StoryEditor
UPOZORENJE

EU i SAD moraju ustrajati u potpori izmjenama Izbornog zakona u BiH

Piše Desk  /  09.01.2022., 15:21h
Akademik profesor emeritus Frano Ljubić ocijenio je kako bi se međunarodna zajednica morala snažnije angažirati kako bi se postigli ključni dogovori između Hrvata i Bošnjaka oko izborne reforme, upozoravajući da bi propuštanje toga cilja vodilo lošem scenariju za oba naroda, ali i državu Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH.

Ljubić upozorava kako trenutačno predstavnici međunarodne zajednice ne pokazuju zanimanje za promjenu postojećeg stanja, no da istodobno ne bi imali ništa protiv da se predstavnici triju naroda dogovore. - Ponašaju se kao da ne znaju, ne razumiju ili ne shvaćaju da je građanski ustroj s dominacijom jednog naroda nad drugima bio glavni razlog propasti bivše zajedničke države i izbijanja rata (ratova) u njoj - upozorava akademik, piše Večernji list.

Povlačenje je pogrešno

On dodaje kako je u najmanju ruku cinično inzistiranje na postizanju dogovora predstavnika triju konstitutivnih naroda između onih koji zagovaraju jednakopravnost i onih koji im to onemogućuju jer je dogovor u takvim okolnostima "moguć jedino ako oni koji zagovaraju jednakopravnost (predstavnici hrvatskog naroda) pristanu biti manje jednakopravni". Smatra posve pogrešnim povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu i posredovanju EU-a i SAD-a, kako je ocijenio, simbola demokracije, jer bi to, po njemu, podrazumijevalo pranje ruku za neuspjeh pregovora. Upravo ističe kako bi predstavnici međunarodne administracije angažirane u Bosni i Hercegovini morali ostati uključeni u ovaj proces. - Zato bi predstavnici međunarodne zajednice (i svi drugi) trebali inzistirati na poštivanju međunarodnih demokratskih standarda kakvi su u višenacionalnim državama, kao što su Švicarska, Belgija, Kanada i dr., te "prisiljavati" jednako sve sudionike u pregovorima da ih poštuju, ali i sankcionirati one koji ih ne žele prihvatiti i provoditi - smatra akademik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH. On ističe kako se velika očekivanja imaju od vlasti Republike Hrvatske te da se njezina pozicija bitno promijenila, ponajprije nakon pristupanja članstvu u EU. Ljubić je mišljenja kako Hrvatska treba modelirati približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te da može uložiti veto "ako u postupku pristupanja BiH u EU ne bude koristila mehanizme koji će omogućiti da Hrvati u BiH imaju jednaka prava i mogućnosti kao što ih imaju srpski i bošnjački narod". Ističe kako, unatoč svemu, hrvatskome narodu nitko ne može i neće oduzeti konstitutivnost, a može je izgubiti iseljavanjem koje je posljedica, uz ostalo, i nejednakopravnog položaja, zbog čega ga valja zaustaviti. - Najbolji način je demokratski ustroj države i društva jer je to jedino jamstvo da Bosna i Hercegovina može biti prosperitetna i poželjna država u kojoj se može živjeti, da se iz nje ne treba iseljavati - ističe profesor emeritus.

Negativni učinci

Upozorava kako nas ne tako daleka povijest s početka raspada bivše državne zajednice opominje kako je opasno izigravati dogovore - od plana za preustroj zemlje do drugih mirovnih rješenja te na kraju bojkotiranja političkog sporazuma u Mostaru s obzirom na to da nisu izmijenjene odredbe Izbornog zakona koje se tiču legitimnog političkog predstavljanja. Tvrdi kako posljedica preglasavanja Hrvata ima iznimno negativne ekonomske učinke. Objašnjava kako se od zajedničkih sredstava manje novca slijeva u sredine u kojima su Hrvati u većini te se ulaže manje novca za financiranje projekata, rješavanje socijalnih pitanja te navodi kako se općinama i županijama oduzimaju nadležnosti i prenose na više razine vlasti. - Nerealno je očekivati da bi se ti negativni ekonomski učinci mogli smanjivati, a mogu se povećavati i trajat će dok Hrvati kao narod ne budu imali apsolutno jednaka prava i mogućnosti kao što ih imaju druga dva konstitutivna naroda - srpski i bošnjački - ističe akademik Ljubić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:51