Article_Top_970x250

(FOTO) Fotograf pokazao stranu Kine koju vlasti žele skriti pa nestao bez traga

lu guang

(FOTO) Fotograf pokazao stranu Kine koju vlasti žele skriti pa nestao bez traga

pro 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Lu Guang

Lu Guangove fotografije pokazuju stranu Kine koju vlasti žele da sakriju: ovisnici o drogama, HIV pacijenti, problemi okoliša i tako dalje. Ovaj put, ipak, nagrađivani fotograf je uspio sebe staviti u centar priče. Njegova supruga Xu Xiaoli tvrdi da se nije čula sa suprugom od 3. studenog.

23. listopada Guang je napustio Urumqi, glavni grad Xinjiang regije, gdje je planirao prisustvovati nekim događajima posvećenim fotografiji.  Kasnije je trebao otputovati za Sichuan da se sastane sa prijateljem Mr Chenom na jednom humanitarnom događaju. Ali Mr Chen nije uspio pronaći ili kontaktirati fotografa.

Kada je Mr Chen pitao Guangovu suprugu što se događa, rekla je da ne zna. Istražujući situaciju Mc Xu kontaktirala je suprugu osobe koja je pozvala njenog supruga u Xinjiang. Rekla joj je da su Mr. Lua i domaćina odveli pripadnici nacionalne sigurnosti. Lokalni oficir iz Zhejiang provincije, rodnog grada Mr Lua, kasnije je te informacije potvrdio.

Radnik u Wuhai gradu u srednjoj Mongoliji, 10. travanj 2005.

„Nema ga više od 20 dana“, rekla je njegova supruga. „Kao najbliže povezana osoba s njim, njegova žena, nisam dobila nikakvo obavještenje o njegovom uhićenju“, napisala je Xu na Twitteru. „Konstantno zovem policiju u Xinjiangu i nikada nisam uspjela stupiti u kontakt  s njim. Sljedećeg tjedna nam je 20. godišnjica braka. Trebalo bi da je proslavimo zajedno. Mogu se samo nadati da će se vratiti zdrav i siguran.“

Veliki kamion vozi ugalj, ostavljajući za sobom oblake prašine koji zagađuju obližnje selo

Prema BBC-u, Xinjiang je postao zloglasan zbog svojih jakih sigurnosnih kontrola, jakog nadzora i policijskog pritiska, rješavajući ono što oni opisuju kao rastući radikalizam prema etničkoj muslimanskom zajednici Uighur. Vlada je osjetljiva na kritike i zarobljavala je reportere koji su istraživali negativne priče o Kini u prošlosti.

Jedanaestogodišnjak Xu Li iz Hutsoua kojem je dijagnosticiran rak kostiju

„Stvarnost u Kini je takva da nikad ne znate hoćete li upasti u probleme jer ne postoje pisana pravila“, rekao je fotograf u intervjuu prošle godine.

Djeca žive i u industrijskoj zoni. Kina je trenutno druga ekonomska sila u svijetu. Taj ekonomski razvoj je potrošio mnogo energije i izazvao mnogo zagađenja

16. srpnja 2010. godine cjevovod Newport Oil Wharf Dalian Bay je eksplodirao, ispuštajući velike količine nafte u more. Mnogi ribarski brodovi su dobili zaduženje da očiste to zagađenje 8.150 puta.

Fotograf je 2004. godine pobijedio na svjetskom natjecanju fotografije za njegovu izložbu „AIDS sela“ u kojima je 678 osoba inficirano HIV-om nakon što su prodali svoju krv. Od 3.000 osoba 678 je zaraženo HIV-om, a 200 ih je umrlo.


Žena nosi svog teško bolesnog unuka na zrak kako bi spriječila da se bol vrati

Siročad sa poteškoćama u razvoju koje su usvojili poljoprivrednici

Djeca sa cerebralnom paralizom ližu mlijeko u prahu s kreveta kako bi se nahranili.

Hram Laseng ima 200-godišnju povijest, koja uključuje studije mongolijske medicine. Bio je ozbiljno zagađen zbog okolnih tvornica, stoga tek rijetki hodočasnici sada idu tamo

Mnoge tvornice su premještene s istoka zemlja u njene centralne i zapadne dijelove. Zaposlenici rade u prašini

Tvornica Baotou Steel otpadne vode za obradu minerala odlaže u branu


Kemijski industrijski park u Yanwei Portu u Lianyungangu kanalizaciju odlaže u more.

U selu Xintang Town, u Guangdongu, radnici dobiVaju kamen za brušenje trapera svakog jutra


Žena nosi supruga koji je na samrti.

Qi Guihua, koju suprug drži, razboljela se kad se vratila u selo iz Beijinga da proslavi Festival proljeća. Umrla je dva sata nakon što je ovo fotografija nastala.

Obitelji poput ove prodale su sve što imaju kako bi mogli pokriti medicinske troškove.

Djevojčica grije ruke na zimi. Njen otac je zaražen HIV-om i još uvijek brine o svojih petero djece kao njihov jedini roditelj.

Dvije djevojčice se spremaju za pogreb svog šestogodišnjeg brata koji je umro od AIDS-a.

Cedric Alviani, direktor Reportera bez granica za područje istočne Azije, pozvao je Kinu da kaže gdje je Lu i da „garantuje novinarima slobodu na kretanje i sigurnost, uključujući i Xinjiang provinciju". Još nije dobio odgovor.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250