Article_Top_970x250

Erdogan nedvojbeno ima velik utjecaj na bošnjačke političare

bariša čolak za dnevnik.ba

Erdogan nedvojbeno ima velik utjecaj na bošnjačke političare

sij 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Čolak smatra kako nije nevažno da je sastanak dvoje predsjednika održan kao ni to da se upozorilo na jedan problem koji postoji u BiH, mada ni ranije to nije bilo nepoznato.

Izjave koje uslijede nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne moraju nužno odražavati sve ono što je bilo na sastanku, ocijenio je u izjavi za Dnevnik.ba Bariša Čolak, voditelj odjela za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora i zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Čolak smatra kako nije nevažno da je sastanak dvoje predsjednika održan kao ni to da se upozorilo na jedan problem koji postoji u BiH, mada ni ranije to nije bilo nepoznato. Riječ je, naravno, o političkoj neravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH.

„Važno je da se iskazao takav interes. Pored onoga što je apsolutno ustavna obveza Hrvatske, ona je prezentirana i na jedan vrlo javan i transparentan način. Naime, svi oni koji u ovom vide neku zavjeru, što se ovih dana pokušavalo iskonstruirati u pojedinim sarajevskim medijima, mislim da su apsolutno u krivu. Nije se išlo nikakvim tajnim kanalima, nego se na otvoren i konkretan način pokušalo upozoriti na objektivan problem koji postoji u BiH“, rekao je Čolak te dodao kako bi svi oni koji žele dobro Bosni i Hercegovini i narodima koji u njoj žive, morali to tako i shvatiti.

Inače, predsjednici dviju zemalja susreli su se u utorak u Ankari, a cilj sastanka je trebao biti da Erdogan odnosno Grabar-Kitarović ohrabre Bošnjake i Hrvate u BiH da dođu do dogovora o uređenju međusobnih odnosa. Također, razgovarano je i o budućem trilateralnom susretu BiH, Turske i Hrvatske. Erdogan je istaknuo kako je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom i da je to unutarnja stvar BiH, jednako kao i politički položaj bh. Hrvata.

"Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi", rekao je Erdogan.

Predsjednica Grabar Kitarović je, s druge strane, naglasila veliku važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnim reformama.

Čolak je rekao i kako je nedvojbeno da turski predsjednik ima jako veliki utjecaj na bošnjačke političare, posebno kad je riječ o sadašnjem bošnjačkom političkom establišmentu.

„Tu nema nikakve dileme i to je poznatom apsolutno svima. To se ne ogleda samo u čestim sastancima, ali između ostaloga i u tome. Očigledno je da postoji Erdoganov utjecaj na bošnjačku politiku u BiH. Koliko će on biti u ovom sad pogledu iskorišten tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju taj utjecaj postoji, vrlo je jasan i prepoznatljiv i čak u nekim segmentima i prenaglašen od bošnjačkih političkih aktera“, istaknuo je Čolak u izjavi za Dnevnik.ba.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250