StoryEditor
američki veleposlanik

Eric Nelson: Nema ukidanja konstitutivnosti, Venecijanska komisija jest potvrdila hrvatski prijedlog

Piše J.G.  /  01.02.2022., 14:08h
Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson u intervjuu pred odlazak sa spomenute dužnosti rekao je kako je konstitutivnost naroda od iznimne važnosti i nema govora o uklanjanju tri konstitutivna naroda iz Ustava.

Nelson je pred odlazak iz BiH dao intervju portalu Bljesak.info u kojem je govorio o političkim problemima u našoj zemlji. Naglasio je kako nema govora o brisanju načela konstitutivnosti iz Ustava BiH. 

Izjavio je kako na pregovorima u Neumu stranke nisu uspjele približiti stavove i nisu uspjele postići dogovor ovog vikenda, ali da će se morati nastaviti tragati za rješenjem. 

''Ali zadatak ostaje kao takav. Za mene, optimizam kojeg smo mi iskazivali vezano za razgovore je bio opravdan zato što jeste postignut napredak. Razgovori jesu vođeni i sudjelovanje drugih stranaka poput HDZ-a 1990, NES-a, NiP-a, SBB-a, pokazala je da postoji šira koalicija stranaka koja smatra da uistinu postoji ovaj problem i da ga treba riješiti. Svi sudionici su se zaista trudili da svoje ideje predstave za stolom. Međutim, nisu uspjeli postići dogovor o modelima koje je odobrila Venecijanska komisija. HDZ je iznio na stol prijedloge koje je potvrdila Venecijanska komisija, ali modeli koje su predložili, nažalost, nisu udovoljili standarde'', kaže Nelson za Bljesak.info. 

Naglasio je kako je ''jasno da uloga konstitutivnih naroda u BiH od iznimne važnosti''. 

''Izazov je, prije svega, da BiH zadovolji standarde koje je preuzela a koji se tiču Europske konvencije o ljudskim pravima. A izazov koje su pred BiH postavili europski sudovi da ukloni diskriminirajuće odredbe iz Ustava koje se tiču izbora članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda. Tekst Ustava je bio jedan od ključnih tema i fokusa razgovora. Svi su se složili da Ustav mora biti inkluzivan i da jasno mora uključivati tekst koji bi kazao da predstavnici tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani moraju imati pravo da biraju i budu izabrani. Legitimna je važnost tog osjećaja da svi birači mogu sudjelovati i da je glas svakog birača bitan. A da bi se svaki glas bio važan i brojao, prije svega to zahtjeva veći stupanj integriteta izbornog procesa. Pronalazak novog izbornog modela koji bi omogućio veću geografsku raznolikost tako da bi svi dijelovi ove zemlje smatrali da se njihov glas čuje – mislim da to vrijedi uzeti u razmatranje#, rekao je.

Nelson je pak iznio i zapanjujuću tvrdnju kako su postojali određeni "demokratski modeli koje bi Venecijanska komisija podržala koji bi omogućili recimo Hercegovini da bude zastupljenija u Predsjedništvu i to je zemljopisna odrednica a ne etnička". Riječ je o potpuno nevjerojatnoj tvrdnji koju doslovno nitko nikad nije izrekao do intervjua g. Nelsona. Nikad nitko nije tražio da Hercegovina ima svoga člana Predsjedništva. 

"Ali u isto vrijeme jasno je da SAD i EU neće i ne mogu podržati niti jedan model koji bi djelovao u smjeru veće podjele zemlje. I zbog toga je jako važna jedna izborna jedinica'', rekao je. 

Prokomentirao je i mogućnost hrvatskog bojkota ovogodišnjih izbora ukoliko se održi trenutni status quo.

"Neuspjeh da se dogovori oko tih promjena ne daje nikome za pravo da negira postojeća pravila. I nadam se da će glasači ove godine izaći na izbore i birati i donositi odluku na osnovu stvarnih pitanja odnosno uspjeha njihovih lidera da rješavanju stvarne probleme s kojim se ova zemlja suočava. Stvaranje prepreka za održavanje slobodnih izbora ne mogu zamisliti puno drugih stvari koje bi bile više nedemokratske i više destabilizirajuće. Naše je mišljenje da suprotstavljanje poboljšanju stupnja integriteta izbornog procesa bi isto bilo kao i obrana korupcije u izbornom sustavu'', kaže Nelson.

Odgovarajući na pitanje o prijetnji unitarizma po stabilnost BiH, američki veleposlanik navodi kako ''apsolutno nije bilo nikakvog spominjanja i razgovora o uklanjanju tri konstitutivna naroda iz ustava''. 

''Nema rasprave o izmjeni uloge Predsjedništva niti zaštite vitalnih nacionalnih interesa. U Federaciji je zaštita vitalnih nacionalnih interesa u rukama hrvatskog odnosno bošnjačkog doma u Domu naroda na državnoj razini. Postoji put kojim je moguće postići osiguranje da se svi građani isto tretiraju i da podjela vlasti među tri konstitutivna naroda nastavi na jedan dobar, pozitivan način'', rekao je. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:17