Article_Top_970x250

Debakl hrvatskog izbornika na Euru: Najčudnija postava dovela do povijesnog poniženja

Europsko prvenstvo U-21

Debakl hrvatskog izbornika na Euru: Najčudnija postava dovela do povijesnog poniženja

lip 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

57-godišnji 'stručnjak' najviše je podbacio u ovoj utakmici.

Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija doživjela je najteži poraz u povijesti na velikim natjecanjima. Mladi Vatreni koje predvodi Nenad Gračan razbijeni su od Rumunja s 4:1 u prvom susretu skupine C i već sada su im šanse za prolazak u polufinale gotovo nikakve.

Igra Hrvatske u ovoj utakmici je bila očajna i stvarno dođe zapitati se 'zar će ovi igrači naslijediti srebrenu generaciju Vatrenih?' Ako hoće i ako je ovo njihova igra, Hrvatskoj se loše piše. Istina, razumljivo je da mladi igrači prave velik broj grešaka, ali što je onda s izbornikom ove generacije. 57-godišnji 'stručnjak' Nenad Gračan najviše je podbacio u ovoj utakmici.

Želio je igrati u sastavu 4-2-3-1, a s Nikolom Morom na poziciji tog zadnjeg veznog se njegova postava pretvorila u 4-1-4-1. Samo je Ivan Šunjić igrao zadnjeg veznog i bio pomoć ionako lošoj obrani.

Nevjerojatno je da nije odmah uočio kako Moro ovu utakmicu ne igra za momčad već za sebe ne bi li se ovog ljeta negdje prodao. Bez razloga je išao u napad i nalazio se na mjestima na kojima mu nije mjesto. Zanimljivo, niti u jednom trenutku Nenad Gračan se nije sjetio Tome Bašića koji mu sjedi u ovoj utakmici na klupi. Postavlja se pitanje i koji je kriterij za prvi sastav mlade reprezentacije? Zar igrač koji je ove sezone odigrao 30 utakmica za Bordeaux nema prednost u odnosu na rezervu u Dinamu koji je pri tom i dobar dio sezone bio ozlijeđen. Na kraju taj Toma Bašić nije dobio ni minute, a u igru je umjesto More, kada je napokon Gračan uvidio da od njega nema ništa, ubacio Lokomotivinog Luku Ivanušeca (također ofenzivni veznjak). Čak se nije sjetio ni Kristijana Bistrovića iz CSKA-a.

Druga ogromna pogreška hrvatskog izbornika je bila da Borna Sosa dobije priliku ispred Domagoja Bradarića. Zar rezerva budućeg njemačkog drugoligaša, koji je također dobar dio sezone bio ozlijeđen, ima prednost ispred kapetana Hajduka. Dobro, možda Hajduk i nije bolji klub od Stuttgarta, ali je Bradarić barem imao velik broj utakmica u nogama.

Na kraju i ta postava s mnoštvom ofenzivnih veznjaka kojima ni na kraj pameti nije bilo pomoći obrani. Istina je kako je Sosa bio očajan u obrani, a Benković i Katić su djelovali kao da nikada nisu zajedno odradili treninga, ne treba svaliti sve na zadnju liniju jer nisu imali nikakvu pomoć. Kako je tek bilo Filipu Uremoviću koji, iako stoper, bio je primoran igrati desnog beka bez ikakve podrške Halilovića dok su ga napadala dvojica Rumunja.

Ako je ipak morao staviti toliko ofenzivnih veznjaka, onda mu nije trebao taj napadač Marin Jakoliš koji je ionako bio nevidljiv. Napadač koji je za momčad iz austrijskog začelja postigao tek jedan pogodak u sezoni (26 utakmica).

Na kraju se opet postavlja možda i najpostavljanije pitanje što se tiče mladih reprezentacija: Bira li uopće izbornik sastav za utakmicu ili menadžeri pojedinih igrača?

Ako je ipak Gračan taj, a vjerojatno bi se i sam kunio da je on glavni, onda je ovo loše, jako loše izborniče...

Dnevnik.ba/ T.R.

Article_Bottom_970x250