StoryEditor

"Da nas Hrvatska i Srbija 10 godina puste na miru nadigrat ćemo ih u sportu, muzici i ekonomiji"

Piše D  /  03.03.2021., 09:03h

“Neki vjeruju da je moguće na bazi etnonacionalnih temelja graditi moderno društvo. To nije moguće. Etnonacionalni identiteti ne smiju biti najvažniji, nasuprot cjelokupnog iskustva zapadne civilizacije koja govori o građaninu”, istakao je Sidran.

Komentirao je onda učestale izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske na račun BiH.

“Milanović – to što on govori, to nije bilo ustaštvo, možda je zbog izbora. Ali je bilo rasistički. To je krajnji šovinizam, a naša strana bi morala da postupa po tome. Ne koristimo pravna sredstva koliko je moguće”, rekao je.

Krivi i postojeće strukture što ne reagiraju.

“Ovakvi stavovi koje ispoljava Milanović – nalagali bi da srodna partija ovdje obrati se Savezu socijaldemokratskih partija Europe, i da kaže da ne može u socijaldemokratsku skupinu partija pripadati partija čiji je glavni čovjek neskriveno izlazi sa diskriminacijskim, šovinističkim stavovima”, pojasnio je Sidran.

“Kaže taj Nurija što sam ga izmislio – ‘dragi susjedi, mnogi naši problemi mi nestali kada bi ih vi prestali rješavati’. Oni su ih produktirali. Mi smo u socijalističkoj BiH imali primjer kada je vlast naša – uhitila 10-15 policajaca udbaša koji su ubačeni u Srebrenicu da izazovu etničke sukobe. To je bilo pet godina prije rata. Nije to moj humor, to je činjenica. Projeciraju nam probleme – a onda se pojavljuju kao dušebrižnici da ih rješavaju”, istakao je i dodao:

“Da nas 10 godina puste na miru nadigrat ćemo ih u sportu, muzici, jazzu, ekonomiji. Ovdje teče proces likvidacije bosanske države”, kazao je.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2021 19:51