Article_Top_970x250

Dražen Barbarić: Iako su lokalni izbori, kandidati pričaju o neprijateljima, teritoriju, etiketiraju uzp-ove

LOKALNI IZBORI 2020

Dražen Barbarić: Iako su lokalni izbori, kandidati pričaju o neprijateljima, teritoriju, etiketiraju uzp-ove

ruj 20, 2020

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Podcast Bura

Čak i oni akteri koji su načelno proklamirali građanske vrijednosti i politike te se ozbiljno bavili lokalnom tematikom pred sam početak predizborne kampanje prihvaćaju nacionalističku retoriku; određuju se prema povijesnim temama, oslikavaju neprijatelje grada Mostara, etiketiraju "udružene zločinačke pothvate" i diskreditiraju političke zahtjeve krovne političke organizacije Hrvata u BiH, kazao je Dražen Barbarić, politolog s Filozofskog fakulteta u Mostaru, u razgovoru za Dnevnik.ba.

Dražen Barbarić, politolog s Filozofskog fakulteta u Mostaru, u razgovoru za Dnevnik.ba, govori o predstojećim lokalnim izborima i neuralgičnim općinama i županijama, potencijalnim rezultatima u općinama i gradovima u Federaciji BiH i apstinentima i porukama koje šalju. 

Lokalni izbori u BiH, počinje Barbarić u razgovoru za Dnevnik.ba, zrcale našu cjelokupnu realnost - nedovršeni sukob, odnosno, prenošenju nekadašnji netrpeljivosti i vojnog sukobljavanja u političku sferu. 

Lokalni izbori u terminima izgubljenih ili osvojenih teritorija 

“To je najvidljivije prilikom predizbornih aktivnosti na lokalnoj razini gdje se politički proces predstavlja u terminima izgubljenih ili osvojenih teritorija. Cijela se lokalna politika svodi na igru nultoga zbroja u kojoj pobjednik dobiva sve i kontrolira 'osvojeni teritorij'“, izjavio je. 

Gdje god imamo neriješene odnose većinskih i manjinskih nacionalnih zajednica, nastavlja Barbarić,  uvijek će dolaziti do isticanja i posebne važnosti određenih općina ili gradova te njihova proglašavanja nacionalnim interesom. 

“Tako primjerice, Željko Komšić izbore za grad Mostar proglašava 'državnim interesom' kao da se radi o svojevrsnom pohodu izbavljenja jedne lokalne sredine i njezina pripojenja imaginarnom teritorijalno-ideološkom bloku 'probosanskih snaga'“, objašnjava.

Da stvar postane još paradoksalnija, govori,  Safet Oručević, “ratni upravitelj“ Istočnoga Mostara naglašava da će upravo 'probosanske snage' sačuvati Mostar kao administrativno središte Hercegovine, cijeli proces u tom trenutku postaje travestija i potpuno politički obesmišljen, preostaje samo rovovska borba.

I za predstojeće Lokalne izbore 2020. godine, kao i svake uostalom, bilo opće ili lokalne, govori se kao o “historijskim izborima“. 

Političari bez sadržaja lokalne izbore tretiraju historijskim 

“O 'historijskim' se govori zato što ih takvima žele oslikati one političke opcije koje su ispražnjene od političkoga sadržaja primjerenoga lokalnoj razini i opterećene brojnim korupcijskim aferama te katastrofalnim upravljanjem izvanrednom pandemijskom situacijom“, navodi.

Navedeni će akteri, nastavlja, nacionalnu problematiku spuštati na lokalnu razinu proglašavajući određene sredine državnim ili nacionalnim interesom kako bi zbili redove i izvukli maksimum iz svoga biračkog tijela. 

“Čak i oni akteri koji su načelno proklamirali građanske vrijednosti i politike te se ozbiljno bavili lokalnom tematikom pred sam početak predizborne kampanje prihvaćaju nacionalističku retoriku; određuju se prema povijesnim temama, oslikavaju neprijatelje grada Mostara, etiketiraju 'udružene zločinačke pothvate' i diskreditiraju političke zahtjeve krovne političke organizacije Hrvata u BiH“, kazao je. 

Proklamatori "građanskih" vrijednosti prihvaćaju nacionalističju retoriku i prokazuju neprijatelje

Zadivljujuća je anomalija bosanskohercegovačke građanske političke scene da ima tako malo sluha za manjinsku naciju, a tako se rado svrsta uz većinsku i  utemelji u njezinom biračkom tijelu.

Lokalni izbori, smatra Barbarić, uvijek su otvorena mogućnost za profiliranje novih političkih aktera, posebno onih koji su bliski i prepoznatljivi u svojim sredinama.

“U tom smislu postoji mnogo veća mogućnost da opozicijske stranke i nezavisne liste poluče određeni izborni uspeh te u općinskim i gradskim vijećima predstave šaroliku paletu interesa građana“, izjavio je. 

Međutim, tvrdi i kako će velike stranačke organizacije  svim sredstvima pokušati očuvati postojeće pozicije vlasti, a one stranačke liste koje uspiju profilirati nova i adekvatna politička lica te naprave distancu u odnosu na tematiku viših razina, te se posvete lokalnim temama, ostvarit će mnogo veću mogućnost biračke mobilizacije i izbornoga uspjeha.

U našoj zemlji broj apstinenata za izbore,  i opće i lokalne, iz godine u godinu sve je veći.

Barbarić objašnjava kako je i politička apstencija oblik političkog stava, a ponekad i ozbiljan simptom anemičnog društva. 

“S obzirom na to da su lokalni izbori najprizemniji oblik političke participacije u kojoj građani mogu direktno izabrati i ovlastiti predstavnike koji će rješavati njihove svakodnevne komunalne probleme apstinencija na njima je proporcionalno najviši oblik građanske neodgovornosti“, istaknuo je. 

Bosanskohercegovačka je  “posebnost“ i činjenica da u ovoj zemlji vladavina prava, poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, ne samo da su misaone imenice, nego se protiv toga akteri, mahom bošnjačke političke scene, nemilosrdno bore – opetovanim kršenjem zakona i propisa. 

Tako je i novi sastav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, tehničkog tijela za provedbu izbornog procesa, nelegitiman i nelegalan. 
“Ne postoji niti jedna demokratska država na svijetu u kojoj je administrativno-tehničko tijelo nadležno za provedbu izbornih procesa zadobilo ovoliku političku funkciju kao u BiH“, kazao je Barbarić. 

 

SIP tehničko dijelo, bošnjačka javnost daje mu ustavotvornu poziciju 

Prema njegovoj ocjeni, ne samo da se SIP  petlja u političke procese i neskrivenom pristranošću favorizira centre moći iz kojih su nominirani i naposljetku izabrani, već im se u mainstream medijskoj sceni daje skoro pa ustavotvorna pozicija. 

“Središnje izborno povjerenstvo postaje panaceja za sve izborne probleme i anomalije, a zapravo je samo sukus svih političkih problema bosanskohercegovačke političke zbilje“, kazao je. 

Situacija u kojoj, objašnjava,  bošnjačke stranke u suradnji sa strankama srpske opozicije biraju člana SIP-a iz reda hrvatskoga naroda najbolji je pokazatelj hegemonijske političke kulture, ali i položaja najmalobrojnijega konstitutivnoga naroda. 

“Vrijeme će pokazati radi li se o kratkoročnom ispoljavanju političke sile ili dugoročnoj tendenciji desubjektivizacije Hrvata koju su određeni korifeji bošnjačke kvazigrađanske pozicije eksplicitno artikulirali“, zaključio je Dražen Barbarić, politolog s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u intervjuu za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba