StoryEditor
u iščekivanju božića

Čari Adventa u Mostaru: Blagdanska atmosfera uz klizanje, kuhano vino i još po nešto

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  20.12.2021., 13:40h
Manifestacija „Advent u Mostaru” nudi šaroliku ponudu svojim posjetiteljima. Na šetnici u središtu grada mogu se pronaći kućice u kojima se prodaju kuhano vino, čajeve, kobasice i fritule koje su neizostavne na Adventu. U Parku Zrinjevac postavljeno je klizalište i otvoreno je svaki dan od 10:00 do 22:00 sata. Osim hrane, posjetitelji mogu pronaći razna pletiva, te prirodnu kozmetiku i druge „sitnice”. Na Adventu vlada ozračje smijeha i veselja koje odjekuje cijelom šetnicom. Posjetili smo štandove i vidjeli ovogodišnju ponudu.
image

Advent u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba
Ove godine Advent u Mostaru nudi šaroliku ponudu svojim posjetiteljima. Posjetitelji na mostarskoj šetnici mogu posjetiti kućice u kojima imaju mogućnost degustirati razna jela, fritule, hot-dogove, hamburgere, kuhano vino ili gin, razne rakije... Osim degustiranja hrane, posjetitelji mogu pronaći zanimljivosti u kućica koje prodaju sapune, pletiva i prirodnu kozmetiku poput prirodnih krema, skrabova, pilinga, melena...

Na Adventu osjeti se miris svježih fritula i kuhanog vina koji se prostire kroz cijelu Šetnicu. Mališani uče klizati na klizalištu, uživaju u jelu, dok stariji ispijaju kuhano vino ili rakiju uz smijeh i veselje te radosno dočekuju Božić. Smijeh, glazba i veselje odjekuju Mostarom, organizatori su se za ovu godinu pobrinuli napraviti božićni ugođaj kako bi Mostarci mogli uživati u Adventu.

image

Advent u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Najmlađi, dojma smo, najviše uživaju u klizalištu koje je besplatno za prvačiće i otvoreno je svaki dan od 10:00 do 22:00 sata.

U kućici prirodne kozmetike Glamour možete pronaći proizvode od prirodnih preparata poput balzama, pilinga, maslaca, rolone za područje ispod očiju, serume za lice, dnevne kreme, kreme za akne, skrabove za tijelo, maslace, hidratacijske sprejove, sapune, kreme za djecu.

image

Advent u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

„Nije nam cijelokupan asortiman na Adventu, ali na instagram stranici možete sve pogledati. Malo su sniženije cijene na Adventu nego inače“, rekla je Sara Buhovac u kućici prirodne kozmetike.

image

Sara Buhovac

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Sara ističe kako su glavni sastojci njihovih proizvoda plod divlje ruže, kokosovo, ricinusovo i kantarionovo ulje. Arome su od vanilije i naranče, a većinom su proizvodi od ploda divlje ruže kao što su serum, skrabovi i maslac za tijelo.

Cijene skrabova za tijelo, maslaca i seruma su oko 25,00 KM, a balzami za usne i pilinzi su 5,00 KM. Cijena krema za djecu su 20,00, dok je hidratacijski sprej 10,00 KM. Sapuni od ruže i lavande su 10,00 KM a namijenjeni su za lice i tijelo.

Tea Polčić je u kućici Amerikano koja u svojoj ponudi ima sve vrste američke hrane, palačinke s raznim prilozima kao što je nutela, marmelada, banana, oreo mrvice i keks. U Amerikano kućici mogu se pronaći i korn dogovi s prilozima kečap, senf, barbeque umak.

image

Tea Polčić

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

„Korn dogovi se najbolje prodaju zato što je nešto novo na tržištu i prilikom obilaska ostalih kućica još nisam nigdje zatekla korn dogove. Većinom su kobasice, hrenovke, hotdogovi“, rekla je Tea.

