StoryEditor
kriza

Cijene rapidno rastu, a plaće stagniraju: Slijede masovni prosvjedi i novi val iseljavanja?

Piše desk  /  15.07.2022., 08:58h

Galopirajući rast cijena i inflacija u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac.

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plaće ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražit će povećanje najniže plaće, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 posto mjesečne potrošačke košare. 

Gospodarstvenici su protiv povećanja najniže plaće, jer će to, kažu, utjecati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje prosvjede u rujnu, javlja BHRT

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac. 

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima jer imaju značajne porezne olakšice i dobit. Očekuju da se u sljedećih mjesec dana kroz socijalni dijalog definira koliko je u postotcima moguće povećati najnižu plaću. Ako budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni prosvjedi. 

"Naši poslodavci u regiji plaćaju najnižu stopu doprinosa na plate. Vlada RS daje sredstva za povećanje plata radnicima u gospodarstvu kod privatnih poslodavaca", kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za gospodarstvo. 

Gospodarstvenici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plaće. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je gospodarstvo preopterećeno, osobito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

"Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno to većina gospodarskih društava ne bi mogla izdržati i imat ćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti opseg proizvodnje", ističe Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS.

"Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena osigurao povećanje plaća radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plaće dobivate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utječete na rast cijena", navodi Saša Trivić iz Unije udruge poslodavaca RS.

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 posto prosječne plaće nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

"Vlada ne želi nastaviti socijalni dijalog da bi se povećala najniža plaća u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u rujnu organizirati masovne prosvjede", ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Obitelj koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može osigurati prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni val iseljavanja iz BiH.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 13:43