Article_Top_970x250

Globalna stopa samoubojstava drastično pala u odnosu na 1990.

muškarci skloniji suicidu

Globalna stopa samoubojstava drastično pala u odnosu na 1990.

velj 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Najviše ih je u Rusiji i Litvi, najmanje u Siriji i na Jamajki

Stopa samoubojstava u svijetu od 1990. do 2016. smanjila se za gotovo trećinu, pokazala je studija Sveučilišta Washington u Seattleu koju je objavio CNN, prenosi portal 100posto.

Istraživanja pokazuju da su muškarci skloniji samoubojstvima od žena. Izuzetak je grupa 15-19 godina gdje je stopa samoubojstava žena viša. Žene su manje sklonije samoubojstvima u svim zemljama svijeta, osim u Liberiji. Globalno na svakih 100.000 muškaraca dođe 16 samoubojica, a na svakih 100.000 žena njih sedam.

Najmanje samoubojica u Siriji, Gazi i Jamajki

Sklonost samoubojstvima varira ovisno o zemljopisnom položaju. U 2016. u zemljama koje imaju više od milijun stanovnika, najviša stopa samoubojstava je u Lesotu, Litvi, Rusiji i Zimbabveu. Najniže stope samoubojstava zabilježene su u Libanonu, Siriji, Gazi i Zapadnoj obali i Jamajki.

Samoubojstvo spada među deset najčešćih razloga smrti u istočnoj i srednjoj Europi, bogatim zemljama pacifičke Azije, Australazije i Sjevernoj Americi. Otkriveno je da je samoubojstvo na zapadu povezano sa psihičkim oboljenjima, a na istoku to nije slučaj.

Najveći pad samoubojstava zabilježile su Kina, Danska, Filipini, Singapur i Švicarska.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250