Article_Top_970x250

Dr. Zuhalj: "Raste svijest o oralnom zdravlju. Sve više pacijenata bira ortodontsku terapiju i u odrasloj dobi!"

pozitivna priča

Dr. Zuhalj: "Raste svijest o oralnom zdravlju. Sve više pacijenata bira ortodontsku terapiju i u odrasloj dobi!"

lip 03, 2021

Piše: Jurija Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Važnost oralnog zdravlja nikada se ne može dovoljno naglasiti. Briga o njemu je briga o zdravlju cijelog organizma kroz cijelu dob čovjeka. O oralnom zdravlju i prevencijama u korist istoga, za Dnevnik.ba govorila je direktorica u DA Centru, u Kiseljaku, dr. dent. Zuhalj.

Prije svake terapije, dr. Zuhalj ističe važnost ispravne njege oralnog zdravlja od samog početka.

"Prvi posjet stomatologu trebao bi biti u 6.-7. godini djetetova života, tada ako postoji potreba, potrebno je krenuti sa ranom terapijom ili utvrditi ritam kontrola kako bi u pravom trenutku reagirali i proveli potrebno liječenje", navodi za Dnevnik.ba.

"Poželjno je oko sedme godine uraditi prvi ortodontski pregled. Općenito govoreći, preventivnim mjerama možemo spriječiti neke kasnije anomalije kod zubi. U to spada dojenje i hranjenje žlicom. Sisanje i žvakanje doprinosi pravilnom razvoju čeljusti, uspostavljanju pravilnih međučeljusnih odnosa i povećava otpornost zubi na karijes. Svaki mliječni zub ima ulogu u razvoju čeljusti kao i u razvoju normalnog zagriza. Mliječne zube treba popravljati i sve sačuvati do nicanja trajnih. Pravovemeno odvikavanje od nekih loših navika (sisanja prsta, guranje jezika, nepravilno gutanje) i otkrivanje poteškoća u govoru i disanje na usta može smanjiti anomalije. Drugim riječima rana terapija može pojednostaviti kasniju terapiju. Intervencijom u ranoj dobi može se spriječiti kasnije vađenje zubi, ispraviti nepravilnosti kao obrnuti pregriz (donji zubi idu preko gornjih) ili križni zagriz. 

Cilj rane (interceptivne) terapije je sprečavanje razvoja anomalije u veći problem koji je kasnije teže riješiti, tj. učiniti kasniju terapiju fiksnim aparatom nepotrebnom, ili jednostavnijom i kraćom.

Djetetu pomažemo da prestane s navikom sisanja prsta, usnice, disanja kroz usta. Terapija se provodi različitim mobilnim aparatićima, ovisno o problemu, za razliku kod odraslih gdje se obično koriste fiksni ortodontski aparati", ispričala je dr. dent. Zuhalj.

Važnost oralnog zdravlja nikada se ne može dovoljno naglasiti. Briga o njemu je briga o zdravlju cijelog organizma kroz cijelu dob čovjeka.

"Iskoristila bih priliku da dam nekoliko savjeta na tu temu. Naime, roditelji trebaju početi s higijenom usne šupljine djeteta od nicanja prvog zuba. Postoje gelovi na bazi anestetika lidokaina i ekstrakta kamilice koje roditelj utrljava na mjesto nicanja zubića i na taj način smanjuje se oteklina i bolnost. Mliječni zubi, baš kao i trajni, zahtijevaju svakodnevnu brigu. Postoje oralne maramice za čišćenje, paste i četkice različite veličine ovisno o dobi djeteta. Roditelj može štititi mliječne i prve trajne zube djeteta tjednom fluoridacijom ili upotrebom paste za rekalcifikaciju koja je dostupna u nekoliko okusa.

Zdravlje usne šupljine vrlo je često odraz općeg stanja organizma pa je vrlo važno redovitom higijenom usnu šupljinu održavati čistom jer zdravlje zuba i desni utječe na zdravlje čitavog organizma. Biofilm usne šupljine, sastavljen od različitih vrsta bakterija, migrirajući je i može narušiti ravnotežu, osim u usnoj šupljini, i u ostalim sustavima našega tijela. Redovnom higijenom možemo smanjiti utjecaj loših bakterija biofilma. Najčešći problemi koji se javljaju u ustima su neugodan zadah i karijes", podvukla je dr. dent Zuhalj.

Strah od odlaska zubaru česta je pojava. Uzroci straha mogu biti zaista brojni; od realnih loših iskustava u stomatološkoj zaštiti do loših iskustava sa drugim “bijelim mantilima”, no dr. Zuhalj ohrabruje.

"Imala sam bezbroj pacijenata sa vrlo teškim oboljenjima koji se zapravo ne plaše zubara, nego su jednostavno izmučeni dotadašnjim terapijskim postupcima u okviru osnovnog oboljenja.Kako bi savladali strah potrebno je krenuti postupno – od malih zahvata. Primjerice od pregleda i poliranja zuba. Ovo će dati priliku da vidite kako stomatolog radi, kakvu „ima ruku“, a kasnije ukoliko stomatolog razvije odnos povjerenja sa pacijentom, sve će ići lakše. Svakako jedan od bitnih faktora kod straha jest odlazak zubaru tek kada zaboli, umjesto redovni odlasci na kontrole svakih 3-6 mjeseci".

Iako su najčešća skupina pacijenata djeca 11-17 godina; zatim odrasli 20-25 godina te u zadnje vrijeme nerijetko su to i pacijenti kojima se rade korekcije i pripremu za implanto-protetsku rehabilitaciju.

O brojnim razlozima česte potrebe za ortodontskom terapijom dr. navodi brojne uzroke i posljedice.

"Anomalije koje se javljaju u dječjoj dobi posljedica su modernog doba jer djeca jednostavno uslijed navika ne koriste svoje čeljusti, ne žvaču dovoljno da bi se čeljusti razvile. Na dohvat ruke su namirnice koje nisu zdrave i mekane su, a prisutan je i trend miksanja razne hrane u kašu, gdje se ide s namjerom da dijete pojede barem nešto zdravo. Time roditelji misle da djeci rade dobro, međutim puno je bolje ne sjeckati i ne miksati hranu, nego da dijete samostalno grize i žvače te kida hranu koju jede. 

Kod odraslih pacijenata razlozi su raznoliki. Najčešći razlog je da nisu imali financijske mogućnosit za početak ortodontske terapije. Određeni je dio pacijenata iznad 30 godina, koji žele „instant“ rješenja, ali često nemaju preduvjete za to te ortodontskom terapijom nastojimo stvoriti povoljne uvjete za rad. Nakon što završimo sa ortodontskom terapijom, konkretno u našoj poliklinici, nastupa kompletan doktorski i specijalistički tim koji pokriva sve grane stomatologije i pruža adekvatni završetak terapije", za Dnevnik.ba zaključila je.

Dr. Zuhalj u DA poliklinici u Kiseljaku liječi pacijente iz cijele BiH, a ogromno znanje i iskustvo njezina su najbolja referenca.

Dnevnik.ba