Article_Top_970x250

Dalibor Drlje o HFC Zrinjski: Želimo napraviti najzdraviji i najuspješniji malonogometni kolektiv u državi

intervju

Dalibor Drlje o HFC Zrinjski: Želimo napraviti najzdraviji i najuspješniji malonogometni kolektiv u državi

ruj 23, 2020

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

HMNK Rudnik i HFC Zrinjski Mostar 7. rujna službeno su potvrdili sporazum o suradnji. Za Dnevnik.ba razgovarali smo s Daliborom Drljom koji je prije nekoliko dana izabran za predsjednika Upravnog odbora HFC Zrinjski Mostar. Drlje je prije njegove trenutne funkcije bio predsjednik HNMK Rudnik, a to je bila momčad s kojom je mnogo radio i u samo dvije godine postigao izvrsne rezultate. Razgovarali smo o tome kako funkcionira suradnja između dvije mostarske ekipe, koji su njihovi ciljevi za koje se nadaju ostvariti te o stanju bosanskohercegovačkog „futsala“.

HMNK Rudnik je jedan relativno mlad klub. Vi ste bili predsjednik skupštine. Možete li nam reći kako ste došli do osnivanja momčadi?

Zadnjih desetak godina na području Mostara i Hercegovine igrala se liga mjesnih zajednica. U toj ligi malog nogometa, momčad HNMK Rudnika je bila jedna od najuspješnijih. Dva puta su osvajali ligu i nekoliko puta dolazi do same završnice. U svim tim okolnostima došlo je do želje da se napravi jedan malonogometni klub. Zatim smo mi 2018.godine napravili malonogometni klub Rudnik. Uglavnom je okupio male momke s Rudnika, ali i iz cijelog Mostara. U dvije godine smo napravili jedan jako dobar rezultat. Prošle godine smo osvojili četvrto mjesto. Prvi cilj nam nije bio da napravimo rezultat, nego da napravimo jedan uspješan, organiziran i kvalitetan kolektiv. Mogu reći da uz klub Zrinjski, Rudnik je najprepoznatljiviji u Mostaru što se tiče organizacije..

 

Koji su razlozi zašto ste se pripojili HFC-u Zrinjski Mostar?

HFC Zrinjski je imao velike ambicije prije dvije godine, ali su došli do nekih unutarnjih razmirica. Tako da je ušao u jednu krizu. Prošle godine je Zdravko Čagalj bio predsjednik i doslovno spasio klub Zrinjski. On je sam vodio nogometni klub da izdrži i u tome uspio. Prošlogodišnji predsjednik nas je zamolio bi li se pridružili i zajedno smo ušli. Napravili smo upravu i ja sam izabran za predsjednika Uprave. Mi ovim putem zahvaljujemo gospodinu Čagalju koji je uspio spasiti klub. Međutim, on stvarno nije mogao sam preuzeti sve na sebe i voditi. Tako da je tih nekih stvari u međuvremenu falilo, a nama je puno lakše sada kad je više ljudi i kad se zna tko radi i kako radi.

 

S tim da pričamo o dvije ekipe. Kako će točno funkcionirati vaša simbioza?

Zrinjski će igrati Premijer malonogometnu ligu a HMNK Rudnik će igrati Federalnu ligu. Paralelno s tim, klubu Zrinjskom je ostala akademija HFC Zrinjski. Tu treniraju mlađi dečki. Ta akademija je ostala dio kluba ali zasebno. Znači djeca plaćaju članarinu, treneri vode i održavaju. Sad je plan da bolji igrači u akademiji, a koji budu izlazili, igraju za Rudnik. Tako da će Rudnik biti kao B momčad Zrinjskog. Dvije su momčadi ali povezani klubovi. Čak skupa i treniraju. Mora se stvarno pohvaliti ovaj potpuno zdrav i veliki kolektiv koji je akademija HFC Zrinjski. Ona trenira 200 dječaka, tako da je to jedan ozbiljan i velik projekt. A ovaj prvi tim, što ima malo problema, u međuvremenu ćemo riješiti i tako napraviti neki novi iskorak.

 

Koji su ciljevi Uprave prema oba kluba?

Prvi cilj je stabilizacija i jedna vrhunska organizacija kluba. Drugi je da akademija HFC Zrinjski izbaci što je više moguće igrača. Treći cilj je da Rudnik opstane i da bude taj prvi kontakt igrača i da dobiju priliku. A četvrti cilj je naravno da Zrinjski ove godine opstane i da raste iz godine u godine. Ovi ciljevi će nam naravno biti iz godine u godine veći i veći, ali o tom po tom. Ne želimo preskakati, želimo ići stepenicu po stepenicu. I dok se tako bude radilo, rezultat neće zaostati. Trenutačno radimo na tome da napravimo što je moguće veći organizacijski iskorak. Želimo ono što smo napravili s Rudnikom napraviti i sa Zrinjskim, na jednoj većoj razini. Bitno je da je sve transparentno, uredno, da su svi igrači zadovoljni, da je oprema dobra, da se zna gdje i kada se ide, tko radi i što radi. Mislim da smo na dobrom putu i da ćemo to napraviti. A rezultat će nam naravno, uz financije i sve ostalo, s vremenom doći.

 

Kako svi znamo nogomet je jedan od najpraćenijih sportova na cijeloj zemaljskoj kugli. Kako stoji Nogometni savez BiH prema malom, odnosno futsal, nogometu?

Nogometni savez podržava u okviru svojih mogućnosti. Naravno, te mogućnosti bi trebale biti veće. Međutim, u nas još nije toliko prepoznatljiv mali nogomet, čak ni u Europi. Istina je da FIFA i UEFA sve više i više ulažu u mali nogomet i u ženski nogomet. Tako da vjerujem da će iz godine u godinu ići na neku višu razinu. Što se tiče malog nogometa, postoji jedan problem općenito. Europska natjecanja u futsalu igra samo prvak. Ako budeš drugi, uložio si mnogo novca, a nisi uspio. Jedino s čime možeš vratiti taj trošak je s izlaskom u Europu i to je osvajanje prvog mjesta. Za razliku od velikog nogometa gdje imaš Europsku ligu, itd. Dok FIFA i UEFA ne promijene te stvari teško da i naš savez tu može nešto više napraviti.

 

Je li mali nogomet u BiH na profesionalnoj ili amaterskoj razini?

Kod nas će biti amaterski ili poluamaterski prvu sezonu, a za dalje ćemo vidjeti. U BiH, koliko znam, samo Stari grad profesionalno plaća. Nije se još došlo do te razine. Ja se nadam da će za nekih tri, četiri godine, to doći do nekog profesionalizma. Nama je prioritet da napravimo najzdraviji i najuspješniji malonogometni kolektiv u državi i za to će nam trebati vremena.

 

Kako vam je raditi s ostalim kolegama iz Uprave odbora kluba?

Mi djelujemo timski. Radimo u hodu i vjerujem da ćemo napraviti velike rezultate. Sve odluke zajednički donosimo, nema nikakvih repova. Stavimo stvari na stol i onda koja je najbolja, ta se i uradi. Stvarno jedna divna i pozitivna atmosfera.   Još bih htio pohvaliti veliku podršku od HŠK Zrinjski koji nam je pomagao kao HMNK Rudnik. Ta suradnja će se nastaviti sada i s HFC Zrinjski. Zahvaljujem Upravi i vodstvu HŠK Zrinski na suradnji i svoj podršci i također čestitam na prolazu u naredno kolo Europske lige i mnogo sreće na sljedećoj utakmici.

Dnevnik.ba