Article_Top_970x250

Dominacija hrvatskih i srpskih filmova druge večeri NAFF-a

Neumsko ljeto u znaku mašte i animacije

Dominacija hrvatskih i srpskih filmova druge večeri NAFF-a

srp 01, 2019

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U natjecateljskoj konkurenciji drugog dana Festivala animacije u Neumu prikazano je čak 13 animiranih ostvarenja.

S posebnom pozornošću očekivali su se filmovi susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Tako je već drugi prikazan film nedjeljne večeri u Neum stigao iz pera Joška Marušića, jednog od najpoznatijih imena zagrebačke škole animiranog filma, inače autora koji je prije nekoliko godina sudjelovao u stručnom žiriju neumskog Festivala. „

Kad počinje smrt?

Eutanazija“ je film koji progovara o mučnom ali i aktualnom pitanju eutanazije; odnosno prekidanju nečijeg života ako se ustvrdi da za isti više nema spasa. Dok današnje društvo polemizira o tome kada počinje život, Marušić „Eutanazijom“ vrišti kada počinje smrt?

Iva Ćirić, kćer animatora, likovnog umjetnika i pedagoga Rastka Ćirića koji je također bio gost neumskog Festivala u jednom od prethodnih izdanja, autorica je filma „Florigami“. Film srpske autorice kroz metaforu borbe jednog cvijeta za opstanak, prikazuje svakodnevnu borbu čovjeka, u dokazivanju, potvrđivanju ili tek golom preživljavanju. „Florigami“ je inače nastao kao plod prve hrvatsko-srpske koprodukcije na animiranom filmu.

Moglo bi se reći kako je drugu večer Festivala obilježila hrvatska i srpska, odnosno hrvatsko-srpska koprodukcija.  Tako je kao zadnji film druge natjecateljske večeri, prikazan srpski „Un Travel“ - uradak vizualne umjetnice Ane Nedeljković, te slobodnog umjetnika i predavača Nikole Majdaka Jr. 

„Un Travel“ radnju smješta u sivilo uobičajenog gradskog naselja unutar čijih zidina jedna djevojka sanja o idealnom svijetu izvan granice zvanom Inozemstvo. Kako u opisu stoji, „Un travel“ je priča o lokalpatriotizmu pomiješanom sa turizmom i emigracijom. Je li negdje drugdje bolje i što zapravo znače granice?

Recimo još kako je posebnu pozornost najmlađeg dijela publike druge večeri NAFF-a već tradicionalno privukla ruska animacija. „Pretender“, u prijevodu „Licemjer“ film je o naizgled slatkom zecu neradniku koji diplomacijom kukanja i jadanja nastoji privući pozornost ali i izbjeći svakodnevne zadatke. Rusi su opet „pogodili u sridu“ kombinacijom svakodnevne ljudske priče i likovnošću koja najmanjima jednostavno oduzima dah.

Vanessa Pridgen – animatorica sa dušom geologa

Vanessa Pridgen, američka je animatorica koja je u Neum doputovala sa filmom „Two baloons“. Dva balona biti će prikazana treće natjecateljske večeri, a što sama animatorica kaže o filmu, pitali smo je na ljetnoj terasi hotela Sunce gdje se odmarala uz pogled na plavi Jadran. Film koji tematizira priču o zajedništvu rađen je u tehnici stop animacije, a njegova je izrada zahtijevala puno truda i detaljiziranosti.

Vanessa Pridgen samozatajna je Amerikanka koja je već jednom posjetila ove krajeve. Prošle je godine po prvi put sudjelovala na zagrebačkom Animafestu, no NAFF i ambijent mora i prirode u Neumu na nju ostavljaju poseban dojam. „More je ovdje prekrasno, uživam u plivanju bez straha od nekakvih velikih i opasnih riba“ – kroz smijeh je izjavila Amerikanka, a onda i otkrila oduševljenje hercegovačkim kršem – „Da nisam animatorica, defintivno bih bila geologinja, i onda bih došla istraživati ove vaše stijene. Fascinantne su!“ 

Solomun: NAFF promovira animaciju i donosi BiH čitavom svijetu

Predrag Solomun, profesor Montaže na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, član je ovogodišnje selekcijske komisije NAFF-a.

Solomun od samih početaka prati rast i razvoj neumskog Festivala, a za njegovo ovogodišnje izdanje ima samo riječi hvale.

„Festival je opravdao sva očekivanja glede organizacije i ugođaja, no na poseban me način veseli to što su između više od 1 000 prijavljenih filmova odabrani oni koji na najbolji način predstavljaju presjek stanja animacije i animiranog filma u svijetu.“ – izjavio je banjalučki prijatelj NAFF-a te dodao kako će tijekom trajanja Festivala, kako u natjecateljskoj konkurenciji, tako i u panorami, biti prikazani zaista kvalitetni filmovi kojima su zadovoljeni svi kriteriji animacijskih tehnika.

Gleda stanja u domaćoj produkciji animiranog filma, Solomun pokazuje veliki optimizam. Raduje ga kaže to što uz hrvatske i srpske filmove koji ipak dolaze iz dosta jačih produkcija, ove godine na NAFF-u možemo gledati i dva bosanskohercegovačka filma. Jedan u natjecateljskoj konkurenciji, te jedan u panorami Festivala.

„Animirana scena lagano se budi i u Bosni i Hercegovini, filmovi se rade na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, u Sarajevu, ovdje u neumskom Studiju, stoga iskreno očekujem još više filmova na idućem NAFF-u“ – optimistično je naglasio naš sugovornik te dodao kako je u Bosni i Hercegovini potrebno postići konstantu u produkciji filmova, a onda ćemo moći i zaključiti kako je obavljen dobar posao.
U Neumu se ovaj veliki prijatelj NAFF-a već osjeća kao kod kuće, veseli ga ogroman napredak koji Festival pokazuje a glede njegove budućnosti, kao i budućnosti animacije u Bosni i Hercegovini, uz veliki optimizam glede struke upućuje i apel nadležnima da još bolje pripaze i pogledaju na rezultate koje Festivali ovog tipa donose; ne samo za razvoj animacije, nego i promociju Bosne i Hercegovine u čitavom svijetu.

Dnevnik.ba