Article_Top_970x250

Glazbena bajka  u Vilinskoj pećini kod Novog Travnika: Koncert za pamćenje održan 30 metara pod zemljom 

JEDINSTVEN DOGAĐAJ

Glazbena bajka  u Vilinskoj pećini kod Novog Travnika: Koncert za pamćenje održan 30 metara pod zemljom 

lip 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(foto: Nenad Bratić)

Neopisiv je osjećaj pjevati u prostoru koji se oblikovao tisućama godina, fascinantnim prizorima stalaktita i stalaktita. Još smo pod dojmom čarolije u kojoj su uživali svi sudionici, pohvale za ideju i realiziran projekt stižu sa svih strana,jako smo ponosni što smo baš mi osmislili i izveli ovu prelijepu priču do kraja,  kazala je Andrijana Lončarević, profesorica glasovira u SGŠ “Jakov Gotovac” u Novom Travniku za Dnevnik.ba. 

Srednja glazbena škola “Jakov Gotovac” iz Novog Travnika jedna je od najpoznatijih glazbenih ustanova u BiH, a s pravom nosi i epitet “rasadnika talenata”. Gotovo da nema glazbenog natjecanja na kojem učenici ove škole nisu sudjelovali i osvajali brojne nagrade za svoja umjetnička postignuća.

Ovog su puta, magiju priredili trideset metara pod zemljom u Vilinskoj pećini u naselju Sebešić nadomak Novog Travnika gdje je, po prvi puta  u povijesti, održan glazbeni koncert.

“Neopisiv je osjećaj pjevati u prostoru koji se oblikovao tisućama godina, fascinantnim prizorima stalaktita i stalaktita. Još smo pod dojmom čarolije u kojoj su uživali svi sudionici, pohvale za ideju i realiziran projekt stižu sa svih strana,jako smo ponosni što smo baš mi osmislili i izveli ovu prelijepu priču do kraja”,  kazala je Andrijana Lončarević, profesorica glasovira u SGŠ “Jakov Gotovac” za Dnevnik.ba. 

Program koncerta je, prema riječima Lončarević, trajao trideset minuta. Sudjelovali su profesori Gordana Mišković, Živan Kuzmanović, Ivan Dujmović, te učenici: Melika Klisura, Andrea Obradović, Ana Šuta, Maja Mišković, Ema Blažević i Hadis Čakić.  

Ruža crvena, Jovano Jovanke, Kaštelanke 

Repertoar je prilagođen instrumentima te idejama učenika i profesora. Publika u Vilinskoj pećini, odnosno, planinari i zaljubljenici u prirodi, članovi Planinarskog društva “Kuk” iz Novog Travnika uživali su: makedonskoj pjesmi “Jovano Jovanke” (Melika Klisura i Andrijana Lončarević), “Domeniconi: Koyunbaba” (na gitari Andrea Obradović), Naranča( istarska narodna pjesma), Ruža crvena, Kaštelanke koje je izveo vokalno-instrumentalni sastav uz pratnju profesora Živana Kuzmanovića (gitara). 

“Namjera nam je bila koncert posvetiti 70. rođendanu grada, te smo se prijavili za program proslave Dana općine Novi Travnik, nažalost, nismo dobili potporu Općine, te smo bez financijskih sredstava ipak odlučili održati koncert, te učenicima i volonterima pružiti nezaboravne trenutke da u čarobnom ambijentu uživaju u zvucima glazbe”, kazala je Lončarević. 

Vrijedni planinari, zaljubljenici u prirodi i volonteri doprinijeli realizaciji 

Ipak, koncert se održao i to uz veliku pomoć planinara, zaljubljenika u prirodu, te drugih volontera.

“Uz veliku pomoć članova Planinarskog društva KUK, Željke Zlojo, Mire Blaža, Miroljuba Čabre, Velimira Bugarina, Darija Čonde, Stipe Turića, Dragana Matoševića, Ljubice Matošević, volontera Orhana Ibrakovića, Marinka Slipca, Drage Jurišića, Ivana Slipca, Stjepana Duje, Franciske Dujo, kamermana Emira Varupe, novinarke Drukčijeg radija Ivane Lončarević i Nenada Bratića planinara-alpiniste i fotografa iz Travnika, uspjeli smo tehnički sprovesti ideju u djelo na radost svih sudionika”, kazala je Lončarević. 

