Article_Top_970x250

GRUDE: Općina koja spada među najrazvijenije u BiH

reportaža

GRUDE: Općina koja spada među najrazvijenije u BiH

lis 09, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

foto: N1

Od iseljavanja stanovništva i odlazaka u zemlje Europske unije, preko loših uvjeta za život običnoga čovjeka, pa sve do - neki će reći - lošega gospodarstva. Bili smo u Zapadno-hercegovačkoj županiji.

Odlasci preko graničnih prelaza u pravcima koji vode do rješavanja egzistencijalnih problema, nisu mimoišli ni ovaj hercegovački kraj. Grude. Općina, prema posljednjem popisu stanovništva, broji više od 17.000 stanovnika. Iseljavanje skoro svakodnevica. Stanje, unatoč svemu, kaže načelnik - nije zabrinjavajuće.

"Nije to prevelik problem. Još bi bio manji problem da imamo demografske trendove drugačije. Dakle, kad gledate da je naša povijest obilježena migracijama, a broj stanovnika nije padao - nego se po prilici zadržavao na istoj razini, čak i blago rastao: kad bi nam ti pokazatelji bili bolji, onda nam ni ove vrste migracija - prije svega ekonomske - ne bi teško padale", tvrdi Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.

Sličnog je stava kantonalni premijer, baš kao i načelnik Gruda. Predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, oslikavajući situaciju u gospodarstvu na razini kantona, ističe - nije zadovoljan stanjem, ali jeste trendovima.

"Ipak, naša županija koja po broju stanovnika participira u Federaciji sa nekih 4,4 posto. Participacija naša sa toliko stanovnika u ukupnim prihodima u Federaciji znatno je veća (7,3 posto). Dakle, gospodarstvo je županijsko dosta zdravo", ocjenjuje Zdenko Ćosić, predsjednik vlade ZHŽ.

Gospodarstvo, ističu naši sugovornici, i nije tako loše. To govore i statistike na koje se pozivaju. Ipak, cjelokupnu sliku u Grudama, kažu mještani, kvari "ruglo usred općine" - hotel Grude. Nekad bio, sad se spominjao. Na njemu još vijori poluraspala zastava Herceg Bosne, iako je hotel još iz vremena bivše Jugoslavije. Mještanin Vlado Rašić iz dana u dan bori se da bi prehranio svoju obitelj, kaže nam da je stanje, unatoč hvalospjevima vladajućih, veoma loše.

"Ispada da je Općina Grude jedna od boljih u državi. Ali ako gledamo realno, kakvi smo bili prija rata i kakvi smo danas, a ne se uspoređivati s općinama u kojima je preko 20 godina na vlasti jedna te ista opcija i koja je faktički dovela sve općine u okolici do jednoga stanja, koje je po meni katastrofalno", kaže Vlado Rašić, mještanin Tihaljine, Općina Grude.

Okušao se, kaže i u politici. Bio ispred Narodne stranke Radom za boljitak u prošlom sazivu i općinski vijećnik. Danas to nije. Raseljavanje i loša ekonomska situacija - ističe - problemi su koji su sve prisutniji. Istu opciju na vlasti, stava je, zadržava priča o nacionalnom.

"Graditi svoju budućnost i svoju sreću na nesreći druga dva naroda koji žive u BiH, to ne može. To je propala stvar, to je predizborni trik",dodaje Rašić.

Ostaje Gruđanima i Gruđankama idalje, unatoč "lošem stanju i dobrim trendovima" boriti se za bolje sutra, za posao i vlastitu egzistenciju. Kao i drugdje u BiH: grčevita borba iz dana u dan, donosi N1 u svojoj reportaži. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250