Article_Top_970x250

Dan mladih u BiH u atmosferi masovnog odlaska i nezaposlenosti

nema perspektive

Dan mladih u BiH u atmosferi masovnog odlaska i nezaposlenosti

kol 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: federalna.ba

Dok je u drugim zemljama 12. kolovoz, Međunarodni dan mladih, posvećen transformaciji obrazovanja i novim tehnologijama, u BiH se dočekuje u atmosferi masovnog odlaska, nezaposlenosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, priopćio je Institut za razvoj mladih KULT, prenosi Anadolu Agency (AA). 

"I ove, kao i prethodnih, godina BiH ga obilježava u ozračju nepoštivanja zakona i nedostatka strateških dokumenata, prebrojavanju onih koji odlaze i nabrajanju razloga zašto to čine. U međuvremenu konkretna rješenja izostaju", navode iz Instituta povodom Međunarodnog dana mladih.

Podsjećaju da BiH nema zakon o mladima BiH na državnoj razini, a u entitetima se ne implementira u punom kapacitetu.

"Na državnoj razi ni nema ni strateškog dokumenata za mlade. Strategije nema niti u entitetu Federacija BiH, a Brčko Distrikt prvu strategiju trebao bi početi raditi u ovoj godini. U Repubilci Srpskoj strategije se usvajaju godinama, ali se postavlja pitanje koliko se primjenjuju. Želi li onda BiH zaustaviti odlazak mladih? Najavljuju se izrade dokumenata, pokreću tematske sjednice, otvaraju pitanja na lokalnoj razini, ali gdje su rješenja?", navode iz Instituta.

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je početkom godine kampanju #necudaidem kako bi skrenuo pažnju predstavnika vlasti i nadležnih institucija na svakodnevne izazove mladih, ali i problem masovnog odlaska ove populacije.

Kampanja ne zagovara ostanak ili odlazak mladih, već ukazuje na neophodnost strateškog djelovanja u kreiranju ambijenta za mlade ljude u Bosni i Hercegovine iz kojeg neće imati želju odlaziti i u kojem će dati doprinos i ostvariti svoj puni potencijal.

Konačan cilj je motivirati nadležne na poduzimanje konkretnih mjera u rješavanju problema odlaska mladih s kojim se BiH posljednjih godina suočava.

"Mladi u ovoj državi, kako kažu, trebaju sigurnost i perspektivu. Trebaju aktivne politike koje će dugoročno određivati mjere koje definiraju pozitivne pristupe oblastima koje su njima najbliže i najznačajnije. Mjere koje će defnirati bolji obrazovni sustav, pristup tržištu rada, stambenu politiku, sigurnost. Što to u praksi znači? Strateški pristup znači da se aktivne mjere zapošljavanja neće donositi na godišnjoj razini. Da će mlad čovjek u ovoj zemlji znati da će mu i neredne godine država pružiti podršku u rješavanju stambenog pitanja, a ne da takve odluke ovise o trenutačnoj vladajućoj strukturi i njenoj naklonosti ovoj populaciji. Da će obrazovanje moći primijeniti i da se neće plašiti prijaviti korupciju", navode iz Instituta.

Tvrde da će tada BiH imati ambijent u kojem će mlada osoba željeti živjeti i doprinositi.

Dnevnik.ba