Article_Top_970x250

GADŽIĆU OTKAZ Pandža novi generalni direktor mostarskog Aluminija

LOŠE POSLOVANJE

GADŽIĆU OTKAZ Pandža novi generalni direktor mostarskog Aluminija

lip 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Danas smo razriješili dužnosti generalnog ravnatelja g. Gadžića, a na njegovom mjesto smo imenovali g. Pandžu i to na mandat do šest mjeseci, rekao je predsjednik Nadzornog odbora mostarskog Aluminija Dalibor Miloš.

Mario Gadžić smijenjen je s dužnosti generalnog direktora Aluminija d.d. Mostar, rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš.

Nadzorni odbor je već više od pola godine nezadovoljan radom g. Gadžića, istaknuo je Miloš te dodao kako je Dražen Pandža, dosadašnji član Uprave Aluminija, imenovan novim v.d. generalnim direktorom.

„Nadzorni odbor je već pola godine nezadovoljan radom i postignutim rezultatima trenutne Uprave Aluminija d.d. Mostar na čelu s g. Mariom Gadžićem. Već nekoliko mjeseci intenzivno tragamo za rješenjem tog problema. Zadnjih nekoliko mjeseci stanje se samo pogoršavalo i po odnosima unutar Uprave i po odnosima g. Gadžića prema Nadzornom odboru kao i cjelokupnom stanju koje je rezultiralo štrajkom upozorenja“, rekao je Miloš.

Ova odluka NO Aluminija uslijedila je nakon što je dosadašnji generalni direktor Aluminija Mario Gadžić u petak bio sazvao konferenciju za medije na kojoj je tvrdio kako se kupuju radna mjesta u Aluminiju i to za 8.500 eura. Optužbe je uputio na račun predsjednika sindikata Aluminija Romea Biokšića te predsjednika NO Dalibora Miloša.

Miloš je, pak, danas izjavio je NO svakako danas trebao raspravljati o statusu Gadžića unutar Aluminija.

„U prošli ponedjeljak smo dobili mail od g. Pandže a potom i g. Biokšića gdje smo upoznati da su bili u komunikaciji s g. Gadžićem te da je on  spominjao neke nezakonite radnje. Mi smo odmah tad organizirali sjednicu i donijeli smo jednoglasan zaključak da NO sva saznanja o nezakonitim radnjama hitno upućuje na policiju. Nakon toga smo nastavili raspravljati o tekućem stanju u Aluminiju“, izjavio je Miloš te dodao kako je u zadnjih godinu dana Aluminij napravilo novih 43 milijuna KM gubitaka.

„Možda se može dio tih gubitaka i može opravdati stanjem na svjetskom tržištu, ali prilično smo sigurni da upravljanje Društvom nije bilo dobro. Već u petak smo za danas sazvali hitnu sjednicu NO s točkom dnevnog reda razrješenje Uprave i imenovanje nove v.d. Uprave. Tad smo pozvali g. Gadžića i ostatak Uprave te im pokazali da smo se obratili policiji i sazvali ovu sjednicu  na kojoj je planirano razrješenje Uprave. Nije nam jasno zašto je g. Gadžić sazvao službenu press-konferenciju i govorio o kriminalu, ako smo mi to već uradili. Takvim postupkom je nanio veliku štetu reputaciji Društvu. K tomu, uputio je preko 900 mailova s tim sadržajem prema uposlenicima i partnerima kompanije“, otkrio je Miloš tijek događaja koji je doveo otkazivanja suradnje Gadžiću..

„Danas smo razriješili dužnosti generalnog ravnatelja g. Gadžića, a na njegovom mjesto smo imenovali g. Pandžu i to na mandat do šest mjeseci“. Rekao je Miloš.

Samir Anić, predstavnik malih dioničara je rekao  kako su mali dioničari već punu godinu dana iskazivali nezadovoljstvo radom g. Gadžića.

„Nismo bili zadovoljni njegovim radom. Imali smo informacije da je pozapošljavao svu rodbinu u Aluminij. Dovodio je ljude i stavljao ih na ključna mjesta s ciljem da ovlada firmom. Osobno sam mu više puta govorio da to ne ide tako. Pokušavao je ovladati unutarnjim službama i pokušavao se nametnuti kao šef nama članovima NO. Pozivali smo ga na odgovornost jer smo imali informacije da našom poslovnom karticom plaća sve i svašta, a nikad nismo dobili uvid u te troškove. Zadnjih sam devet mjeseci predlagao da se razmisli o njegovoj smjeni. No, g. Miloš je učinio sve ne bi li spriječio da do svega ovog dođe. Mi mali dioničari smo zadovoljni ovime što se dogodilo. Smjena se ipak dogodila ponajviše zbog loših poslovnih rezultata“, rekao je Anić.

Miloš je, pak, dodao kako Aluminij jest u teškoj situaciji, ali „može se spasiti ako ćemo raditi karakterno i čestito a ne ovako kako je to prezentirao g. Gadžić“.

Miloš pak nije želio komentirati optužbe na svoj račun nego je rekao da policija treba uraditi svoj posao.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250