Article_Top_970x250

Gianni Merlo za Dnevnik.ba: Um novinara je potpuno isti kao i um sportaša

predsjednik Međunarodne udruge sportskih novinara

Gianni Merlo za Dnevnik.ba: Um novinara je potpuno isti kao i um sportaša

ožu 08, 2021

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Međunarodna udruga sportskih novinara, AIPS (skraćeno od francuskog naziva Association Internationale de la Presse Sportive), osnovano je u Parizu 1924. godine, a sjedište mu je u olimpijskoj prijestolnici Lozani u Švicarskoj. Cilj mu je poboljšati suradnju između udruga članica, obraniti neovisnost i profesionalni interes svojih članova te istovremeno osigurati radne uvjete za sve. Organizacija broji više od 9500 sportskih novinara iz 160 zemalja. Gianni Merlo, novinar Gazzete Dello Sport, predsjednik je AIPS-a od 2005. godine. Priznati je novinar u međunarodnoj sportskoj obitelji i među svim novinarima na svijetu. Za Dnevnik.ba smo razgovarali s Merlom o problemima s kojima su se susretali sportski novinari, a koje je prouzročila pandemija covid-19 te o ključevima uspjeha kako biti bolji sportski novinar.

Pandemija COVID-19 izazvala je globalni poremećaj u sportskoj industriji. Kako su se sportski novinari snašli?

U početku je bilo jako teško raditi i ostati jak. Mnogi slobodnjaci nisu imali mogućnost nastaviti raditi, a neke su novine i televizije smanjile broj radnih mjesta. Dakle, bila je to velika katastrofa za nas. Kasnije, kad je sport opet počeo, morali smo se pridržavati zakona i njegovog ograničenja broja novinara na sportskim priredbama. Što je normalno, ali i komplicirano jer se zakon razlikuje u svakoj zemlji i moramo ga se pridržavati.

Sada se moramo boriti za budućnost, spriječiti saveze da nastave s rezanjem na pozicijama novinara. S njima pronalazimo moguće lokacije za novinare, uvijek poštujući zakon. Sve to kako bismo se u budućnosti, kada pandemija bude daleko iza nas, vratili brojevima iz prošlosti, to je najvažnije.

U ovom razdoblju pandemije, pored toga, u udruzi smo organizirali mnoge stvari na mreži, škole i seminare. Imali su sjajne sudionike i mislim da ćemo to ionako nastaviti. To je način na koji bismo trebali razgovarati s kolegama novinarima.

 

Koliko su lažne vijesti prisutne u sportskom novinarstvu i kako ih spriječiti?

Prisutne su i u sportskom novinarstvu. Ono na čemu moramo raditi je podučavanje naših mladih kolega. Svaki put kad prime vijest, moraju je kontrolirati, provjeriti, a ne odmah uzeti za stvarno. Trenutno postoje organizacije koje koriste "lažne vijesti" za nastavak svog prljavog posla. Novinari moraju koristiti svoj mozak više nego prije. Moramo svaki put pregledati izvor i tako biti sigurni u ono što ćemo objaviti. U protivnom ćemo uništiti svoju vjerodostojnost. Javnost i čitatelji pomislit će da nismo ozbiljni i ubili bismo svoju profesionalnost. Novinari nisu agencija za odnose s javnošću.

 

Koje su glavne prepreke za žene u sportskim medijima i kakva je zastupljenost žena u sportskom novinarstvu?

U sportskom novinarstvu broj žena sada raste. Korak po korak. Sada ima više žena koje sportu pristupaju na drugačiji način, čak i u arapskim zemljama gdje je to prije bilo potpuno zabranjeno, ali sada rastu vrlo brzo. Ljudi bi trebali početi razmišljati da sportski novinar može biti i profesija za žene.

Ali, kao što sam već rekao, najvažnije je učiti. Ne možete stići nekamo samo zato što ste žena. Morate znati da morate imati znanje i tada će se prema vama ponašati kao prema svima drugima. Na ženama je također da odu i razgovaraju o svom položaju.

 

Kako privući pažnju šire publike u medijima kada su u pitanju školski, studentski, amaterski ili paraolimpijski sportovi?

Za javnost su atraktivni “top” sportovi, iako već se promijenila i privlačnost prema drugim sportovima. Prema mojem mišljenju, sve ovisi o tome kako se drugi sportovi predstavljaju na televiziji ili na internetu. Problem je sada, za novu generaciju novinara, koji moraju predstaviti svoje radove čitateljima. Novinar je mnogo puta ocijenjen prema mišljenju svojih prijatelja i prema vlastitom mišljenju. U ovom ste slučaju potpuno u krivu. Uvijek moramo razmišljati o tome što čitatelju može privući pozornost. Na ovaj način mogli bismo se baviti bilo kojim drugim sportom barem malo češće.

 

Kao uspješan sportski novinar s punim iskustvom, koja je Vaša preporuka studentima sa Sveučilišta u Mostaru i širom svijeta koji žele postati sportski novinari? Što je ključ uspjeha?

Najvažnije je učiti i biti ozbiljan. Trebali biste početi razmišljati poput gledatelja ili čitatelja, jer im morate izraziti svoje mišljenje. Moraju razumjeti o čemu mediji govore. U objašnjenjima morate biti vrlo jednostavni, što nije tako lako. Teže je pisati jednostavne stvari nego teške. I najvažnija stvar, kao što sam spomenuo nekoliko puta tijekom intervjua, jeste učiti. Ako idete nešto vidjeti, ako je to sport koji ne znate, učite prije. I počnite slušati, idite se savjetovati s ljudima s iskustvom. Vaš um, um novinara je potpuno isti kao i sportaša. Trenirati, trenirati i trenirati. Morate odraditi trening, a zatim otići na natjecanje. Ne pokušavajte ići na natjecanje bez treninga. Ovo je put.

Dnevnik.ba