Article_Top_970x250

Coca-Cola - piće svih generacija

na današnji dan

Coca-Cola - piće svih generacija

ožu 12, 2019

Piše: Ivan Vrljić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Na današnji dan, 12. ožujka davne 1884., prodana je prva boca najpopularnijeg napitka na svijetu - Coca-Cole.

Već poslije toga, 29. ožujka 1886. godine John Pemberton, farmaceut iz američke savezne države Georgije, proizveo je redizajniranu Coca – Colu, doduše malo izmijenjenu varijantu od prethodne koju je sam stvorio.

Pemberton je inače bio vojnik u Američkom građanskom ratu, a nakon rata htio je izmisliti nešto što će ga lansirati u zvjezdane visine i donijeti mu toliko željeni komercijalni uspjeh.

Pemberton je kombinirajući cocu s kokainom (coca vino) i još ponekim aromatskim biljkama i travama stvorio piće koje je nazvao ''French Wine Coca''.

Naredne godine, Pembertov tajnik i knjigovođa Frank Mason Robinson formuli je dao ime Coca - Cola.

Coca – Cola je kasnije nešto izmijenjena u ponekim sastojcima od Pembertove izvorne formule. 29. svibnja 1886. godine Prvi put je reklamirana na dnevnim novinama u Atlanti.

Originalna receptura promijenjena je tek 1903. godine kad je iz sastojka Coca – Cole izbačen kokain. No nacrt je manje-više ostao jednak.

Coca – Cola najpoznatije je bezalkoholno piće na svijetu i ujedno najpoznatiji sinonim u svijetu – odmah poslije riječi OK.

Formula ovog napitka jedna je od najvećih strogo čuvanih tajni industrije pića. Sjedište kompanije nalazi se u Atlanti, u SAD-u.

Coca – Cola danas u moderno doba ekonomski i novčano puno ulaže u marketing. Prepoznatljiv simbol Coca-Cole je crvena boja, koja je u početku simbolizirala otpor prema ratnim događanjima u svijetu i svojevrsni poklič slobodi i pacifizmu.

Neki stručnjaci smatraju da ovo piće posjeduje mnogobrojna digestivna svojstva, drugi pak kažu da ima svojstva analgetika.

Coca – Cola danas se pojavljuje u mnogo varijanti i inačica: kao dijetetska kola s niskim udjelom šećera, obična Coca – cola, voćna Cola itd.

Coca – Cola je postala prvi međunarodni napitak u povijesti koji se konzumirao čak i u svemiru. U orbiti 1985. godine to su učinili astronauti koji su testirali Coca – Cola Space Can.

Vrijednost kompanije je procijenjena na 35. milijardi dolara. To ju je svrstalo na 84. mjesto svjetske ekonomije odmah iza Kostarike.

Oblik bočice nipošto nije slučajan. Stručnjaci su gledali da po mnogočemu nalikuje sjemenki kakaa a takav oblik prilagodljiv je oku promatrača. 

Coca – Cola postala je i ostala najpoznatije osvježavajuće bezalkoholno piće milijuna korisnika diljem svijeta.

John Pemberton, iako je patent prodao za samo 1200 tadašnjih američkih dolara, danas može biti iznimno zadovoljan ogromnim uspjehom vlastitoga proizvoda u svijetu. On je mrtav, a Coca – Cola još uvijek sladi nepca i svakim danom gasi žeđ milijunima korisnika širom svijeta.

Dnevnik.ba

 

Tagovi: