Article_Top_970x250

Guardiolino tajno oružje: Cancelo u sredini

ključ dominacije Citya

Guardiolino tajno oružje: Cancelo u sredini

velj 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Manchester City trenutno suvereno vlada engleskom Premier ligom i iz ove perspektive izgleda da će jako teško ispustiti prednost koju su ostvarili. Možemo pričati o obrani koja je ponajbolja u Europi, o tome kako je Ilkay Gundogan nadomjestio ozljedu De Bruynea, no jako je interesantna uloga Joaoa Cancela. Portugalac se nakon prve sezone koju je potratio na klupi prometnuo u jednog od glavnih kotačića Pepovog stroja za osvajanje bodova.

U svojoj knjizi „The Numbers Game“, David Sally i Christian Anderson brojkama su dokazali da je clean sheet (čista mreža) vrjedniji od zabijenog gola. Teza je da su golovi koji se ne dogode, vrjedniji od onih koji se dogode. Manchester City je uvijek ostavljao dojam da  usprkos tome što na obranu troši enormne količine novca, ima potpuno drugačiji stav.

Piše: Filip Bilić, Dnevnik.ba

Na „Građane“ su nas oduvijek podsjećali napadači, krila, rekordi po broju zabijenih golova i sve ono što se veže uz napadačku igru. No, ove sezone je drugačije. 

Devet „čistih mreža“ i samo dva primljena gola u posljednjih 11 utakmica u ligi dokaz je da je Pep napokon pronašao dobitnu kombinaciju za toliko osporavanu obranu. Glavni „krivac“ za to je još jedna skupa obrambena akvizicija Ruben Dias koji je kliknuo sa Johnom Stonesom i napokon Guardioli dao stoperski par na koji se može osloniti. Dio najbolje obrane u ligi je i portugalski bek Joao Cancelo na čijem se primjeru može vidjeti Guardiolin „trademark“ i način na koji bekovi evoluiraju u modernom nogometu.

Bek budućnosti

U nogometu ne postoji pozicija koja je na udaru kritika kao ona bekovska, posebno na ovom našem podneblju gdje su najčešće Strinići, Juranovići ili Pivarići dežurni krivci. Osim što prvenstveno moraju biti odgovorni u obrani, sa druge strane se očekuje da budu prisutni i u napadu, što jako malo igrača može iznijeti. Gledajući cijelu nogometnu povijest, najmanje golova od svih pozicija je palo baš sa bekovske. Dugo je vladalo ono potpuno promašeno mišljenje kako su bekovi zapravo propali stoperi ili propala krila.

Nogomet se razvija rapidno, bekovi više nisu oni koji 90 minuta trebaju samo trčati uz aut liniju, sada se vrednuju neke druge kvalitete. U postulatima modernog nogometa bekovi su oni preko kojih se lopta iznosi u zadnju trećinu, svojim pozicioniranjem otvaraju prostor veznim igračima ili igraju važnu ulogu u visokom presingu. Ponovo ulazi u trend da treneri u zadnju liniju ubacuju još jednog stopera kako bi pružili više slobode bekovima u napadu, a sa druge strane ih lišili obrambenih zadataka. Danas imamo primjer Alexander-Arnolda koji je prošle sezone bio ispušni ventil Kloppove šampionske ekipe sa 13 asistencija, u Italiji imamo igrače poput Hernandeza i Hakimija ili čudesne fizičke predispozicije Alfonsa Daviesa u Bayernu. Bekovska pozicija evoluira pred našim očima i naravno da to nije moglo proći bez Pepa Guardiole.

Pepov eksperiment

Iako španjolski stručnjak dijeli nogometnu publiku, Guardiola je ideolog, nogometni filozof koji studiozno promatra igru i živi svoje „pravilo 32 minute“ – baš toliko Pep prema riječima njegovih prijatelja može izdržati u danu da ne razmišlja o nogometu. I tako smo gledali kako Javiera Mascherana pretvara u stopera, kako je sa Messijem na „lažnoj devetci“ ispisao povijest ili kako se Phillip Lahm transformirao u zadnjeg veznog. Na sličan način se ove sezone poigrao sa Cancelom. Nakon što je cijele prošle sezone skupio sam 13 nastupa, u ovoj je već na 18 i to devet puta  na desnom beku kao prirodnoj poziciji, sedam puta na lijevom i jednom kao centralni veznjak.

