StoryEditor
primjer iz kiseljaka

Dok Izetbegović prijeti ratom, na terenu već traju pripreme?

Piše P.P.  /  26.10.2021., 16:37h
Streljaštvo je izgleda postalo omiljeni sport Bošnjaka u Kiseljaku.

Dok Bakir Izetbegović,  lider SDA otvoreno prijeti ratom, njegovi sljedbenici na terenu, čini se, za rat se već primjeraju. A boljeg terena za pripremu od, u ratu neosvojenog Kiseljaka, nema. Iza priprema stoji direktor bošnjačke škole i predsjednik Medžlisa Islamske Nermin Merhemić, bošnjački službenici u Policijskog stanici Kiseljak na čelu s Emsudinom Šljivarom, a pomažu i SDA dužnosnici na svim razinama vlasti, od županijske do federalne. 

Krenimo najprije od škole i njezinih nastojanja da se djecu od „malih nogu“ obuči za streljaštvo.  U pitanju je Osnovna školu Kiseljak 1. sa sjedištem u Bilalovcu za koju je šira javnost čula prije četiri godine kada su roditelji i nastavnici ove škole prosvjedovali jer su učenici ostali bez termina u sportskoj dvorani Osnovne škole Kiseljak s kojom dijele školsko dvorište. 

Od „dvije škole pod jednim krovom“ manje poznat fenomen „dvije škole u jednom dvorištu“ pogotovu imaju u vidi činjenicu da  Osnovna škola Kiseljak radi prema  hrvatskom planu i programu, bio je sasvim dovoljan da se problem nedostatka školskog prostora za učenike područnog odjela bošnjačke škole u Kiseljaku ispolitizira u sarajevskim  medjima te Hrvate optuži da bošnjačkoj djeci uskraćuju korištenje sportske dvorane. 

image

Školska sportska dvorana u mizernom stanju

DNEVNIK.BA -

Podatak da Osnovna škola Kiseljak 1. nije pokazala volju dijeliti školski prostor s Osnovnom školom Brestovsko koja radi po hrvatskom planu i programu nakon čega je napravljena nova školska zgrada za potrebe OŠ Brestovsko je u izvještajima bošnjačkih medija izostavljen. 

Isti mediji nisu objavili niti riječ o tomu da je bošnjačka škola, uz podršku općine Kiseljak,  Vlade Srednjobosanske županije i  Vlade Federacije BiH u međuvremenu dogradila postojeću školsku zgradu područnog odjela u Kiseljaku u sklopu koje su dobili i sportsku dvoranu te više školskog prostora. Ovim je projektom trajno riješen problem nedostatka prostora za više od 300 učenika Osnovne škole Kiseljak 1. područnog odjela u Kiseljaku kojeg pohađa i najviše učenika.  

I baš kad se stanje smirilo, bošnjačka škola i njezin ravnatelj Nermin Merhemić, ujedno i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Kiseljak, pokretali bi u najmanju ruku čudne projekte. Umjesto opremanja novog školskog prostora zbog čijeg nedostatka su prosvjedovali prije četiri  godine, ili još potrebnije obnove matične školske zgrade u Bilalovcu, oni bi gradili dvoranu za streljaštvo kao poseban objekt. Sportska dvorana u školi u Bilalovcu se raspada, učenici se još uvijek griju na ekološki neprihvatljiv ugljen, ali ni obnove dvorane ni zamjene kotlovnice nema među kandidiranim projetima. 

image

80.000 KM za izgradnju prostorija za sportsko streljaštvo u OŠ Bilalovac

DNEVNIK.BA -

Samo projekt „Izgradnje prostornih kapaciteta za sportsko streljaštvo“  vrijedan skoro 80 tisuća KM kojim su aplicirali su na Javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanske županije na čijem je čelu ministar Amir Šečibović (SDA). Projekt kojeg je kandidirala bošnjačka škola u Kiseljaku jedini je takve vrste među mnoštvom projekata u oblasti obnove i povratka, od obnove stambenog prostora i izgradnje infrastrukture u povratničkim mjestima do opremanja i utopljavanja školskih i zdravstvenih ustanova. 

Je li smisao nastojanjima bošnjačke škole u Kiseljaku da umjesto boljih uvjeta školovanja krene s izgradnjom dvorana za streljaštvo dao je Bakir Izetbegović, lider SDA prijetnjama o ratu u BiH? Ono što je sigurno je da je sportsko streljaštvo postalo omiljeni sport Bošnjaka u Kiseljaku. U intervjuu za lokalni portal blizak SDA-u to je  potvrdio  Emsudin Šljivar, policijski službenik koji stoji za streljačkog kluba GUMMB  koji je otvoren u većinski bošnjačkom naselju Duhri koje je odnosu na školu u Bilalovcu na drugom kraju općine Kiseljak.

Cilj im je okupiti mlađu populacija, a zakonska dob za članstvo u klubu je 11 godina,  pojasnio je Šljivar za lokalni portal te naglasio podršku dužnosnika SDA projektu od Tahira Lende, predsjednika Vlade SBŽ i Muharema Grabusa, dopredsjedatelja Sabora SBŽ do Elvedina Mušanovića, izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.  Ako se iznenadno zanimanje za sportsko streljaštvo i izgradnja kapaciteta u Kiseljaku za potrebe ovog sporta stavi u kontekst prijetnji ratom koje dolaze od lidera SDA eto razloga za zabrinutost. 

Dnevnik.ba

06. prosinac 2021 04:28