Article_Top_970x250

Cvitanović za Dnevnik.ba: Zelenika ne želi bošnjačke glasove, Komšića pozivam da Hrvate ostavi na miru

izborna utrka

Cvitanović za Dnevnik.ba: Zelenika ne želi bošnjačke glasove, Komšića pozivam da Hrvate ostavi na miru

lip 04, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Priča da će se Zelenika boriti za bošnjačke glasove je vrlo prljava teza i s gnušanjem ju odbacujem, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Sa gnušanjem odbacujem tezu da bi Diana Zelenika u utrci za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH moga tražiti potporu i bošnjačkog biračkog tijela po sistemu kako je to svojedobno radio Željko Komšić, rekao je za Dnevnik.ba Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Podsjećamo, ovoga vikenda objavljeno je kako će Diana Zelenika biti kandidatkinja HDZ-a 1990 za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. Njena kandidatura je protumačena dvojako: jedni smatraju kako se time ruši jedinstvo hrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, budući da nije promijenjen Izborni zakon BiH i postoji mogućnost da se bošnjačkim glasovima bira hrvatski član Predsjedništva BiH, dok drugi smatraju da se ovim potezom razvija politički pluralizam unutar hrvatskog političkog bića u BiH.

„Priča da će se Zelenika boriti za bošnjačke glasove je vrlo prljava teza i s gnušanjem ju odbacujem. Kao predsjednik HDZ-a 1990, vodim stranku koja je 100 posto hrvatska i dolazi iz hrvatskog naroda. Mi vodimo odgovornu politiku. Zelenika je kandidatkinja HDZ-a 1990 i desetak drugih stranaka koje dolaze iz hrvatskoga naroda. Zelenika je ponuđena Hrvatima kako bi narod imao izbor: žele li ili ne nastavak neodgovorne, netransparentne, nadmene i ohole politike, koja ne uvažava nikog, nego tu postoji jedino radi sebe“, rekao je Cvitanović.

Poručio je i kako se trebaju pogledati u ogledalo svi oni koji sugeriraju da će Zelenika i HDZ 1990 tražiti i bošnjačke glasove u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

„Pa preko 20 godina takvi koaliraju s SDA. S bošnjačkom politikom koaliraju već 20 godina a nisu u stanju riješiti niti jedno nacionalno pitanje. Koristim prigodu da pozovem Željka Komšića da ostavi nas Hrvate da samostalno i u miru biramo svoje političke predstavnike. On nema pravo bošnjačkim glasovima boriti se za dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako želi normalnu i stabilnu BiH“, rekao je Cvitanović.

Veli kako su njegove riječi poruka svima koji pokušaju, kako je rekao, već oprobanim receptom eliminirati svoje političke protukandidate.

„To rade jer narodu nemaju što ponuditi. Uništili su sve čega su se dotaknuli. Nisu dali mogućnost razvoja Hrvatskom narodnom saboru, da on postane tijelo uvažavanja i poštivanja. Nisu dali HNS-u da unutar njega ne bude majoriziranja. Oni majoriziraju sve one koji ne misle na isti način kao HDZ BiH. Ponovno pitam koga predstavlja Božo Ljubić na dužnosti predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH? To je mjesto za HDZ 1990“, rekao je Cvitanović.

Odgovarajući na naše pitanje zašto je HDZ 1990 samostalno istaknula kandidaturu Zelenike, te zašto se nije čekala sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj bi govorilo o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva, Cvitanović je rekao kako je na svakoj sjednici Predsjedništva HNS-a u zadnja četiri mjeseca tražio da se o tomu govori.

„Tražio sam na sjednicama Predsjedništva HNS-a BiH da razgovaramo o imenovanju zajedničkih kandidata za one pozicije za koje identificiramo da je nužan nacionalni legitimitet. Nikakvog odgovora nije bilo od onih koji će sada insinuirati nešto sasvim suprotno. Oni se ne žele dogovarati i pregovarati. Oni žele nametati. Meni i HDZ-u 1990 nitko ništa neće nametati. Mi ćemo voditi odgovornu nacionalnu politiku. Nama dežurni Hrvati neće određivati što i kako da radimo.  Zeleniku će birati i izabrati Hrvati“, izjavio je Cvitanović.

Također, pozvao je stranke HNS-a da podrže Zeleniku kao zajedničku kandidatkinju hrvatskih stranaka za hrvatsku članicu Predsjedništva.

Inače, do sada su, pored Zelenike, u utrku za dužnost hrvatskog člana Predsjedništva ušli Željko Komšić (DF) i Boriša Faletar (Naša stranka).  I Komšić i Faletar na tu dužnost žele doći preko bošnjačkih glasova i time doprinijeti daljnjem urušavanju hrvatske nacionalne pozicije u BiH kao i pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet.

Očekuje se pak i da će Dragan Čović biti kandidat stranaka HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250