Article_Top_970x250

Gospodo, grobnica hrvatskog naroda je i Federacija BiH!

komentar

Gospodo, grobnica hrvatskog naroda je i Federacija BiH!

sij 10, 2019

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Anadolija

Jučer je obilježen Dan Republike Srpske. Dan je to jednog od dva entiteta koji čine državu BiH.

Osim muslimansko-hrvatske Federacije BiH koja je nestala spajanjem Herceg Bosne i Republike BiH, Republika Srpska je dio BiH nastao na temelju međunarodnog mirovnog ugovora.

Priča oko 'neustavnog' Dana RS-a notorna je glupost i izmišljotina bošnjačkih medija koje nekritički gutaju i određene medijske strukture u Republici Hrvatskoj pa tako jučer cijeli dan slušamo gluposti oko neustavnog dana Republike Srpske. Jedini sporan dio s tim je bila krsna slava koja, nećete vjerovati, više nije dio tog datuma, jer je zakon izmijenjen.

Naravno, to nekima nije važno pa se u javnom diskursu u Hrvatskoj ponašaju kao da je postojanje hrvatstva kao takvog utemeljeno na antisrpstvu. Cijeli dan se proziva Čovića jer je bio na proslavi, a problematizira se i dolazak veleposlanika Hrvatske u BiH.

Najednom probuđeni srbofobi ne shvaćaju ili ne žele shvatiti bit cijele priče: Politička struktura BiH kao države takva je da je nemoguće izbjeći etničko u građenju bilo kakve koalicije, političke platforme i tomu slično. Ni za što od navedenog nisu krivi ni Čović ni Dodik, a ni Republika Srpska.

Četničke snage koje su protjerale 200 tisuća Hrvata iz Republike Srpske su prosta činjenica. No to su SDS-ovci, današnji sarajevski miljenici, kojima je u to vrijeme Dodik bio teška oporba.

To se jest dogodilo, međutim, treba li to do vječnosti kočiti izgradnju nekih odnosa? Trebaju li Hrvati s mržnjom gledati na to? Treba li se hrvatska politika u BiH, koja je utkana u Čovića s obzirom na to da je koalicija koju predvodi dobila preko 90 posto glasova, ponašati nerazumno i osim političkog Sarajeva koje se ponaša neprijateljski tražiti neprijatelja i u Dodiku i Republici Srpskoj?

Nema općine u BiH a da u njoj nije bilo zločina. Republika Srpska, rekli smo, može se promatrati kao grobnica Hrvata u BiH, ali bi tom logikom svaki djelić ove zemlje mogli promatrati kao groblje. Ništa manje groblje od Republike Srpske nije Federacija BiH. Središnja Bosna živa je grobnica i tamošnjih i svih bh. Hrvata.

Stotine ljudi su poginule braneći svoja vjekovna ognjišta diljem Središnje Bosne, a stotine tisuća su protjerane. Na teritoriju koji je bio pod kontrolom tzv. Armije BiH danas nema ni Srba ni Hrvata. Otjerani su. Nešto u ratu, nešto nakon rata. Odvratnim i posebno bolesnim metodama poput masakriranja na Badnjak i tomu slično.

Umjesto da se popravljanje srpsko-hrvatskih odnosa u BiH u 'matici Hrvatskoj' predstavi kao korak naprijed, umjesto da se čestita liderima naroda koji stalno pomjeraju granice pomirenja, cijeli slučaj se pomjera i odjedanput svi oni koji 'crkavaju' od brige za Srbe u Hrvatskoj problematiziraju dobar odnos Srba i Hrvata u BiH.

Licemjernije od toga jedino mogu otići bošnjački mediji kojima ovakav narativ odgovora jer im pomaže u prikrivanju jedne krvave činjenice:

Grobnica Hrvata nije samo Republika Srpska nego i Federacija BiH!

Dnevnik.ba