StoryEditor
Posavina

Fra Blažen Lipovac i danas traži kip Gospe žalosne: U ratu je nestao bez traga, spreman sam i platiti da nam ga vrate

Piše Matias Zečević  /  15.09.2022., 11:26h

Župa Gornja Dubica je najstarija župa odžačke Posavine. Ona je sljednica prastare župe Podvučijak nastale u 18. stoljeću. Stara župa Podvučijak vodila je svoje matice od 1748. godine, a zbog različitih neprilika u tursko vrijeme mijenjala je svoje sjedište. Godine 1855. župa je podijeljena na dva dijela i tom prilikom je iščezlo njeno ime. Na njenom teritoriju nastale su župe Gornja Dubica i Potočani, s tim da je Gornja Dubica zadržala stare župne knjige. Župna crkva u Gornjoj Dubici počela se graditi 1856. godine, a izgradnja je trajala do 1861. godine. Bila je to najstarija crkva u tom dijelu Posavine građena od tesanog kamena, a kasnije joj je sagrađen zvonik. Župa Gornja Dubica danas obuhvaća istoimeno selo, Osječak, Vojskovu i Zorice.

Sadašnji župni vikar fra Blažen Lipovac u Gornjoj Dubici je bio župnik od 1982. godine do 1988. godine. Od 2013. godine obnaša službu župnog vikara u toj župi, a prošle godine je proslavio 50 godina svećeništva. Za vrijeme kada je bio župnik u Gornjoj Dubici dao je isklesati kip Gospe žalosne, u spomen na nedužne žrtve rata.

„U meni je sazrijevala ideja kako obilježiti one nemile događaje koji su se u ovim krajevima događali od 1945. pa do 1947. godine. Tadašnje vlasti nisu dozvoljavale odavanje počasti nedužno poginulim ljudima i onda sam došao na ideju da podignemo spomenik majkama. Stavili smo naglasak na ožalošćenu majku koja pognuto ide i vodi svoju siročad. Zamolio sam akademskog kipara Josipa Marinovića iz Zagreba da on to osmisli. Gotovo cijelu godinu je radio na tom kipu. Na tadašnjem području župe Dubica bilo je preko stotinu udovica, a najstarija je imala  tek 27 godina.“, rekao je fra Blažen.

image

Župna crkva u Gornjoj Dubici

DNEVNIK.BA -

Kip Gospe žalosne u Gornjoj Dubici je posvećen 1985. godine u prisustvu mnoštva naroda.

„Kada je kip bio isklesan tek tada smo odlučivali na koju svetkovinu ga posebno častiti. Budući da je Gospa Žalosna patron župe Čardak (župa u istom dekanatu), onda sam ja iskoristio priliku kada je kip dovezen da tada bude i zavjetna misa, a bilo je to na Gospu žalosnu navečer. Cijeli kraj je to nevjerojatno prihvatio. Crkva je bila premala da primi sve vjernike te večeri. Kip je 1985. godine blagoslovio fra Vitomir Slugić“, rekao je za Dnevnik.ba fra Lipovac.

Tijekom ratnih zbivanja u Posavini crkva je srušena, ali tragovi toga kipa nikada nisu pronađeni.

image

Spomen na rušenje crkve

DNEVNIK.BA -

„U Domovinskom ratu crkva je do temelja srušena. Bila je to najljepša crkva u ovim krajevima, a i posebna po tome jer je građena od kamena usred Posavine. U ruševinama crkve nisu pronađeni tragovi toga kipa. I dalje mislim da je kip netko uzeo u nadi da će ga dobro prodati, jer je klesan od bračkog kamena. Smatram ipak da ga nije moguće preprodati jer je on uvršten u svjetsku materijalnu baštinu 1987. godine.“, kazao je fra Blažen.

Nakon rata u Gornjoj Dubici je sagrađena nova crkva, ali i napravljen novi kip Gospe žalosne koji je drugačiji od onoga kakav je bio.

„Žao mi je što nakon rata nije napravljen isti onakav kip. Taj kip je bio visok oko 190 cm. Bila je to žena koja uspravno pognute glave, ne do kraja svinuta, gleda u budućnost sa zabrinutošću. Novi kip je od bronce i uistinu je lijep, međutim žalostan sam što on nije isti onakav kakav je bio“, dodaje župni vikar u Gornjoj Dubici.

image

Fra Blažen Lipovac

DNEVNIK.BA -

Postoji nada da je kip još uvijek negdje sklonjen i da nije potpuno stradao u Domovinskom ratu.

„Pokušavao sam poslije tražiti taj kip, međutim bezuspješno. Ako se on ikada pojavi ja bih ga platio. Ako netko drži kod sebe taj kip, neka ga u tajnosti vrati, barem on bio i u nekoliko komada. Imam nadu da je onaj prelijepi Gospin kip još uvijek na životu. Taj kip je govorio o sudbini preko 3 tisuće ljudi na ovom prostoru koji su nedužni ubijani u najvećem pokolju.“, zaključuje fra Blažen Lipovac.

Župa se za današnju proslavu Gospe žalosne pripremala trodnevnom pripravom, a mise su predvodili vlč. Ivan Ravlić, vlč. Matije Šimić, te župnik fra Jozo Puškarić.

Svečano misno slavlje večeras u 18 sati predvodit će fra Ivan Nujić, profesor u  Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:28