Article_Top_970x250

Evo kako je SDA u Žepču glasovala o nepoželjnom Komšiću

odluka općinskog vijeća

Evo kako je SDA u Žepču glasovala o nepoželjnom Komšiću

lis 31, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Otkako je bošnjačkim glasovima izabran u Predsjedništvo BiH, Komšić je u velikoj većini općina sa značajnom hrvatskom većinom u BiH proglašen nepoželjnim.

Posušje, Livno, Busovača, Kiseljak... Žepče - neke su od općina koje su Komšiću odlučile kazati kako nije dobrodošao.

U bošnjačkoj javnosti na ovaj problem se gleda nešto drukčije. Naime, Komšiću nitko nije zabranio dolazak i to ne može učiniti općiska razina, ali se pokazalo da nije dobrodošao s obzirom na to da je direktno sudjelovao u grubom kršenje izborne volje hrvatskog naroda u BiH.

U Žepču su građani podijeljeni oko izbora Komšića, ali je znakovito da je Čović dobio višestruko više glasova. 

Komšić je osvojio 750 glasova u Žepču, dok je Čoviću pripalo oko pet tisuća glasova.

Oporba u vijeću je podijeljena oko odluke da se Komšića proglasi nepoželjnim. 

"Ovo je jedan veleizdajnički, antidržavni, antiustavni čin u dva dijela. Hrvatska demokratska zajednica, odnosno Klub Hrvata, nikako nije smio da zloupotrijebi organ općinskog vijeća Žepče. Ovom odlukom žele da predstave da su svi građani Općine Žepče proglasili Komšića nepoželjnim", istaknuo je Elvis Botić, vijećnik Socijaldemokratske partije.

Vladajući iz HDZ-a su objasnili na ovaj način zašto je Komšić nepoželjan. 

 "Grubo je prekršena konstitutivnost, jednakopravnost, i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda". Komšić, navodi se, tri puta "uzrupirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva".

Ivica Penić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Žepče iz Hrvatske demokratske zajednice, je ovu inicijativu objasnio sljedećim riječima:

"To je neka vrsta bunta, otpora, da ukažemo na zlouporabe Izbornoga zakona, inžinjeringa, koji se provodi već treći put, vezano za izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda. Ona je formalna, ali i ta formalnost može imati simboličan znak, da se ukaže na nešto što nije dobro i potrebno narodima u Bosne i Hercegovine".

Stranka demokratske akcije je ostala sudržana zbog dobrih odnosa sa Hrvatskom demokratskom zajednicom.

"Mi smo samo procijenili, ako bismo bili protiv, ili suzdržani, inicijativa i u jednom i drugom slučaju prolazi. Mi smo odlučili da budemo suzdržani, svjesni da će proći kako god mi uradili, šest vijećnika iz Stranke demokratske akcije. Procijenili smo da je bolje biti suzdržan, da ne bismo narušili odnose koje smo gradili 12 godina", ukazao je Muhamed Jusufović, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče iz Stranke demokratske akcije. - piše N1.

I. Crnjac/ Dnevnik.ba