Article_Top_970x250

Daria iz Uskoplja za uzor drugima

Djevojka s Down sindromom prebrodila brojne teškoće

Daria iz Uskoplja za uzor drugima

tra 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Njena posebnost je taj jedan kromosomom viška, a život bez nje bio bi nezamisliv - kazala je Darijina sestra Ivona.

Daria Blažević iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je rođena 2000. godine kao četvrto dijete u obitelji Branka i Janje Blažević. Njihova djevojčica je od samog početka bila posebna, jer su joj doktori dijagnosticirali Downov sindrom, piše Dnevni avaz.

 

Brojni problemi

U maloj sredini kakav je ovaj gradić imati dijete s Down sindromom nije bilo nimalo lako. Zdravstvo nije bilo dovoljno razvijeno, a sredina je teško prihvaćala dijete s posebnim potrebama.

No, ova divna obitelj je svojom ogromnom ljubavlju doprinijela  da je Daria izrasla u veselu i komunikativnu djevojku. Odmalena je išla na fizikalne vježbe u Mostar, kako bi bila što pokretnija i samostalnija kasnije.

Uz pomoć starije sestre Ivone, brata Drage i stručnu pomoć logopeda, uspjela je prebroditi govorne teškoće i danas bez problema može komunicirati s ljudima oko sebe. Velika podrška joj je bila i učiteljica Marija Jurišić, koja joj još pomaže i služi kao važan oslonac za sve njene dileme, te kompletan kolektiv Osnovne škole „Uskoplje“, u kojoj Daria pohađa deveti razred.

- Moj san je da radim u trgovini kozmetike kao što je CM ili „dm“, imala bih obvezu, a osjećala bih se i korisnom. Volim biti među ljudima, a u trgovini uvijek ima kupaca s kojima bih mogla komunicirati - kaže veselo Daria.

Osim u školi, Daria svoje vrijeme s vršnjacima provodi i na treningu karatea te na pjevačkim natjecanjima u školi ili crkvi. Osvojila je nekoliko medalja na karate natjecanjima, a na posljednjem dječjem festivalu „Djeca znaju pjevati“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju je osvojila nagradu publike.

 

Kromosom viška

- Njena posebnost je taj jedan kromosomom viška, a život bez nje bio bi nezamisliv - kazala je Darijina sestra Ivona, za koju je ona najviše vezana.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250