Article_Top_970x250

Ekolozi upozoravaju: "Europski mega-projekt" će zagaditi vode u Varešu

podvodno rudarenje

Ekolozi upozoravaju: "Europski mega-projekt" će zagaditi vode u Varešu

ožu 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jezero Nula kod Vareša

Zbog testiranja podvodnog bagera u jezeru Nula kod Vareša, ekoloozi upozoravaju na moguću ekološku katastrofu.,

Ekološki aktivisti iz Vareša upozoravaju kako bi se u ovom bosanskom gradiću uskoro mogla dogoditi ekološka katastrofa i to zbog jednog „europskog mega-projekta“.

Naime, od travnja 2018. godine u jezeru Nula u Varešu planira se vršiti testiranje prototipa bagera za podvodno rudarenje. Građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vareša VAMOS testiranje je predstavljeno kao "EU megaprojekat" koji "Zamrli Vareš vraća u život". No, s tim se ne slažu vareški ekolozi koji su pokrenuli stranicu Vaš Vareš kako bi upozorili na izgledne negativne posljedice po životnu sredinu Vareša i šire okolice.

„Jedini razlog prijevoza robota od mjesta proizvodnje u Engleskoj, do Vareša u Bosni i Hercegovini, jeste prikupljanje podataka o efikasnosti stroja i razmjerima zagađenja okoliša pa VAMOS robota na dalekom putu prati i postrojenje za monitoring utjecaja na okoliš. Kako se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjere utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja su krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine ali predviđaju zagađenje podzemnih voda, te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih kemikalija u vodu, te pokretanja klizišta“, upozoravaju ekolozi.

Čak i da se ne dogodi nikakvo prosipanje toksičnih kemikalija, dodaju, što je malo vjerojatno jer se radi o prototipnom stroju koji bi se podvrgnuo jako velikom pritisku, samo kopanje rude na dnu jezera Nula dovelo bi do oslobađanja pola periodnog sistema elemenata u jezero, što bi imalo katastrofalne posljedice na vodu u jezeru Nula i rijeci Stavnji.

„Jezero Nula nije kreirao samo mali potok koji se ulijeva u jezero nego i veliki broj izvora koji su otvoreni usput, duboko je više od 100m i vrlo je važan dio sistema podzemnih voda. Bilo kakvo onečišćenje jezera predstavlja opasnost zagađenja izvora pitke vode oko Vareša“, navedeno je na stranici Vaš Vareš.

Ističe se i kako jezero  Nula redovito poribljava već dvadeset godina, a ribe su iznimno osjetljive na promjene pH vrijednosti, zamućenje i promjene sastava vode. Izvjesno je da ribe ne bi ni preživjele VAMOS testiranje ili bi naknadno trovale građane Vareša i Breze teškim metalima i kemikalijama.

„Jezero Nula se od nastanka koristi kao kupalište i bez obzira na table upozorenja ili zabrane roditelja gotovo da nema mlade osobe iz Vareša koja se nije kupala 'na Nuli'. U Nuli se plivalo i kad je bila prljava bara na dnu rudnika, a danas je Nula čišća i ljepša nego ikad. Branili mi to ili ne, bila Nula čista ili ne, iskustvo nam govori da će se vareška djeca i u budućnosti kupati u jezeru Nula. VAMOS testiranje imalo bi katastrofalne posljedice na fizikalne i kemijske karakteristike vode, a zatim i na zdravlje građana Vareša“, upozoravaju ekolozi.

Navode i kako je VAMOS Varešanima predstavljen velikim riječima. EU megaprojekat, zaštita okoliša, najsuvremenija oprema rudarenja,...

„VAMOS nije projekat Europske Unije, nego projekat europskih proizvođača bagera koji su aplicirali i dobili sredstva iz Horizon 2020 programa Europske komisije. VAMOS nije 'najsuvremenija oprema rudarenja' nego samo prototip i najneispitanija oprema rudarenja. Predstavnici VAMOS-a projekta Varešu nisu niti obećavali nikakav boljitak ali bombastičnim naslovima u domaćim medijima o 'vraćanju života u zamrli Vareš' i 'najsuvremenijim tehnologijama rudarenja', među Varešanima se stvorio dojam o ponovnom pokretanju rudnika i zapošljavanju, te je VAMOS sasvim pogrešno doživljen kao nešto što je dobro za Vareš“, pojašnjavaju ekolozi.

VAMOS je možda dobra poslovna ideja za proizvođače stroja, dodaju, jer se radi o podvodnom bageru, koji uz pomoć hidrostatskog pritiska izbacuje rudu na površinu vode, voda apsorbira zvuk i prašinu tako da se očekuje i manji otpor lokalnog stanovništva koje ne vidi što se događa pod vodom.

„Ali VAMOS nije vareška ideja i u Vareš ne donosi ništa dobro. VAMOS metoda rudarenja u Varešu nije ni moguća iz razloga što je jezero Nula voda sa stalnim tokom koji nije moguće zaustaviti, a bivši rudnik Smreka ne smatra se ni perspektivnim za daljnju eksploataciju. Realizacijom VAMOS projekta u Varešu bi se prekršila sva opća načela Zakona o vodama FBiH. Pored 32.000 eura za Fondaciju za obnovu i razvoj regije Vreš jedino što bi Vareš dobio od VAMOS projekta jeste da bi poslao poruku da je nekada bio rudarski gigant, a da je sada pogodan za testiranje novih tehnologija i monitoring utjecaja na okoliš i stanovništvo pa bi se slične prilike za Vareš mogle otvoriti i u budućnosti“, poručuju.

Inače, ekolozi tvrde i kako je Fondacija za obnovu i razvoj regije Vareš do sada, ako izuzmemo VAMOS testiranje, djelovala u interesu općine Vareš i promovirala niz ekoloških aktivnosti.

„Vjerujemo da prijavljivanje na VAMOS projekat nije imalo loše motive nego je vrlo vjerojatno rezultat potpunog nerazumijevanja dokumenta iz aplikacije u kojem je jasno upozoreno na sve opasnosti VAMOS projekta ali su nažalost pitanja postavljenja na stranom jeziku“, ističu.

Dokument ''Mine Site Data Collection - Smreka, Vareš'' je označen kao ''Povjerljivo, samo za članice konzorcija'' ali kako je objavljen na internet stranicama Fondacije objavljen i je i na stranici Vaš Vareš.

Naposljetku, vareški ekolozi su uputili molbu predstavnicima Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš, Federalnom zavodu za geologiju, Općinskom načelniku, Općinskom vijeću, te svim institucije i građanima da preispitaju podršku testiranju VAMOS projekta u Varešu.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250