Article_Top_970x250

Dodik: Vlasti otežavaju položaj Srba

bih

Dodik: Vlasti otežavaju položaj Srba

kol 05, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlasti u BiH pokušavaju još više otežaju položaj Srba i naveo da Srbi u Sarajevu govore tiho da su pripadnici srpskog naroda i da imaju strah.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Srbi u bivšim jugoslavenskim republikama veoma loše prolaze i da je riječ o institucionalnim progonima, a da se u Hrvatskoj širi i veliki strah kod Srba koji nemaju hrabrosti da izraze svoju nacionalnu pripadnost, prenose Nezavisne novine.

"Od Slovenije do Makedonije, Crne Gore, BiH, imamo ozbiljne probleme koji idu na narušavanje srpskih nacionalnog identiteta", ocijenio je Dodik. Naveo je da Srbi tamo nisu uključeni u institucije kao što su ostale manjine uključene u slučaju Srbije i Republike Srpske.

"Pripadnici ostalih naroda imaju potpuno pravo izražavanja identiteta. Razgovarali smo o toj činjenici", rekao je Dodik. On je rekao da vlasti u BiH pokušavaju još više otežati položaj Srba i naveo da Srbi u Sarajevu govore tiho da su pripadnici srpskog naroda i da imaju strah. Dodik je kazao da u prethodnim vremenima uloga međunarodne zajednice "u najmanju ruku nije bila korektna".

Kako je rekao, ona je pokušala uruši Republiku Srpsku i ojačati unitarnu BiH koja je "antisrpski projekt". "Mi u Republici Srpskoj ne vidimo mogućnost i okvir za našu nacionalnu slobodu", rekao je Dodik i dodao da je BiH koja je stvorena Dejtonom pomalo izgubljena, jer je degradirana. Kako je rekao, s druge strane, Bošnjaci u Republici Srpskoj su zastupljeni u institucijama.

On smatra i da je vrlo važno što se u Srbiji obilježava godišnjica "Oluje", kako bi se ukazalo na to koliko je Srba iz Hrvatske prognano i ubijeno. On je za "RTS" naveo i da 250.000 Srba prognano iz Hrvatske, ali da su oni došli na sigurno i poboljšali život i kapacitete u Srbiji i Republici Srpskoj, ocjenjujući i da je odlaskom Srba Hrvatska izgubila. Dodik je istaknuo značaj jedinstva Republike Srpske i Srbije, a naveo je da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je tek s njim kao premijerom uspostavljeno obilježavanje "Oluje".

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250