Article_Top_970x250

"Da nas Hrvatska i Srbija 10 godina puste na miru nadigrat ćemo ih u sportu, muzici i ekonomiji"

Abdulah Sidran:

"Da nas Hrvatska i Srbija 10 godina puste na miru nadigrat ćemo ih u sportu, muzici i ekonomiji"

ožu 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: N1

Abdulah Sidran je gostujući u Pressingu na N1 kazao da su mnogi problemi koje ima Bosna i Hercegovina nastali zbog susjednih država. Sidran je kazao da su oni projecirali probleme - a onda se pojavili "kao dušebrižnici koji će da ih rješavaju".

“Neki vjeruju da je moguće na bazi etnonacionalnih temelja graditi moderno društvo. To nije moguće. Etnonacionalni identiteti ne smiju biti najvažniji, nasuprot cjelokupnog iskustva zapadne civilizacije koja govori o građaninu”, istakao je Sidran.

Komentirao je onda učestale izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske na račun BiH.

“Milanović – to što on govori, to nije bilo ustaštvo, možda je zbog izbora. Ali je bilo rasistički. To je krajnji šovinizam, a naša strana bi morala da postupa po tome. Ne koristimo pravna sredstva koliko je moguće”, rekao je.

Krivi i postojeće strukture što ne reagiraju.

“Ovakvi stavovi koje ispoljava Milanović – nalagali bi da srodna partija ovdje obrati se Savezu socijaldemokratskih partija Europe, i da kaže da ne može u socijaldemokratsku skupinu partija pripadati partija čiji je glavni čovjek neskriveno izlazi sa diskriminacijskim, šovinističkim stavovima”, pojasnio je Sidran.

“Kaže taj Nurija što sam ga izmislio – ‘dragi susjedi, mnogi naši problemi mi nestali kada bi ih vi prestali rješavati’. Oni su ih produktirali. Mi smo u socijalističkoj BiH imali primjer kada je vlast naša – uhitila 10-15 policajaca udbaša koji su ubačeni u Srebrenicu da izazovu etničke sukobe. To je bilo pet godina prije rata. Nije to moj humor, to je činjenica. Projeciraju nam probleme – a onda se pojavljuju kao dušebrižnici da ih rješavaju”, istakao je i dodao:

“Da nas 10 godina puste na miru nadigrat ćemo ih u sportu, muzici, jazzu, ekonomiji. Ovdje teče proces likvidacije bosanske države”, kazao je.

Dnevnik.ba

Tagovi: