Article_Top_970x250

Čović: Naši prijatelji iz Sarajeva nastavljaju etničko čišćenje drugim sredstvima

odluka sip-a ide na ustavni sud

Čović: Naši prijatelji iz Sarajeva nastavljaju etničko čišćenje drugim sredstvima

sij 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

  Vrlo snažno ćemo potaći prijatelje u Sarajevu da shvate da ovo što rade nije dobro i da je to nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima, rekao je danas u Mostaru predsjednik Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Predsjedništvo HNS-a odlučilo je podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH povodom odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH, rekao je danas u Mostaru predsjednik Predsjedništva HNS-a BiH Dragan Čović.

Nakon održane sjednice Predsjedništva HNS-a, Čović je izjavio kako o odluci SIP-a o popuniti Doma naroda FBiH posljednju riječ treba dati ustavni sud BiH.

„Odluka SIP-a o popunjavanju Doma naroda FBiH ne uvažava odluku Ustavnoga suda u predmetu Ljubić. Ustavni sud je stavio izvan snage dijelove izbornoga zakona a koje je SIP vratio (tzv. princip 1-1-1, opa.a.). Izborni zakon može mijenjati samo Parlament BiH. Mi želimo osigurati legitiman izbor predstavnika svih konstitutivnih naroda i ostalih. To može uraditi samo Parlament BiH“, rekao je Čović.

Mi tražimo, dodao je, da BiH profunkcionira kao normalna država u kojoj se uvažava legitimnost predstavljanja.

„O tomu nemamo dvojbi.  Vrlo snažno ćemo potaći prijatelje u Sarajevu da shvate da ovo što rade nije dobro i da je to nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima. Nije li čudno da u Zenici imamo devet Hrvata u županijskoj Skupštini. To se ne bi dogodilo da se nije namjeravalo manipulirati predstavnicima Hrvata u Domu naroda FBiH. Do kraja ćemo insistirati na legitimnom predstavljanju“, izjavio je Čović.

Ipak, veli, stranke HNS-a nastavljaju sa svim aktivnostima vezanim za uspostavu vlasti tamo gdje je to moguće.

„Naravno, još snažnije insistiramo na rješavanju problema izbornog zakonodavstva. Sad ste vidjeli na primjeru Vlade Županije Sarajevo kakva je pozicija jednog od konstitutivnih naroda. Jednostavno nemate niti jednog Hrvata niti ćete ga ikada imati. Tako će biti i u drugim sredinama, ili će se poslužiti nekim  'reda radi' izborom. Mi želimo dosljedno i do kraja zagovarati stav da se biraju legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda“, rekao je.

Čović je dodao kako je formiranje Vijeća ministara već trebalo završiti te kako ne vidi niti jedan razlog da se to ne završi tijekom siječnja. 

„Isto tako, ne vidim niti jedan razlog da se županijske vlade ne formiraju tijekom siječnja. Mi oko toga nećemo trgovati i mislim da se do kraja siječnja trebaju formirati sve županijske vlade gdje HNS ima većinu. Bez pitanja potpunog definiranja Izbornog zakona nećemo imati partnera na razini FBiH. Idemo riješiti te probleme kako bismo što prije pravili vlast“, istaknuo je.

„Ovo nisu koalicije nego partnerstva iz nužde. Nama je partner onaj tko s nama želi graditi europsku BiH a to podrazumijeva da je hrvatski narod jednakopravan u BiH“, rekao je Čović.

Također, dodao je kako je Predsjedništvo HNS-a odlučilo da se zasjedanje HNS-a održi 26. siječnja.  Zasjedanju će nazočiti između 600 i 650 zastupnika.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250