Article_Top_970x250

Hercegovačke tvrđave postaju dio projekta prekogranične suradnje

turistički projekt

Hercegovačke tvrđave postaju dio projekta prekogranične suradnje

pro 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: federalna.ba

Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih u Crnoj Gori nova je ruta na turističkoj karti. Europska unija prepoznala je značaj promocije i očuvanja kulturno-povijesne baštine kroz suradnju dviju država. Poznate kulturno-povijesne destinacije postaju dio zajedničke turističke ponude.

Kulturno-povijesno naslijeđe dviju zemalja zajedno u jednog turističkoj priči. Srednjovjekovne tvrđave Hercegovine i Austro-Ugarske u Crnoj Gori postaju atraktivna destinacija turistima. Stari grad Ljubuškog već je dovoljno promoviran. Sada počinje i obnova Herceg-Stjepanove tvrđave, javlja federalna.ba.

- Bit će infrastrukturnih radova u starom gradu u Ljubuškom. Obnovit će se dva istočna zida koja su u ruševnom stanju i opasnost su za posjetitelje i za objekte koji se nalaze u podnožju tvrđave - kazao je Radoslav Luburić, direktor Razvojne agencije ZHK-a.

Naslijeđe je bogato, ali zub vremena učinio je svoje. Stolac, Blagaj i Trebinje poboljšat će turističku infrastrukturu svojih povijesnih znamenitosti. Projektom prekogranične suradnje hercegovačke tvrđave bit će mapirane, s uređenim putevima.

- Ima za cilj stvaranje gotovog turističkog proizvoda, unaprjeđenje oblasti turizma, a time i ukupnog ekonomskog razvitka ovih područja, ali i stvaranje svijesti o potrebi prekogranične regionalne suradnje - istakao je Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškog (HDZBiH).

Hercegovina se turistički povezuje s četiri općine u Crnoj Gori. Petnaest objekata autrougarskih tvrđava dodatna su ponuda turistima. Vidikovci - najtraktivna.

- To nam ide u prilog i turiste jako interesira, a povezani su i s ostalim objektima kao što su stari autrougarski putevi, pa tu imamo i pomoćnih objekata koji opet imaju svoju priču. Tako da ćemo uživati dok budemo implementirali projekt i to će biti i za nas jedno interesantno iskustvo koje želimo podjeliti s drugima - izjavila je Svetlana Vujčić, predsjednica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma Podgorica.

Ovaj projekt vrijedan je oko 400.000 eura. I još je jedan u nizu primjera uspješnog povlačenja sredstava europskih fondova.

Dnevnik.ba