Article_Top_970x250

Deklaracija HNS-a BiH: Ni unitarizam ni separatizam nego cjelovita i stabilna BiH

ODGOVOR NA LAŽI I PODVALE

Deklaracija HNS-a BiH: Ni unitarizam ni separatizam nego cjelovita i stabilna BiH

sij 28, 2019

Piše: Dnevnik.ba

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

HNS jasno ukazuje da su Hrvati ujedinjeni u borbi za svoja nacionalna, ustavna, politička i druga prava, te da sve odluke koje se tiču mogućih ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona BiH te uspostave vlasti na svim razinama bit će donijete ili potvrđene u okviru odgovarajućih tijela HNS BiH. S ovakvim jasnim stavom, koji je nedostajao u prethodnoj deklaraciji, HNS ne samo da okuplja sve Hrvate u BiH u zajedničkoj borbi za ustavna prava, nego i omogućuje politički pluralizam unutar HNS-a i uključuje sve stranke, od najveće do najmanje, u zajednički i demokratski sustav odlučivanja. Ovo je hvalevrijedno načelo kojeg bi trebali pozdraviti i politički predstavnici Srba i Bošnjaka u BiH. 

Činjenica da niti jedan medij iz Sarajeva nije izvijestio o mnogobrojnim pozitivnim i konstruktivnim tezama deklaracije dodatno rastužuje jer su te teze nešto iza čega bi se svi građani ove zemlje koji vole i žele dobro ovoj zemlji, a ne samo Hrvati, mogli okupiti i podržati.

Krenimo redom:

U prvom paragrafu deklaracije HNS BiH i njegovi članovi, kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, se jasno opredjeljuju za neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH.

Također, poštujući Ustav BiH, HNS poziva na punu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Jasno je da se ne radi o separatističkoj politici i nepoštivanju ustava kako Sarajevski mediji tvrde, već upravo suprotno, domoljubnoj politici koja izgrađuje i očvršćuje BiH i štiti njen Ustav i temeljno načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda. 

Nadalje, HNS upozorava na i osuđuje politike separatizma i unitarizma, koje negiraju i BiH i njen Ustav. Jasno je vidljivo da se HNS BiH bori protiv separatizma (ali i unitarizma) i da brani ustavni poredak u BiH. 

U drugom paragrafu HNS jasno ukazuje na trenutnu ustavnu, institucionalnu i političku krizu. Nitko ne može poreći da se BiH danas ne nalazi u krizi i da hrvatski narod nije ravnopravan s druga dva konstitutivna naroda i da ne uživa prava koja mu jamči Washingtonski i Daytonski sporazum. 

U trećem paragrafu HNS podupire politiku federalizma i poštovanja ustavnih načela kao najbolji odgovor separatizmu i unitarizmu, ali i kao istinski ustavni patriotizam kojeg bi trebali podržavati svi građani koji žele dobro Bosni i Hercegovini. HNS BiH ne poziva na odbacivanje Ustava BiH kako to Sarajevski mediji tvrde, već na usklađivanje zakonskih normi s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom  konstitutivnosti i međusobne ravnopravnost tri naroda. Ovo je u skladu s Ustavom BiH, ali i rezolucijama Europskog parlamenta, a HNS BiH se poziva na Belgijski model kao primjer uspješne višenacionalne zajednice u srcu Europske Unije od koje BiH može puno naučiti. 
Važno je isteći ono što Sarajevski mediji nisu niti misle prenijeti, a to je da je HNS BiH pozvao na provedbu ne samo presuda Ustavnog suda BiH, već i svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

HNS BiH se je obavezao i izraditi i objaviti integralni model ustavnih i izbornih promjena koji će sprovesti sve ove presude, što je nešto što niti jedna stranka u BiH nije do sada uradila. Umjesto da Sarajevski mediji pozdrave ovaj napor HNS-a, oni su u potpunosti ignorirali sve pozitivno u deklaraciji i fokusirali se samo na jedan dio kojeg su manipulirali i predstavili da znači nešto što u deklaraciji uopće ne piše. 

