StoryEditor
rođendan hrvatske republike

Herceg Bosna kao svjetionik u olujnim vremenima

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  28.08.2022., 12:48h

U današnje vrijeme, kad su Hrvati doslovno na rubu da de facto izgube status konstitutivnog naroda i da im se nametne status nacionalne manjine u bošnjačkoj i srpskoj BiH, Hrvatska Republika Herceg Bosna po tko zna koji put izranja kao svjetionik koji pokazuje Hrvatima put kojim trebaju ići.

Hrvatska Republika Herceg Bosna, utemeljena na današnji dan prije 29 godina, bila je i ostala simbol hrvatske slobode u BiH. Unatoč svim greškama počinjenim u vrijeme postojanja Herceg Bosne, ostaje činjenica da hrvatskog naroda danas praktično nema u dijelovima BiH koji nisu bili u njenom sastavu. 

Kako u vrijeme rata, tako i nakon njega, u sredinama u kojima su vlast imale stranke koje danas zagovaraju tobožnju "građansku BiH" (ustvari unitarnu pod bošnjačkom dominacijom) Hrvati su jednostavno politički, ekonomski pa i fizički istiskivani.

U 47 općina koje je tijekom rata kontrolirala bošnjačka vojska Armija RBiH, prema popisu iz 2013. godine, nedostaje  oko 127.000 Hrvata, dok u 28 općina koje su bile u sastavu Herceg Bosne, odnosno pod kontrolom HVO-a, manje je svega oko 17.500 Bošnjaka.

Ove brojke posljedica su kako ratnih progona i razaranja tako i postratne opstrukcije povratka te sustavnog istiskivanja Hrvata s onih područja koja nisu bila u sastavu HRHB.

U današnje vrijeme, kad su Hrvati doslovno na rubu da de facto izgube status konstitutivnog naroda i da im se nametne status nacionalne manjine u bošnjačkoj i srpskoj BiH, Hrvatska Republika Herceg Bosna po tko zna koji put izranja kao svjetionik koji pokazuje Hrvatima put kojim trebaju ići.

Hrvati su Herceg Bosnu u dobroj volji ugradili Washingtonskim i Daytonskim mirovnim sporazumima u Federaciju BiH i samu BiH. Zauzvrat su dobili etiketu separatista i najvećih neprijatelja BiH, kojima se osporavaju temeljna politička prava poput nesmetanog izbora vlastitih legitimnih političkih predstavnika. 

U zamjenu za svoju spremnost da izgrađuju BiH dobili su ponižavanje u vidu nametanja Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva, platformu i alijansu te danas aktualne pokušaje da ih se do kraja politički obespravi.

Kad je početkom 1990.-ih godina Herceg Bosna uspostavljanja, vremena su bila neusporedivo teža. Srpska agresija na Hrvatsku prelijevala se na BiH, Bošnjaci su i dalje "vagali" je li to i "njihov rat", nije bilo središnje vlasti te se hrvatski puk morao samoorganizirati i vojno obraniti. Nakon uspješne obrane, u dobroj vjeri, Herceg Bosnu su Hrvati ugradili u strukture moderne BiH.

Ovih dana Hrvati BiH su opet na prekretnici.

Kroz odluku visokog predstavnika Christina Schmidta o tomu kako će izgledati Izborni zakon, odnosno hoće li se i dalje Hrvatima moći bošnjačkim glasovima nametati politički predstavnici, bit će jasno i kakva je budućnost BiH.

Hrvatima jest prihvatljiva BiH onakva kakva je potpisana u Daytonu i Federacija onakva kakva je zamišljena Washingtonskim sporazumom. 

Hrvatima pak nije prihvatljiva BiH u kojoj su nacionalna manjina i u kojoj nemaju nikakvoga utjecaja na političke procese i u kojima je vlast prema njima doslovno neprijateljski nastrojena.

Herceg Bosna je već jednom spasila i opstanak BiH i hrvatskoga naroda u njoj te i dalje ostaje svjetionik u olujnim vremenima. Ako bošnjačka politika uz pomoć visokog predstavnika uspješno okonča Dayton, a to će se dogoditi ako se ostavi mogućnost da se Hrvatima nameću politički predstavnici, onda će se ideja ponovne uspostave Herceg Bosne do kraja aktualizirati i Hrvati zapravo i neće imati drugoga izbora nego joj se ponovno vratiti.

Granice Herceg Bosne i danas u poznate.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:58