StoryEditor

Dva lica novinarke Štefice Galić – prešućivanje zločina i promocija upravitelja logora Dretelj

Piše D  /  12.12.2017., 01:12h

Ipak, ono što sarajevski mediji i Galića prešućuju je morbidna promocija upravitelja logora Dretelj i optuženika za silovanje i ratne zločine Miroslava Hrstića! 

Naime, Miroslav Hrstić, inače brat nekadašnjeg političara i predsjednika HSP-a Zdravka Hrstića, bio je HOS-ov upravitelj u logoru Dretelj u kojem su držani srpski civili i vojni zarobljenici. Prema optužnici, Hrstić je kao upravitelj bio odgovoran za sve što se u logoru događalo. O zločinima nad Srbima u Dretelju pisao je i novinar Vuk Bačanović.

Tom i takvom Hrstiću, Štefica Galić dala je prostor u svom dokumentarnom filmu da promovira svoje mišljenje o ugroženim ljudskim pravima.

Kako je Štefica iz Ljubuškog, a Miroslav Hrstić „kućni prijatelj Galića“, ne postoji ni najmanja šansa da nije znala da je Hrstić bio upravitelj logora u Dretelju.

Žrtve logora u Dretelju posebno smeta što se Štefica Galić na sarajevskim televizijama zgraža nad zločinima dok istovremeno promovira upravitelja logora i optuženika za silovanja u osobu koja štiti ljudska prava.

Inače, Miroslav Hrstić je početkom 2017. godine pobjegao iz Bosne i Hercegovine zbog optužbe za ratne zločine nad civilima, o čemu je opširno pisao BIRN.

Tamo se navodi da je optužen za zločine protiv čovječnosti, silovanje zatočenica kao i vršenje pritiska na svjedoke.

Miroslav Hrstić je bio dijelom HOS-a koji je u to vrijeme priznavao vrhovnu komandu Alije Izetbegovića te se borio za „cjelovitu Bosnu ali bez Srba u njoj“ dok se Bošnjake smatralo Hrvatima islamske vjeroispovjesti.

Iako se radi o poznatim činjenicama, o slučaju „Hrstić“ se nisu oglasili ni drugi bliski prijatelji Štefice Galić okupljeni u listu „Novosti“ koji su naveliko pisali o logoru Dretelj, ali nikad kao logoru HOS-a u kojem su zarobljeni Srbi. Stvar je čudnija ako znamo da su „Novosti“ glasnik srpske manjine u Hrvatskoj.

 

T.M./Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 07:59