Article_Top_970x250

Čović: Uvijek ćemo poticati politički pluralizam, ali nećemo dozvoliti anarhiju u HNS-u

završeno IX. zasjedanje HNS-a

Čović: Uvijek ćemo poticati politički pluralizam, ali nećemo dozvoliti anarhiju u HNS-u

lip 04, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

IX. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH zaključeno je obraćanjem predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović u završnom obraćanju izaslanicima IX. zasjedanja HNS-a BiH rekao je kako neće biti podjela unutar hrvatskog naroda oko ključnih političkih pitanja, poput reforme izbornoga zakonodavstva, promjena Ustava BiH te socio-ekonomskih reformi.

Čović se u svome završnom obraćanju referirao i na govor predsjednika HRS-a Slavena Raguža, koji je iznio niz optužbi na račun hrvatske politike u BiH i HNS-a BiH, kazavši kako Hrvati u BiH nemaju luksuz biti podijeljeni ali kako će uvijek poticati pluralizam mišljenja.

"Uz sve napore koje činimo, siguran sam da ćemo se izboriti za hrvatsko zajedništvo u BiH. Pitanja koja su danas otvorena odnose se na demografiju, suradnju svih nas i druge teme. Sva ta pitanja mogu se riješiti samo zalaganjem svih nas i našim radom. Moramo biti spremni uraditi sve, a ne tražiti populistički samo ono što ne valja. Mi svi želimo unaprijediti sve što možemo.  Suradnja nas u BiH i RH nije samo suradnja dviju osoba, nego upravo tisuća osoba s obje strane granice. Mi smo zadovoljni radom naših zastupnika u Saboru RH. Želimo proširiti koncept suradnje RH i BiH i skrbi za Hrvate u BiH", izjavio je Čović.

Predsjednik HNS-a BiH istaknuo je i kako je na današnjem zasjedanju HNS-a trebalo biti prisutno 650 izaslanika, legitimno izabranih političkih predstavnika hrvatskog naroda. 

"Jesu li uvijek pravi ljudi na pravim mjestima, to je do nas. Insistirat ću na zajedništvu. (Slaven) Raguž radi u HT-u a nema stranačku iskaznicu (HDZ-a). Vjerojatno tu ima populizma i zloupotreba. To moramo mijenjati. Naša mladost mora vjerovati ono što radimo", rekao je.

Razumijem, dodao je Čović, kako je dobro izaći za govornicu i kazati ovakve kvalifikacije.

"Niti jedan sporazum koji sam potpisao nije potpisan da se nije konzultiralo Predsjedništvo HNS-a. Nitko nam neće pomoći do nas samih. Mi nemamo luksuz podjela. Nikad neću dozvoliti da u HNS-u zavlada anarhija. No, različite riječi stavovi su i te kako dobrodošli. Mi tražimo politički pluralizam."

Podjela unutar hrvatskog naroda, naglasio je, neće biti oko zajedničkih pitanja a to je primarno izborno zakonodavstvo, europski put i ekonomsko-socijalna politika te institucije hrvatskoga naroda u BiH koje moraju ući u sve proračune i planove naših županija. 

"To je način kako ćemo se očuvati. Moguće je i da ništa od ovoga neće biti realizirano. Zato smo i kazali na kraju rezolucije da hrvatski narod ima odgovor na sva pitanja. HNS zato formalno ostaje u trajnom zasjedanju", zaključio je Čović.

J.G. / Dnevnik.ba