Article_Top_970x250

Emil Markić najavio borilački spektakl u Mostaru: „Ovo će biti velika priredba kakvu obrana titule i zaslužuje!“

Mostarski boksač u rodnom gradu brani pojas europskog WBO prvaka

Emil Markić najavio borilački spektakl u Mostaru: „Ovo će biti velika priredba kakvu obrana titule i zaslužuje!“

svibnja 07, 2019

Piše: Toni Raspudić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

„Borba za titulu u rodnom gradu svakako bi bila kruna moje 18-godišnje boksačke karijere i naravno ne odustajem od sna da jednog dana budem svjetski prvak u poluteškoj kategoriji! – tako je govorio Emil Markić prošle godine kada je uzeo titulu u WBF-u.

A, što se od tada promijenilo? Pa, Emil Markić je postao europski prvak po WBO-u, jedne od četiri najjače organizacije, a tu titulu će 26. svibnja braniti u svom Mostaru!

Jedan od ciljeva mu se ostvario, a eventualnom pobjedom, onaj najveći san – borba za titulu svjetskog prvaka bi bila korak bliže.

„Čekam ovu borbu u Mostaru godinama. Oduvijek mi je bio san da se borim pred svojim navijačima u svom gradu i evo to se sada i ostvarilo. Što donosi ova borba? Donosi puno toga, ali porazom gubim još više. Mada, mislim da sam u Mostaru nepobjediv! Pred domaćom publikom je svakako puno, puno lakše boksati. Ja sam sedmi po WBO-ovom rankingu te sam i sada jedan od potencijalnih protivnika Sergeya Kovaleva koji drži titulu svjetskog prvaka. On ima pravo birati protivnika za obranu svoje titule tako da sam i ja u nekim kombinacijama. Ako bi pobijedio u Mostaru korak sam bliže tome, a ako titulu obranim još dva puta, to bi me stavilo na poziciju prvog izazivača i onda me više ne bi mogao izbjeći“, kazao je mostarski boksač za Dnevnik.ba te nastavio:

„Što se protivnika tiče, još Vam ne mogu reći tko će on biti jer ni ja nisam u potpunosti siguran. Pregovaramo s nekoliko boksača i još dosta toga treba dogovoriti. Budući da branim titulu, ja mogu birati protivnika, ali naravno ne svakoga već one koje WBO odobri. Veliku stvar u svemu tome igra i novac jer teško je naći kvalitetnog protivnika koji će doći na tvoj teren za malo novaca. Ja bih želio da to bude neki neporaženi boksač jer bi onda i borba bila spektakularnija, a i moj ranking bi se više povećao ako pobijedim takvog borca.“

Markić se boksom počeo baviti 2000. godine. Bio je juniorski reprezentativac Hrvatske, deset godina nastupao je za BiH i višestruki je prvak države, a od 2012. godine je profesionalac u poluteškoj kategoriji i boksa pod zastavom Hrvatske. Prema rankingu je najbolji bh. boksač u svim kategorijama, te najbolji hrvatski boksač u poluteškoj kategoriji.

Naravno, najveći uspjeh mu se dogodio u njegovoj posljednjoj borbi prije pola godine kada je u njemačkom Hannoveru porazio domaćeg boksača Kavina Gerharda odlukom sudaca nakon 10 teških rundi i donio pojas europskog WBO prvaka u Mostar.

„Nije se puno toga promijenilo u mom radu od te posljednje borbe. Svaki dan sam trenirao i održavao formu, a prije dva tjedna, kada sam i saznao da će ova borba biti u Mostaru, počeo sam s intenzivnijim treninzima. Najviše radim sparinge, samo udaranje po glavi i dosta 'degeneka' primam u zadnje vrijeme, ali sve je to stvar priprema. Njih odrađujem u svom Bokserskom klubu Mostar, a kasnije ću po tjedan dana otići do Crne Gore i Njemačke, a posljednji tjedan priprema pred borbu ću odraditi ovdje u Mostaru.“

U 36. si godini života, kako tijelo izdržava te napore i borbe?

„Uh, 36 puno zvuči, ali stvarno mogu reći da nikad spremniji nisam bio. Još uvijek imam volje, imam snage tako da godine ništa ne znače. Discipliniran sam, ne jedem svašta, ne pijem, ne pušim i treniram svaki dan, a sve to produžuje sportski vijek. Mirko Filipović se tek u 44. godini prestao boriti, a i tada je bio u samom vrhu, tako da godine u borilačkim sportovima ne moraju ništa značiti.“

Što se tiče borbe u Mostaru, možemo li očekivati jedan pravi spektakl na Bijelom Brijegu?

„Naravno, bit će to jedna velika priredba kakvu obrana titule i zaslužuje. Osim moje, te večeri će biti još šest borbi što u amaterskom, što u profi boksu, a borit će se i Marin Čarapina u muay thaiju. Ako sve bude teklo prema planovima u amaterskom boksu će nastupiti Ivan Blažević (BK Senesi Čapljina/ BK Mostar) i Dalibor Beljo (BK Mostar), u profi boksu Elvir Šendro (BK Mostar), Boško Mišić (BK Kralj Tomislav Čapljina) i Edin Puhalo iz Sarajeva. Vrijedi spomenuti kako će sudjelovati i Slaven Planinić koji će održati prezentaciju borilačkih vještina. Oko ringa će se postaviti 500 stolice, uzet ćemo i montažnu tribinu te iza staviti visećih stolica, tako da može stati sveukupno u dvoranu oko tisuću i pol ljudi. Planiramo da priredba krene od 19:00 sati. Bolje je tako ranije započeti jer je nedjelja i ljudi će morati ujutro na posao. Moja borba bi bila oko 21:30 – 22:00 tako da se sve završi oko 23:00 sata.“

Znači, krajem svibnja, Mostar i Hercegovinu očekuje jedan uistinu veliki borilački spektakl i nadamo se kako će poslije njega europska titula ostati gdje je i bila.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250