Tea ističe kako u popodnevnim satima imaju hotdoge koji su primamljivi sa svojim dodatcima. Osim korn dogova u Amerikano kućici imaju kuhano vino i rakije.

Dino Primorac bavi se, pak, slikarstvom i koristi kombinirane tehnike kao što su markeri, sprejevi i akrilne boje. Osim Dininih radova možete pronaći nakit od sive mase koji izrađuje njegova supruga.

image

Denis Drljević i Dino Primorac

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Dino ističe kako je sjajno da su dobili priliku na Adventu u Mostaru u kojem mogu pokazati svoj rad ljudima.

„Od malena crtam i tako je nastala prva slika na platnu 2013. godine, iza sebe imam nekoliko samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Njemačkoj. Ove godine sam osnovao udrugu građana koja se zove Ambasada kulture Amplitude s svoja dva prijatelja. Pored orginalnih slika imam i reprodukcije odnosno printove tako da sam razmišljao napraviti ponudu da moji radovi budu pristupačni svima. Ljudi koji nemaju novca da mogu kupiti rad u vrijednosti od 5,00 KM“ kazao je Dino.

Dodaje kako mu je za izradu jedne slike nekad potrebno dosta vremena, a da neke slike zna crtati cijelu godinu. Isto tako, nekad u jednoj noći Dino naslika nekoliko slika. Brend nakita njegove supruge je „Radost”, a cijene su od 20,00 do 40,00 KM.

Cijene printova bez okvira su 5,00 KM, s okvirom 20,00 KM, a printovi su po cijeni od 50,00 do 100,00 KM.

Denis Drljević bavim se kujundžijskim zanatom i izradom reljefa od bakra. Za vrijeme studija krenuo je sam izrađivati nakit kada je počeo razmišljati da li bi mogao stvoriti posao s tim zanatom.

„Prije četiri godine sam unajmio prostor u Starom gradu u kojem radim i kujem. Radim i reprodukcije koje su dio od bakra, a dio od orginala. Reprodukcije su od smjesa za skupture. Brend se zove Abrakabakra i ovaj Advent mi je dobra prilika za promociju“, rekao je Denis.

image

Advent u Mostaru

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Ističe kako se cijeli život bavio s kundžunijskim zanatom, jer mu je to predstavljalo jednu vrstu hobija.

Cijena bakra je 100,00 KM, a reprodukcija je od 20,00 do 50,00 KM. Narukvice su po cijeni od 10,00 do 40,00KM, te naušnice od 30,00 do 50,00 KM.

Goran Kaleb u kućici „Božićna bajka” posjetiteljima nudi dalmatinsku hranu.

Osim standardnih jela, Goran u svojoj ponudi ima višku pogaču, srdele i kroštule. U njegovoj kućici se može pronaći nekoliko vrsta kobasica uz posebne priloge kao što je coleslaw umak koji se pravi od mrkve, majoneze, kupusa, karameliziranog luka, luka, senfa i meda. Osim Gorana na štandu je i njegova majka koja je prozvana kraljicom fritula i dnevno napravi 300 porcija.

„U Mostaru Advent je jako lijep i s obzirom da smo vikendom očekivali više ljudi, ali nas je iznenadio velik broj gostiju preko tjedna“, rekao je Goran.

image

Goran Kaleb

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Ističe kako je zanimljivo što u svim kućicama prevladava zdrava konkurencija u kojoj nema svađa niti sukoba, nego svi skupa nazdravljaju.

„Na klizanju nisam još bio, ali nadam se da ću otići zadnji dan Adventa. Mi smo drugačiji, imamo domaće rakije, rogač, smokve, mandarine, limun, četiri vrste mente. Što se tiče vina na štandu imamo Plavac mali pelješki koji imamo kuhani i ne kuhani, a kuhamo i džem“, kazao je Goran.

Ako još niste bili, toplo preporučujemo da posjetite Advent u Mostaru.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 20:26