StoryEditor
izborni zakon

Dervo Sejdić je stranački čovjek SDP-a, za čijeg se vodstva Romi nisu mogli približiti Domu Naroda

Piše R.I.  /  25.07.2022., 08:02h

Dervo Sejdić, istaknuti predstavnik romske zajednice posebno poznat po presudi Sejdić-Finci, je u ožujku ove godine postao novi član bošnjačke Socijaldemokratske partije (SDP), kako je pisao Dnevnik.ba.

Otkada je intervencijom OHR-a u Ustav Federacije uveden klub Ostalih, Romi kao najveća manjina, kao ni Židovi kao druga tradicionalna manjina BiH, nikako ne uspijevaju ući niti u jedan saziv kluba Ostalih kojeg čini 7 članova. Klub koji je prvenstveno zamišljen da predstavlja autohtone BiH manjine, popunjavaju etnički Bošnjaci koji se oportuno izjašnjavaju kao “Ostali”, “Neizjašnjeni”, “Bosanci” iako se 99% dotičnoga naroda na zadnjem popisu izjasnilo po šabloni Bošnjak-islam-bosanski nastojeći grčevito navući 50.01% udjela u BiH stanovništvu da bi mogli proglasiti BiH svojom nacionalnom državom, iako ni Belgija nije nacionalna država Flamanaca kojih je tamo 65%, niti je Britanija nacionalna država Engleza, niti je Jugoslavija bila nacionalna država Srba.

Svakako autentično i smisleno predstavljanje Ostalih jedno od pitanja kojih se valja raspraviti u nadolazećem period, jer BiH Romi i BiH Židovi zaslužuju biti predstavljeni u Domu naroda, i ako to nije realizirano postavlja se pitanje smisla postojanja kluba Ostalih, ako postoji samo za ukras i za teoretsku mogućnost da u njega uđe neka manjina, valjda po prvi put u povijesti.

Osim kluba Ostalih, Bošnjaci su do sada popunjavali i nastavljaju popunjavati i gotovo cijeli klub Srba svojim lojalnim stranačkim Srbima. Primjetite da u Republici Srpskoj, Srbi su dovoljni džentlemeni da to ne rade s bošnjačkim klubom u Vijeću naroda, iako bi netko mogao postaviti pitanje zašto tu nema simetrije i zašto se za popunjavanje srpskog kluba u Federaciji ne dobija odmazda u RS u vidu popunjavanja bošnjačkog kluba. Dakle, kao što smo naveli, Bošnjaci popunjavaju svoj klub, srpski, klub Ostalih, a kada su to pokušali i s klubom naroda koji je s njima uspostavio Federaciju, dakle Hrvatima, naišli su na otpor.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:23