Nenad Bratić, dugogodišnji fotograf i planinar iz Travnika, imao je zadatak snimiti i fotografirati koncert, odnosno, njegove sudionike. 

“Kada su mi prijatelji iz PD ‘Kuk’ rekli kako organiziraju koncert u Vilinskoj pećini, odmah sam se ponudio za bilo kakvu pomoć. Uvjeti za snimanje su bili teški jer pećina nema osvijetljene pa smo koristili lampe i mobitele. Bio je to nesvakidašnji događaj:anđeoski glasovi, akustika pećine, ambijent, pećinski nakit, predivno društvo. Jedno lijepo iskustvo, zbilja dragocjeno i nezaboravno”, rekao je Bratić za Dnevnik.ba. 

Ulazak u Vilinsku pećinu preporučuje se samo uz prisustvo iskusnih osoba koje poznaju teren pećine. Budući da nije osvijetljena, neprilagođena je za šetnju bez zaštitne opreme. U tom velikom pothvatu, glazbenicima su pomogli planinari i alpinisti Planinarskog društva “Kuk” iz Novog Travnika. Realizacija projekta počela je, prema riječima Lončarević, još u ožujku kada su otišli u Vilinsku pećinu.

“Dogovorili smo odlazak s planinarima, pogledali prostorije pećine, akustiku, ambijent, pristupačnost samoj lokaciji. Pitanja su bila koje instrumente možemo unijeti uopće, kako osigurati siguran ulazak svih sudionika, kako izabrani najljepši kadar i najbolji kut za postaviti ‘pozornicu’”, kazala je Lončarević. 

Prema njenim riječima, okupili su ekipe planinara i kolega glazbenika, napravili tonsku probu, snimili audio i video zapisa nekoliko izvedbi u obje prostorije u Vilinskoj pećini, te  izabrali onu veću koja je dosta zahtjevnija za ulazak, ali njen izgled I prostranost omogućili su bolju realizaciju koncerta. 

“Svi sudionici su upoznati s terenom, što i kakvi uvjeti nas očekuju, tako da smo uz veliku pomoć iskusnih planinara i nesebičnih volontera,unijeli opremu i instrumente, te  neometano ušli u pećinu  30 metara pod zemljom”, kazala je. 

Ambijent, akustika i neobična lokacija 

Inače, ideja za održavanjem koncerta u Vilinskoj pećini rodila se prije godinu dana kada je profesorica Lončarević s grupom planinara i sama prvi put ušla u pećinu. 

“Bili smo očarani lokacijom, ambijentom i akustikom, pa smo u razgledanju razgovarali i profesorica Željka Zlojo iz Srednje škole ‘Novi Travnik’ je komentirala kako bismo mogli iskoristiti prostor, možda čak i za koncert, jer imamo dosta glazbenika u gradu. Kasnije, šetajući i puni dojmova, gledajući snimke i fotografije, odlučili smo predložiti koncert Srednje glazbene škole u pećini”, kazala je. 

Prema njenim riječima, sreća i zadovoljstvo mladih glazbenika, dan proveden u prirodi,nova poznanstva, svaki trenutak je bio nezaboravan. 

“Bio je to nesvakidašnji događaj:anđeoski glasovi, akustika pećine, ambijent, pećinski nakit, predivno društvo. Jedno lijepo iskustvo, zbilja dragocjen i nezaboravan koncert”, kazao je fotograf  Bratić.  

Profesorica Lončarević na kraju razgovora ističe kako su htjeli, u današnjem svijetu kada je sve strano tuđe i bolje, istaknuti neistražene lokalitete, motivirane, talentirane mlade ljude koji žele podići svijest o važnosti druženja i aktivizma: prirodu kao zdrav način života i Vilinsku pećinu kao turistički potencijal za Novi Travnik. 

G. Lujanović / Dnevnik.ba

Tagovi: