StoryEditor
nacional-šovinist

Ekstremni unitaristički bošnjački sudac Vehabović negira presude svojih kolega

Piše D.B.  /  25.03.2022., 12:10h
Sudac Europskog suda za ljudska prava Faris Vehabović ponovno šokira javnost svojim unitarističkim stavovima, ne tipično za suca, koji prema sudačkom kodeksu ne bi trebao iznositi političke stavove.

I dok su kolege suci  Vehabovića u Europskog sudu za ljudska prava  u svojim odlukama (Sejdić-Finci-Pudarić, Pilav, Zornić) jasno navodili postojanje  konstitutivnosti, zatim je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više  svojih odluka  jasno navodio da je konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustava Bosne i Hercegovine, i da sve drugo ima povinovati konstitutivnosti naroda u BiH, Vehabović i dalje negira konstitutivnost i poziva zamišljene ''bosanske političare'' da jače lobiraju protiv konstitutivnosti.

Naravno, Vehabović pod ''bosanskim'' političarima misli isključivo na one političare za koje glasuje isključivo  bošnjački narod. 

Skandalozno je da jedan sudac Europskog suda za ljudska prava  poziva ''bosanske'' političare da se bore protiv konstitutivnosti, dakle protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, negirajući pri tome i odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Poželjno bi bilo da gosp. Vehabović detaljno pročita odluke Europskog suda za ljudska prava,  jer će tada utvrditi sljedeće:

1. Odluka Sejdić-Finci: 54 puta spomenuta konstitutivnost;

2. Odluka Zornić: 21 put spomenuta konstitutivnost;

3. Odluka Pudarić: 6 puta spomenuta konstitutivnost:

4.  Odluka Pilav:  24. puta spomenuta konstitutivnost;

Stav Vehabovića, da se radi o pogrešnom prijevodu konstitutivnosti nigdje se ne navodi u odlukama Europskog suda. Kao legalist, Vehabović bi morao poštivati Ustav Bosne i Hercegovine kao i odluke Europskog suda.

Napominjemo, da je u svim odlukama Europskog suda navedeno da posljedica konstitutivnosti ne može imati za posljedicu da se nekonstitutivni pripadnici ne mogu kandidirati i biti birani na svim pozicijama.

Dakle, Sud u Strasbourgu nam poručuje, kada Željko Komšić bude  imao priliku da bude izabran za člana predsjednika iz reda  Bošnjaka, ili bude izabran u Domu naroda u Klub Bošnjaka,  jer su to njegovi glasači, sve odluke Europskog suda za ljudska prava će biti provedene.

Vehaboviću stoga poručujemo da pročita odluke svojih kolega i da ne zloupotrebljava svoju časnu funkciju u političke svrhe u korist unitarističkih snaga. 

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 21:31