Article_Top_970x250

Dan RS - još jedna prigoda za obnovu neprijateljstava

relacija sarajevo - banja luka

Dan RS - još jedna prigoda za obnovu neprijateljstava

sij 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Još jedna naizgled trivijalna stvar povod je za žestoke svađe i obnovu neprijateljstava među konstitutivnim narodima u BiH. Ovoga puta između Srba i Bošnjaka i to oko Dana republike Srpske koji se obilježava sutra, 9. siječnja.

U Republici Srpskoj 9. siječnja je neradni i svečani dan, kojim se slavi uspostava ovog entiteta, koji je dio Bosne i Hercegovine. To je bošnjačkoj javnosti dovoljan povod za otvaranje nove runde međunacionalnih svađanja i dodatne (ako je veća uopće moguća?) polarizacije bosanskohercegovačkih društava.

Tako bošnjački mediji uporno ponavljaju laž kako je 9. siječnja kao Dan RS neustavan praznik. To jednostavno nije istina i (ne)razumljivo je zbog čega bošnjačka javnost ustrajava na takvoj laži.

Ustavni sud BiH je prije dvije godine 9. siječnja proglasio neustavnim jer se ranije na taj datum obilježavala „krsna slava“ entiteta RS, što je diskriminiralo pripadnike druga dva konstitutivna naroda. Nakon toga, Narodna skupština RS je promijenila zakon o 9. siječnja i od tada je to datum na koji se obilježava samo dan entiteta, nikako i njegova „krsna slava“.

Dakle, Narodna skupština RS je ispoštovala odluku Ustavnoga suda BiH, te je praznik danas potpuno legalan. Ostaje (ne)jasno zbog čega bošnjačka javnost tu činjenicu ne uvažava.

Potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić rekao je danas kako jest činjenica da je Narodna skupština RS pokušala formalno ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, te donijela zakon da se 9. siječnja obilježava kao Dan entiteta RS.

„No, to ne predstavlja implementaciju te odluke, već izigravanje i ismijavanje suštine te odluke, ali i nepoštivanje Ustavnog suda BiH“, rekao je Salkić.

Dodaje i kako činjenica „da su organizatori, idejni tvorci, a zatim i realizatori zaključaka Skupštine srpskog naroda od 9. siječnja 1992. godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu osuđeni za etničko čišćenje, progon, teške zločine, genocid, te za udruženi zločinački poduhvat, dovoljno govori o smislu 9. siječnja i posljedicama zaključaka donesenih tog dana".

„Za Bošnjake u ovom entitetu, ali i cijelom svijetu, 9. siječnja nikada nije bio, niti će ikada biti praznik. Ovaj datum je uvijek bio i uvijek će biti sinonim i sjećanje na dan kada su usvojeni strateški ciljevi, nakon kojih je započelo naše protjerivanje, uništavanje naše imovine, ubijanje naših najmilijih i činjenje genocida nad našim narodom u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine", kazao je Salkić.

Inače, ulice Banja Luke su već danas ukrašene tisućama zastavica entiteta Republika Srpska. Također, danas se održava generalna proba mimohoda pripadnika MUP-a RS, koji će u srijedu prisustvom na ulicama doprinijeti ceremoniji obilježavanja Dana RS-a.

Svečanosti će nazočiti i srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Glavni urednik RTRS-a Siniša Mihailović za Dnevnik.ba je rekao kako sam Dan RS ne može, biti neustavan.

„Ne može da bude neustavno nešto što se dogodilo baš na taj dan. To je kao kad bi bio neustavan rođendan, recimo, Alije Izetbegovića. Republika Srpska je tad nastala, sviđalo se to nekome ili ne. Druga stvar je što nekima u FBIH smeta činjenica da je nastala prije Daytona i da je na taj način svoju državotvornost unijela u sadašnju BiH. Takvima je potrebno da kažu da je nastala u Daytonu, da bi kasnije , ako se Sporazum uruši, nestala. Na žalost njihovu, to nije moguće. To su prosto fakti, koji čak pišu u Daytonskom sporazumu. BiH je sastavljena od Republike Srpske i FBiH. To puno govori. Zato je toliki otpor ovom datumu“, rekao je Mihailović.

S druge strane, Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost danas je, pak, rekao kako je 9. siječnja datum kada je i "ozvaničen početak agresije na suverenu državu BiH".

„Mi se ovom prilikom zavjetujemo našim neprijateljima da više nikad neće biti u prilici da nam čine nepravdu koju su nam činili proteklih desetljeća pa i stoljeća u kontinuitetu. Velikosrpska politika predvođena Miloševićem, Karadžićem i Mladićem detaljno je planirala genocid i velika razaranja, a ni današnja politika susjeda nije ništa bolja", kazao je Tokić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas je pak kazao da se neke realnosti moraju prihvatiti, kao što je i Dan RS-a.

„Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će se i oni morati se naviknuti na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Daytonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna", poručio je Dodik dodavši kako nije pozvao pripadnike Oružanih snaga BiH da sudjeluju na sutrašnjoj ceremoniji jer nikoga, kako kaže, "ne želi moljakati".

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250