Article_Top_970x250

FINANCIRANJE TERORIZMA Bošnjaci u Oberhausenu se ograđuju od islamista

njemačka

FINANCIRANJE TERORIZMA Bošnjaci u Oberhausenu se ograđuju od islamista

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Džamija u Oberhausenu (Foto: DW)

Policija je prošloga tjedna u Oberhausenu saslušala osam osoba porijeklom iz BiH, zbog sumnje da skupljaju financijska sredstva za tzv. Islamsku državu. Mnogi Bošnjaci u Oberhausenu oštro kritiziraju navodne pomagače ISIL-a.

Tko su osumnjičene osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine? Iako policija nije objavila njihov identitet, mediji su prenijeli gdje je racija izvršena, piše DW. Odlazimo tamo. Na ulazu u zgradu u kojoj bi trebalo da živi najmanje jedna osumnjičena osoba tražimo poštansko sanduče ili zvonce sa prezimenom koje bi moglo ukazivati na nekoga tko je porijeklom iz BiH. Pored nekoliko arapskih i poljskih prezimena je zvonce pored kojeg ništa ne piše.

Pretpostavljamo da je to možda ono koje tražimo i da je prezime namjerno uklonjeno. Zvonimo, ali nam nitko ne otvara vrata.

Na susjednom ulazu primjećujemo dva prezimena koja se završavaju na “ić”. Ni ovdje nemamo sreće. Pokušavamo kod ostalih susjeda. Sve se završilo na pokušaju.

Vlasnik restorana u susjedstvu, koji želi ostati anoniman, je kazao kako je, s obzirom da je bilo dosta rano i nije bio u restoranu kada je policija izvršila raciju, iz medija saznao šta se dogodilo.

„Ne znam tko bi to mogao biti. Ne idem za ljudima i pratim ih u koju zgradu ulaze. U restoran dolazi dosta stranaca. Stvarno ne znam o komu se radi.  Žao mi je što vam ne mogu pomoći”, kaže vlasnik restorana.

Osam uhićenih

Policija u Oberhausenu je po nalogu Državnog tužiteljstva u Düsseldorfu izvršila raciju i pretragu prostorija osumnjičenih porijeklom iz BiH. 

“Policajci, među kojim su bili i pripadnici specijalne jedinice SEK, izvršili su pretres sedam stanova i uhitili osam osoba”, priopćeno je iz pres službe policije u Essenu.

Lokalni mediji su naveli kako se protiv četiri žene i četiri muškarca, koji su njemački državljani a porijeklom su iz BiH, odavno vodila istraga zbog sumnje da podržavaju terorističku organizaciju Islamska država (IS).

Uhićene, a nakon saslušanja na slobodu puštene osobe navodno su novčano podržavale ovu terorističku organizaciju. Prema navodima policije, osumnjičene osobe nisu planirale napade niti se radi o članovima IS-a.

Policija također nije priopćila ni koliko je novca prikupljeno, kao ni to je li on možda već stavljen na raspolaganje “Islamskoj državi”. Ono što je policija samo objavila jeste da se radi o osobama starosne dobi između 19 i 57 godina i da su skoro svi u rodbinskoj vezi.

Oštre osude u džematu

Informaciju više i odgovor na pitanje: tko su osumnjičene osobe porijeklom iz BiH, tražimo i u Bosanskoj islamskoj kulturnoj zajednici u Oberhausenu.

“Mi se kao zajednica i pojedinci uvijek ograđujemo od takvih ljudi. Tko ne poštuje zakone ove zemlje ovdje nije dobrodošao", kaže Jasmin Abazović, predsjednik džematskog odbora. „Naš cilj je da svojim ponašanjem i u skladu sa zakonima ove zemlje drugima pokažemo što je islam. Islam je prilagođen svakom vremenu i društvu. Mi smo ovdje prilagođeni ovom društvu", ističe Abazović.

Sličnog je mišljenja i Fikret Hafizović: „Oni koji to rade ne zaslužuju da ih respektiramo. Mi se ograđujemo od takvih ljudi. Oni nisu korisni islamu i muslimanima."

Duran ef. Pintol, koji imamsku dužnost u Oberhausenu obavlja 25 godina i poznaje veliki broj ljudi, također kaže kako ne zna tko su osobe koje je privodila policija. „U džematu nemamo osoba koje naginju tom ideološkom pravcu i gaje simpatije za tu terorističku organizaciju. Ne znamo tko su ti ljudi. Po mom dubokom uvjerenju mislim da ti ljudi sigurno nikada nisu ni došli u naš džemat", kaže Pintol.

Dnevnik.ba