Article_Top_970x250

Hercegovački Viking prodaje sjekire od Austrije do Kanade

Stipe Pleić

Hercegovački Viking prodaje sjekire od Austrije do Kanade

srp 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Motive za ukrašavanje crpi iz simbola Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Često koristi i hrvatske simbole. - Najdraži su mi simboli koji se nalaze na tetovažama Hrvatica iz Bosne i Hercegovine - priznaje Stipe, koji je za svoje ručne radove uredio vikinšku kuću, koju je završio zahvaljujući izolaciji zbog pandemije.

Najdraži kupac mi je hrvatski košarkaš Dario Šarić, kojega sam slučajno sreo u jednom kafiću u Tomislavgradu, kaže Stipe Pleić (55). Zamolio ga je da se fotografiraju, a i htio mu je darovati svoju sjekiru.

- Šarić je to odbio govoreći da je želi kupiti. Poslije sam jednu malu ‘žensku’ sjekiru darovao djevojci koja je bila s njim u društvu - govori za 24sata.hr Stipe zvani Flick. Kaže kako su njegove sjekire i mačevi poznati i na drugim kontinentima diljem svijeta.

- Jedna sjekira se nalazi u Afganistanu, nekoliko ih je u Kanadi, a jedna je i u Austriji - kaže Stipe. Dodaje kako ga neki ljudi zbog izrade sjekira znaju i kao “hercegovačkog Vikinga” iz sela Stipanjić pokraj Tomislavgrada. Nadimak je, kaže, dobio od jednog novinara iz Slavonije prije dvije godine. - Neki me zovu i ‘Duvanjski Viking’ ili samo ‘Viking’ - dodaje Stipe.

Inspiraciju za izradu sjekira pronašao je u popularnoj seriji “Vikinzi”. - Oni su mi kao narod oduvijek bili zanimljivi zbog svojih avantura, ali i kao ratnici. Gledajući seriju postao sam još više radoznao. Počeo sam se zanimati za njihovu kulturu i način života.

Također mi se jako svidio izgled sjekire koja se pojavljivala u seriji i odlučio sam je izraditi. Tako je prije tri godine krenula moja priča ‘hercegovačkog Vikinga’ - objašnjava Stipe, kojemu je velika želja posjetiti južnu Skandinaviju, zemlju Vikinga.

Kreativnost je prepoznao u srednjoj školi, a od djetinjstva je već pokazivao sklonost crtanju, ali i rezbarenju.

Proces izrade nije jednostavan

Izrada predmeta od drveta, rezbarenje i crtanje me opušta i uveseljava. U tome pronalazim zadovoljstvo.

Kad crtam, zaboravim na vrijeme i prostor, kaže ovaj Hercegovac, koji je po zanimanju knjigovođa, a radi kao vozač. Osim sjekira, izrađuje i vikinške mačeve, noževe te štitove. Također i lukove i strijele, jatagane i mačete, kao i razne igračke od drveta.

 - Svi moji radovi su ručno rađeni i ne postoje dva ista komada. Svaka sjekira je unikat i posebna je po nečemu, svaka ima svoju priču - kaže i dodaje kako mu za izradu jedne sjekire trebaju između dva i pet dana, a za složenije modele ponekad i više od pet dana.

Pri izradi prolazi kroz nekoliko faza. - Prva faza je oblikovanje sječiva, a to radim kutnom brusilicom. Zatim slijedi faza izrade drške i ukrašavanje. Drške izrađujem od parene bukovine, a ukrašavanje radim tehnikom pirografije i rezbarenjem. Treća faza je spajanje sječiva i drške. Onda slijedi lakiranje, što radim lanenim uljem, i na kraju dolaze ukrasi od kože - ispričao je “hercegovački Viking”, koji za izradu svojih rukotvorina kupuje drvo u Posušju.

Motive za ukrašavanje crpi iz simbola Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Često koristi i hrvatske simbole. - Najdraži su mi simboli koji se nalaze na tetovažama Hrvatica iz Bosne i Hercegovine - priznaje Stipe, koji je za svoje ručne radove uredio vikinšku kuću, koju je završio zahvaljujući izolaciji zbog pandemije.

Želi otvoriti izložbu

- Vikinška kuća mi služi kao izložbeni prostor i poligon za bacanje sjekira. To je zapravo stara kamena kuća u kojoj sam se rodio. Unutra je sve uređeno u vikinškom stilu. Tu su maketa vikinškog broda, tron, stol i dva golema postera glavnih likova iz serije - govori Stipe, koji svoje radove, osim u vikinškoj kući, predstavlja i na raznim izložbama i sajmovima širom zemlje.

- Sajmove obožavam. Često me pozivaju na smotre starih zanata i rukotvorina, na što se vrlo rado odazivam. Posebno su mi dragi Sajam gospodarstva Mostar i Božićni sajam u hotelu Tomislav u Tomislavgradu - otkriva. Cijena sjekira kreće se od 50 do 150 eura, ali neke ovaj “Viking” čuva samo za sebe.

- Najdraža mi je prva sjekira koju sam izradio. Ona zauzima posebno mjesto u mojem ateljeu. Imam još neke sjekire za koje sam posebno vezan i ljubomorno ih čuvam - priznaje i dodaje kako ima još puno planova u budućnosti.

- Planiram napraviti samostalnu izložbu u vikinškoj kući, a imam i želju osnovati klub bacača sjekira po uzoru na Axe Throwing u Zagrebu - zaključio je ovaj “hercegovački Viking”.

Dnevnik.ba

Tagovi: