Article_Top_970x250

Darko Mršić za Dnevnik.ba: Afera non-paper nastala u sarajevsko-ljubljanskoj kuhinji

PODVALA I LAŽ

Darko Mršić za Dnevnik.ba: Afera non-paper nastala u sarajevsko-ljubljanskoj kuhinji

tra 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

TV3Slovenija; printscreen

Svaki iole ozbiljan čovjek, a kamoli profesionalni novinar, word dokument na dvije strane, bez zaglavlja, datuma, potpisa, ne bi smatrao relevantnim za plasiranje u javnost, a pogotovo ne u ovako već usijanoj situaciji koja može neslućeno eskalirati, rekao je slovenski novinar Darko Mršić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Navodni non- paper, neslužbeni diplomatski dokument, o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom naslovljen “Zapadni Balkan – put“  naprijed, objavio je slovenski portal necenzurirano.si, a za kojeg Europska komisija tvrdi da uopće ne postoji. 

Dokument je objavljen bez zaglavlja i potpisan, a pisan je na engleskom jeziku. 

Njegov navodni sadržaj čije se autorstvo pripisuje slovenskom predsjedniku Vlade  Janezu Janšu i njegovoj administraciji već je izazvao niz reakcija. U Sloveniji dokument Janšina lijeva oporba napada i optužuje da je udaljio vanjsku politiku Slovenije od europskog pravca.  

Sporni non – paper – bez potpisa, datuma, zaglavlja 

Slovenski novinar i politički analitičar, Darko Mršić, inače podrijetlom iz BiH ističe kako je zanimljivo što je navodni non- paper objavio portal necenzurirano.si čiji je referentni sugovornik Avdo Avdić, sarajevski novinar. 

“Portal na kojem je navodni non-paper objavljen je žestoki kritičar vlade Janeza Janše i čak je nastao kada je Janša preuzeo slovensku Vladu“, izjavio je Darko Mršić. 

Za Mršića navodni non-paper nema nikakvog kredibiliteta, kao ni popratna karta podjela zemalja bivše Jugoslavije. 

“Svaki iole ozbiljan čovjek, a kamoli profesionalni novinar, word dokument na dvije strane, bez zaglavlja, datuma, potpisa, ne bi smatrao relevantnim za plasiranje u javnost, a pogotovo ne u ovako već usijanoj situaciji koja može neslućeno eskalirati“, ističe Mršić. 

Borut Pahor, slovenski predsjednik, nedavno je prilikom neformalnog razgovora s članovima Predsjedništva BiH, upitao 'je li moguć mirni razlaz BiH' , na što su mu bošnjački članovi, Šefik Džaferović i Željko Komšić odgovorili da nije moguć bez rata.

Slično je kasnije ponovila i SDA, najveća bošnjačka stranka, zaprijetivši ratom Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, te ostatku Europe uz upozorenje da bi u slučaju rata došlo do lančane reakcije. 

"Na sve to reagirao je ugledni slovenski novinar Gluck, u političkom tjednu Reporter, gdje u tekstu vrhunski demaskirao Komšića i nazvao ga bošnjačkim političarom koji je uzurpirao hrvatsku poziciju na koju je došao isključivo bošnjačkim glasovima", istaknuo je Mršić.

Konstrukcija, montaža, podvala i laž 

Afera non-paper za Mršića je odrađena i plasirana po već ustaljenom protokolu Sarajevo – Ljubljana. I sama Europska komisija je poručila kako nema informacija ni o kakvom Janšinom non-paperu. 

“Slovenska javnost, kao i u drugim pitanja, podijeljena je ideološkom linijom. Opozicijske strane ljevice, unatoč korona krizi, koriste svaku priliku za napad na trenutnu Vladu Janeza Janše i njegova osobno. Tako i u slučaju ove konstruirane afere“, rekao je. 

Mršić, podsjeća, kako je u slovenskim medijima izrazito prisutan novinar Avdo Avdić iz Sarajeva, koji je u tamošnju javnost dospio, također, kroz afere – onu o slovenskim vehabijama koje vrbuju sigurnosno-obavještajne službe Hrvatske, te 'travničkom slučaju' kada je zajedno s Emirom Suljagićem govorio o apartheidu kojeg hrvatska manjina provodi nad bošnjačkom većinu u travničkoj gimnaziji. 

Inače, portal necenzurirano.si objavio je i kako postoje, ustvari, tri non-papera, i da je jedan od njih, završio u veljači ove godine u kabinetu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michaela, ali ne diplomatskom poštom, nego je dostavljen iz krugova bliskih Janezu Janši. 

Grupa bošnjačko-slovenskog prijateljstva 

Čak i po cijenu derogiranja međunarodnog ugleda Slovenije, i to pred skorašnje predsjedanje u EU, neki ne odustaju od plasiranja laži, smatra Mršić. 

“U tome prednjače Socialni demokrati na čelu s Tanjom Fajon i stranka LMŠ prethodnoj premijera Marjana Šarca koji je neslavno završio mandat. Uvezene bh. afere ove dvije stranke koriste, ne samo kao oružje protiv Janše, nego ih s bošnjačkim političkim elitama vežu interesi i različite poveznice“, istaknuo je Mršić. 

Iza svega stoji, smatra slovenski novinar, podrška unitarizmu i hegemonizmu koz demoniziranje Hrvata i Srba u BiH. 

“Pa, jasno je da Tanju Fajon  uvijek sarajevska politička čaršija izvlači kao asa u rukavu kada treba nekakvu europsku pomoć, zadnji takav slučaj je bio Zakon o financiranju BHRT-a“, istaknuo je Mršić. 

Podsjetio je i na slučaj Cirila Ribičića, veterana Saveza komunista, a kasnije Socialnih demokrata, koji je bio jedan od glavnih aktera u demoniziranju Herceg-Bosne pred općom javnosti, a tako i pred Haškim tribunalom. 

Mršić smatra i kako je žalosno kakav je slovenski predsjednik Pahor tretiran u Sarajevu. 

“Političko Sarajevo koristi sva raspoloživa sredstva i kanale da kreira sliku žrtve, pa čak ne ustručavajući se podvaliti iskrenom prijatelju BiH, gospodinu Pahoru. 

Kontinuirano traže mete, dodaje Mršić, i napadaju 'velike igrače' kako bi izazvali pažnju. 

"Nitko u slovenskoj diplomaciji ne bi crtao karte podjele zapadnog Balkana" 

“Sjetite se samo napada na francuskog predsjednika Macrona, hrvatskog predsjednika Milanovića, ovih dana ponovno na račun novog visokog predstavnika Schmidta. Komšićev non-paper bacili su u koš u Briselu. Tu je odgovor zašto se Sarajevo obrušilo na Sloveniju“, rekao je. 

Samo u Sloveniji afere uvezen iz sarajevske kuhinje, mišljenja je Mršić, dobivaju pažnju i to traje nekoliko dana. 

“Slovenija na vanjskopolitičkom terenu  nema vremena, kapaciteta a ni želje preslagivati geostrateške kockice na Zapadnom Balkanu. Najjači utjecaj Slovenije na područje bivše SFRJ uvijek je bio kroz dobar status slovenskih proizvoda te kao zemlje prvog izbora za ekonomske migracije, prvenstveno iz BiH“, kazao je. 

Utjecaj preko ekonomske diplomacije je usahnuo jer  je Slovenija izgubila imidž pouzdanog i ozbiljnog partnera, smatra. 

“U ovom vremenu krize, jedan od prioriteta vanjskopolitičke agende je vraćanje tog imidža na ex-yu tržište, a prioritet je stabilnost i mir u regiji. Bez obzira radilo se o unutarnjim konfliktima država u regiji, migrantskog krizi. Odgovorno tvrdim da u slovenskim diplomatskim krugovima ne postoji čovjek koji bi crtao karte razgraničenja na tom tzv. zapadnom Balkanu“, zaključio je slovenski novinar Darko Mršić u razgovoru za Dnevnik.ba 

G.L. / Dnevnik.ba