StoryEditor

Herceg Bosna nije smetala Sarajevu dok su im Hrvati trebali

Piše Ivan Crnjac  /  17.11.2018., 06:11h

Uoči obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne (18. 11. 1991.) razgovarali smo s jednim od tadašnjih aktera, nekadašnjim ministrom obrane u vladi Herceg Bosne, Vladimirom Šoljićem. 

U razgovoru za Dnevnik.ba Šoljić je podsjetio na povijesne okolnosti i nastanak Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Šoljić podsjeća da je Herceg Bosna nastala kao svojevrsna nužnost s obzirom na to da je rat u Hrvatskoj već bio u punom jeku, a da je političko vodstvo tadašnje BiH bilo potpuno nespremno.

"Nakon rušenja hrvatskog sela Ravno i riječi Alije Izetbegovića u kojima je kazao da to nije njihov rat, jedina preostala aktivnost koju su Hrvati mogli izvesti bila je samoorganiziranje i obrana prostora. U tim trenutcima i odnosima snaga nastala je Hrvatska zajednica Herceg Bosna", podsjeća Šoljić.

Patriotska liga

Bivši ministar obrane Herceg Bosne podsjeća i na to da je HVO bio nužan.

"Muslimani su se počeli braniti i osnovali su svoju Patriotsku ligu, a i kalkulirali su između suradnje s ostatcima tadašnje JNA i suradnje s Hrvatima. S velikog područja BiH napadana je Republika Hrvatska, a odgovora na neke stvari, poput uništenja sela Ravno, jednostavno nije bilo i HVO i Herceg Bosna su se tu pojavili kao povijesna nužnost", govori nam Šoljić.

Što se tiče funkcioniranja teritorija koji je bio pod kontrolom HVO-a, odnosno, Herceg Bosne, Šoljić se prisjeća obrane Mostara i ekonomskih parametara koji idu u prilog Herceg Bosni.

"Obranu Mostara u potpunosti je organizirao HVO jer je vodstvo BiH iz Sarajeva bilo nespremno. Da nije to učinjeno, Mostar bi bio u okruženju poput Sarajeva i nejasno je kako bi to sve završilo", rekao je Šoljić i podsjetio na ekonomske parametre.

"Na prostoru Herceg Bosne stvari su funkcionirale puno bolje nego je to bio slučaj na području pod kontrolom Armije BiH i Vojske Republike Srpske. Mi smo ubirali više poreza od njih, proizvodili smo više i općenito smo bili u puno boljoj situaciji nego ostatak države zajedno", rekao je.

Sarajevo je bilo za Herceg Bosnu

Bošnjačka politika danas pokušava sotonizirati Herceg Bosnu, a razlog za to Šoljić vidi u želji hegemonističke bošnjačke politike koja ide u smjeru obespravljivanja Hrvata. 

"Bošnjacima i Sarajevu Herceg Bosna nije smetala dok su im Hrvati trebali. Kad je trebalo proglasiti neovisnu BiH, nije im smetala ni u državnom parlamentu niti na referendumu o neovisnosti BiH koji je uspio zahvaljujući Hrvatima", rekao je Šoljić. 

Dodao je i da razlog u sotoniziranju Herceg Bosne leži u tomu što bošnjačkoj politici smeta borba Hrvata za jednakopravnost.

"Manjkavosti Daytonskog sporazuma su dovele do toga da su Hrvati izgubili dio zajamčenih prava. Bošnjaci su Komšića izabrali prvi put 2006. godine, a Zlatko Lagumdžija je tada priznao da se radi o projektu. Osim Komšića, kod bošnjačke politike postoji stalna težnja za popunjavanje više od jedne trećine hrvatskog kluba u Domu naroda što bi im pomoglo ostvariti dominaciju u cijelo Federaciji", kategoričan je Šoljić.

Dnevnik.ba

27. siječanj 2022 02:22