Dok Sarajevo i Banja Luka zveckaju oružjem – Mostar u suradnji s Izraelom odgovara Sajmom gospodarstvaMOSTARSKI SAJAM -
StoryEditor

Dok Sarajevo i Banja Luka zveckaju oružjem – Mostar u suradnji s Izraelom odgovara Sajmom gospodarstva

Piše M. Vasilj  /  27.04.2023., 13:11h

Sarajevo i Banja Luka ponovno zveckaju oružjem. Ovaj put okidač je državna imovina. Milorad Dodik je zaprijetio odcjepljenjem Republike Srpske, postavljanjem policije na entitetsku granicu i povlačenjem Srba iz saveznih institucija vlasti.

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

Sarajevo je gotovo unisono odgovorilo - pokušaj i izazvat ćeš rat. Spominje se razni arsenal oružja, glineni golubovi, 1992. godina. Ipak najdalje je otišao ministar obrane BiH Zukan Helez koji kaže ima do u detalje razrađen plan za Dodikov secesionistički potez. Tek je Elmedin Konaković pokušao spustiti loptu na zemlju.

Unitarizam i separatizam su se nastavili hraniti. Jedno bez drugog ne može. Ali istodobno te dvije krajnosti satiru Bosnu i Hercegovinu i naše nade da možemo izgraditi politiku suradnje, dijaloga i mira. Za to vrijeme Bakir Izetbegović i Željko Komšić zadovoljno trljaju rukama jer se priča okrenula na njihov mlin. Umjesto suradnje - svađe. Umjesto razgovora - prepucavanje. Umjesto priče o miru – priča o ratu.

U takvoj zagađenoj atmosferi očekuje se odluka Christiana Schmidta oko deblokade Federacije. Nacional-unitaristička politika je i na tom frontu otvorila ofenzivu pa se organizirala nova vagon revolucija na sarajevskim ulicama, paraobavještajni sektor je pustio priču o izbornom zakonu i kršćanskim vrijednostima, a u modi je i ofucani narativ o velikoj Hrvatskoj, Srbiji i Albaniji na Balkanu, a na uštrb Bošnjaka, Makedonaca i Crnogoraca koju je prvi zavrtio notorni Zlatko Lagumdžija.

Pa što je Mostaru raditi u takvoj situaciji? U HNS-u se s razlogom ne oglašavaju po ovom pitanju. Umjesto toga Hrvati pripremaju Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru. Odgovor je ekonomija, nova radna mjesta, veći BDP po glavi stanovnika, digitalna transformacija, zelene politike, euro-atlantski put... A zemlja partner ove godine je ni više ni manje nego Izrael. Ako od nekoga možemo nešto naučiti onda je to Zemlja Izraelova. Dobar

je to odgovor na stare unitarističko-separatističke trikove. Samo to treba napokon provesti u djelo!

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:19