06.09.2022., Bol - Kuca u kuci. Prica kaze da je kuca nastala kada su se tri brata iz obitelji Vukovic ozenili trima Spanjolkama i odlucili na svom zemljistu sagraditi veliku kucu. No, tu se vec nalazila kuca koju je sagradio lokalni seljak Marko. Braca su ponudila Marku da kupe kucu, ali je Marko odbio. Braca su tada zatrazila pomoc od lokalnih vlasti, ali Marko nije htio odustati pa je cak prijetio i ubojstvom gradonacelnika. Kad je Marko pobjegao u strahu od osvete, braca su pocela graditi zidove oko Markove kuce. Dok su plovili u Veneciju po materijal za gradnju, zahvatilo ih je nevrijeme i poginuli su u brodolomu. Kako nisu imali nasljednika, Marko se vratio zivjeti u svoju staru kucu, okruzenu zidovima nedovrsene kuce koja je i danas tu kao zasticeni spomenik kulture koji fascinira sve posjetitelje Bola. Photo: Milan Sabic/PIXSELLMILAN ŠABIć - Pixsell
StoryEditor
legenda

Fascinantna priča s Brača: Kako je nastala kuća u kući?

Piše desk  /  15.10.2022., 14:31h

Neobična kamena kuća unutar kuće u Bolu na otoku Braču godinama privlači pozornost. Nesvakidašnju kuću prati i zanimljiva legenda koju mještani godinama prepričavaju.

Legenda kaže da je kuća nastala kada su se tri brata iz obitelji Vuković oženili trima Španjolkama i odlučili na svom zemljištu sagraditi veliku kuću.

No, tu se već nalazila kuća koju je sagradio lokalni seljak Marko koji je nosio nadimak Sila. Naime, Marko Sila je posjedovao velik komad zemlje, no kako je imao i velike dugove koje nije mogao vraćati, prodavao je Vukovićima komad po komad sve dok mu nije ostao samo onaj na kojem se nalazila njegova kuća koja je tada već bila okružena zemljištem Vukovićevih.

Braća su ponudila Marku da kupe kuću, ali je Marko odbio. Braća su tada zatražila pomoć od lokalnih vlasti, ali Marko nije htio odustati pa je navodno čak i gradonačelniku prijetio smrću.

Kad je Marko pobjegao u strahu od osvete, braća su počela graditi zidove oko Markove kuće. Dok su plovili u Veneciju po materijal za gradnju, zahvatilo ih je nevrijeme i poginuli su u brodolomu. Kako nisu imali nasljednika, Marko se vratio živjeti u svoju staru kuću, okruženu zidovima nedovršene kuće koja i danas fascinira sve posjetitelje Bola.

Paloc ili Kuća u kući, kako je danas zovu, ujedno je i zaštićeni spomenik kulture.

image

06.09.2022., Bol - Kuca u kuci. Prica kaze da je kuca nastala kada su se tri brata iz obitelji Vukovic ozenili trima Spanjolkama i odlucili na svom zemljistu sagraditi veliku kucu. No, tu se vec nalazila kuca koju je sagradio lokalni seljak Marko. Braca su ponudila Marku da kupe kucu, ali je Marko odbio. Braca su tada zatrazila pomoc od lokalnih vlasti, ali Marko nije htio odustati pa je cak prijetio i ubojstvom gradonacelnika. Kad je Marko pobjegao u strahu od osvete, braca su pocela graditi zidove oko Markove kuce. Dok su plovili u Veneciju po materijal za gradnju, zahvatilo ih je nevrijeme i poginuli su u brodolomu. Kako nisu imali nasljednika, Marko se vratio zivjeti u svoju staru kucu, okruzenu zidovima nedovrsene kuce koja je i danas tu kao zasticeni spomenik kulture koji fascinira sve posjetitelje Bola. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

MILAN ŠABIć - Pixsell

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 05:31