Cancelova taktička fleksibilnost, sjajna tehnika i mogućnost da gotovo podjednako dobro igra sa obje noge prometnula ga je u Pepovo tajno oružje za otvaranje napada i kontrolu posjeda. Počinjući utakmicu na desnom beku, Cancelo u fazi obrane stoji kao tradicionalni bek, no kada je njegova ekipa u posjedu on se uvlači u sredinu i stvara dupli pivot sa Rodrijem, dok  se stoperi razvlače, a lijevi bek ostaje dublje.

Tako se Cityev 4-3-3 pretvara u fluidnu 3-2-2-3 formaciju koju je Pep naslijedio od Cruyffa i Michelsa. Kada se stoperi rašire, Ederson postaje dodatna opcija za pas, Cancelova prisutnost u sredini najčešće stvara brojčanu prednost u otvaranju napada, a ofenzivnim veznjacima dopušta da stoje puno bliže protivničkom golu. Osim novog mehanizma za otvaranje igre, Cancelo pozicioniran u sredini pomaže Rodriu u branjenju defanzivne tranzicije. Kada obično „Građani“ izgube loptu na suprotnoj polovini, Portugalac iz ove pozicije može brže reagirati i pomoći Rodriju koji inače ima ozbiljnih problema sa branjenjem protivničkih kontri.

U drugoj situaciji vidimo da Cancelovim ulaskom u srce veznog reda protivnička krila često moraju donijeti odluku na koji se način braniti. Hoće li ostati pomoći svom beku u obrani i otvoriti Cancelu prostor u sredinu ili će poći za njim i svog beka ostaviti 1 na 1 protiv protivničkog krila. Na ovom primjeru Son ostaje između te ostavlja Sterlinga jedan na jedan sa Daviesom na širokom prostoru. Sa druge strane, vidimo gdje u ovom napadu stoji Gundogan, njegova golgeterska forma dijelom je zasluga  i Cancela.

Kada postoji već takav igrač u sredini, Nijemac ima puno manje odgovornosti u izgradnji napada , pa se tako se može više posvetiti ulascima u završnicu iz drugog plana. Osim što može igrati kao Guardiolin uvučeni bek, Cancelo je igrajući po Španjolskoj i Italiji bio poznat kao jedan od najboljih ofenzivnih igrača na svojoj poziciji. Njegova dodatna prednost je odlična „slabija“ lijeva noga koja mu u ovoj ulozi otvara dodatne kutove dodavanja, a da može i potegnuti izvana dokazao je protiv WBA prije par kola ili protiv Hrvatske u Ligi Nacija.

Ako pogledamo bazičnu statistiku, golove i asistencije, nećemo dobiti previše. No, zagrebemo li ispod površine, vidjeti ćemo da Cancelo ima ogroman utjecaj na igru „Građana“. Uzmemo li za primjer zadnju utakmicu protiv Tottenhama Cancelo je od svih igrača na terenu imao najviše dodira (112), predvodio je svoju ekipu u progresivnim dodavanjima (11) i presijecanjima (3). Od svih braniča u ligi ima najviše ključnih dodavanja po utakmici, dok su po metrici „očekivanih asistencija“ (xA) ispred njega u ligi samo Salah, Grealish i Fernandes. Solidno društvo.

Na drugoj strani terena ekipa je primila samo 7 golova u 17 utakmica u kojima je Cancelo bio starter. Koliko je Portugalac uključen u igru Guardioline ekipe govori nam grafika ispod, Rodri je jedini igrač koji ima više dodira u otvorenoj igri od njega.

Na početku svoje karijere u Engleskoj bio je uvršten među najgore transfere tog ljeta, bio je smatran kao još jedan tipični Guardiolin preplaćeni branič. Danas je Cancelo jedan od glavnih razloga Ciyteve dominacije, njegovo uvlačenje u sredinu nije standardna situacija i za većinu protivničkih ekipa stvara konfuziju.

U situaciji kada su „Građani“ ostali bez kreacije Kevina De Bruynea, Cancelova svestranost i taktička fleksibilnost ekipi je dala drugu dimenziju. No, nije ovo prvi put da Pep od svojih bekova pravi razigravače. Radio je to u Barceloni i Bayernu, u City su mu to igrali Walker, Zinchenko, Delph ili Danilo, no niti jedan igrač tu ulogu nije odrađivao ovako dobro kao Cancelo. Kao Pepovo tajno oružje, Joao Cancelo je još jedan primjer kako bekovska pozicija evoluira pred našim očima.

 

Dnevnik.ba