Article_Top_970x250

DOBRODOŠLI U NOVI SVIJET Igra je gotova - i Sjeverna Koreja je pobjednik

foreign policy

DOBRODOŠLI U NOVI SVIJET Igra je gotova - i Sjeverna Koreja je pobjednik

kol 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

”Američki predsjednik Donald Trump može cviliti i vikati koliko ga volja, ali mi sada živimo u svijetu u kojem je američka sila manje relevantna nego ikada”, piše Foreign Policy.

The Washington Post je napisao kako Sjeverna Koreja ima veliki broj nuklearnih bojevih glava spremnih za ugradnju u svoje rakete, uključujući i interkontinentalne balističke projektile koje mogu pogoditi Sjedinjene Države.

”Drugim riječima, igra je gotova”, smatra novinar Jeffrey Lewis.

U članku novinar podsjeća na dvije vijesti. Jedna datira od 28. srpnja i navodi kako američke tajne službe vjeruju da je Sjeverna Koreja proizvela nuklearno oružje koje se može montirati na balističke projektile, uključujući i one interkontinentalne. 

Druga procjena objavljena ranije u srpnju, a govori kako Sjeverna Koreja ima 60 nuklearnih bombi, što je veći broj od svih ranijih procjena objavljenih u medijima.

”Uzmimo zajedno ove dvije stvari i jasno je da za nuklearno razoružanje Sjeverne Koreje ostaju samo diplomacija ili sila”, smatra Lewis, prenosi portal Logično.com.

”Neki od mojih kolega još uvijek misle da SAD mogu uvjeriti Sjevernu Koreju da se odrekne svojih nuklearnih i raketnih programa, ili da ih barem zamrzne, ali ja osobno nisam siguran”, kaže novinar.

”Postoji samo jedan način da se u to uvjerimo, a to je pregovarati sa Sjevernom Korejom. Ostala rješenja su zastrašujuća. Ne postoji učinkovito vojno rješenje. Sjeverna Koreja ima nepoznat broj raketa s nuklearnim bojevim glavama, možda 60, uključujući i projektile koje mogu doseći Sjedinjene Američke Države. Mislite li da ih američki raketni napadi mogu uništiti? Mislite li da nijedan njihov projektil neće netaknut stići do Seula, Tokija ili New Yorka? Mislite li da će američki proturaketni sustav raditi bolje nego što očekuju oni koji su ih proizveli i da će presresti baš sve projektile usmjerene protiv Amerike, a ne samo veći dio? Želite li živjeti s tim pitanjima?”, piše autor.

”Jednog dana ćemo moći neutralizirati veći dio projektila i spasiti Seul i New York, ali bi mogli izgubiti neke gradove, recimo Tokio. Spasiti dva od tri? Nije loše,… zar ne?”, ironično piše Jeffrey Lewis.

”Samo sam se šalio, ali ne u potpunosti. Dobrodošli u novi svijet. I nemojte reći da vas nisam upozorio”, zaključuje Lewis.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250