Nadalje, u četvrtom paragrafu, HNS BiH je jasno identificirao što brže članstvo BiH u EU i NATO-u kao strateški cilj hrvatskog naroda. HNS je također i naveo dosadašnje zasluge hrvatskih predstavnika u euroatlantskom putu BiH, i jasno se opredijelio za ubrzanje euroatlantskog puta. Ovo je u suprotnosti tvrdnjama Sarajevskih medija o odbijanju euroatlantskog puta.       

U petom paragrafu, HNS je podsjetio na ulogu HZHB, HRHB i HVO-a u obrani Bosne i Hercegovine i založio se za rješavanje pitanja braniteljske populacije. U ovom paragrafu HNS je odbio insinuacije kolektivne krivnje hrvatskog naroda, HRHB i HVO-a za zločine koje su počinili pojedinci, što je krivo prikazano kao nepoštivanje prava i fašizam.

Ponovno, vrijedi napomenuti da UZP, koji je ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu, se ne može koristiti za kolektivnu krivnju što određeni mediji i političke elite u Sarajevu žele iskoristiti kao izliku za dodatno obespravljene Hrvata u BiH.   

U šestom paragrafu, HNS identificira političku stabilnost u BiH, vladavinu prava i borbu protiv korupcije kao temelj za gospodarski rast i demografsku obnovu. Svi građani u BiH bi trebali podržavati takvu politiku i aktivno raditi na ostvarenju ovih ciljeva. U ovom paragrafu HNS također daje jasne korake za ostvarenje ovih ciljeva, gledano prvenstveno s pozicije hrvatskog naroda, ali i najavljuje formiranje tijela koje će okupiti sve predstavnike dijaspore i služiti investicijama i povratku u rodni kraj. 

U zadnjem, sedmom paragrafu, HNS jasno ukazuje da su Hrvati ujedinjeni u borbi za svoja nacionalna, ustavna, politička i druga prava, te da sve odluke koje se tiču mogućih ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona BiH te uspostave vlasti na svim razinama bit će donijete ili potvrđene u okviru odgovarajućih tijela HNS BiH. S ovakvim jasnim stavom, koji je nedostajao u prethodnoj deklaraciji, HNS ne samo da okuplja sve Hrvate u BiH u zajedničkoj borbi za ustavna prava, nego i omogućuje politički pluralizam unutar HNS-a i uključuje sve stranke, od najveće do najmanje, u zajednički i demokratski sustav odlučivanja. Ovo je hvalevrijedno načelo kojeg bi trebali pozdraviti i politički predstavnici Srba i Bošnjaka u BiH. 

HNS BiH također jasno kaže da nacionalni interesi i opće dobro moraju biti ispred i iznad osobnih i stranačkih interesa, a da stranke moraju biti okvir i sredstvo političke borbe za opće dobro, nacionalne, društvene i državne interese. Time je stavljena odgovornost na hrvatske političke predstavnike da se drže načela i nacionalnih interesa ispred osobnih interesa, što je standard kojeg bi se trebali držat stranke i političari u BiH. HNS BiH je po prvi put izrijekom naveo da temeljni kriterij kod kadroviranja moraju biti načela izvrsnosti i učinkovitosti.

Time je postavljen novi standard za hrvatske predstavnike u BiH i nadamo se da će HNS i njegove članice dosljedno pratiti ovo načelo. Najzad, HNS BiH je najavio i osnivanje Savjeta BiH, u čiji bi se rad osim političkih uključili i svi vodeći društveni, gospodarski, obrazovni, kulturni, sportski, vjerski i ostali predstavnici Hrvata u BiH, što je važan korak prema poboljšanju efikasnosti HNS BiH, ali i istinskom prerastanju HNS BiH iz krovnog političkog tijela Hrvata u BiH u svehrvatsku krovnu organizaciju u BiH, nalik na tijela jezičnih zajednica u Belgiji.

Kao što se jasno vidi, ne samo da je HNS-ova deklaracija pozitivna i konstruktivan za državu i Hrvate u BiH, ali i sve građane u BiH, ona također i uvodi standarde izvrsnosti koji bi trebali pospješiti rad HNS-a i njegovu odgovornost prema hrvatskom narodu u BiH.     

Dnevnik.ba