StoryEditor
FOKUS RTV HB

"Hiljadugodišnja" državnost BiH je mitomanija, država je stvorena u Daytonu

Piše DESK  /  27.11.2021., 11:40h
U emisiji Fokus Radio televizije Herceg Bosne teme su bile obilježavanje ZAVNOBIH-a kao Dana državnosti BiH na dijelu teritorija Federacije BiH te o Daytonskom mirovnom sporazumu i posljedicama njegovih nasilnih promjena.

Gosti emisije urednika i voditelja Jurice Gudelja bili su novinar Milan Šutalo te politolozi Ivan Kraljević i Vojislav Savić.

U Fokusu je rečeno kako je "hiljadugodišnja" državnost BiH mit te kako srednjovjekovna Bosna nema nikakve veze s modernom BiH. Bosna i Hercegovina kao jedna teritorijalna cjelina spominje se prvi put 1878. godine na Berlinskom kongresu.

Šutalo je izjavio kako su visoki predstavnici intervencijama na Daytonski sporazum početkom 2000.-ih pokrenuli razvoj događaja koji doveo do današnjeg stanja u zemlji. 

Kraljević je pak izjavio kako je BiH danas "propala država" i kako može funkcionirati samo ako poštiva načelo konstitutivnosti naroda.

image

Fokus RTV HB

YT -

Savić je istaknuo kako se hrvatski politički predstavnici ne smij zadovoljiti samo izmjenama Izbornoga zakona, jer će ih neminovno "neki Komšić dočekati na nekom drugom mjestu".

"Pojava Komšića je izraz zlih namjera prema drugim narodima", istaknuo je Savić.

U nastavku pogledajte cijelu emisiju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:51