Article_Top_970x250

Buduća princeza: Preci su joj robovi s plantaže i od malena je aktivistkinja

kraljevsko vjenčanje

Buduća princeza: Preci su joj robovi s plantaže i od malena je aktivistkinja

svibnja 16, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Majčino prezime zapravo je prezime njezina robovlasnika. S očeve strane njezino genealoško stablo ide sve do škotskog kralja Roberta I. koji je vladao od 1306. do 1329.

eghan Markle morala se nekoć boriti i za najmanju ulogu, ali glumica iz Los Angelesa upravo je dobila najveću od svih - najsvježijeg lica britanske kraljevske obitelji.  

S 36 godina i uspješnom karijerom iza sebe, gotovo nitko ne sumnja da je televizijska zvijezda i humanitarna aktivistica spremna pridružiti se glumačkoj postavi britanske monarhije.

Ime je sagradila kao sposobna odvjetnička vježbenica Rachel Zane u američkoj odvjetničkoj seriji "Suits", ali je i izvan svjetala kamera brižno njegovala svoju prepoznatljivost.

Prije zaruka s Harryjem, holivudska glumica je imala preko dva milijuna pratitelja na Instagramu i vjernih čitatelja svojeg bloga, ali ih je, pošto to ne priliči članovima kraljevske obitelji, ugasila.  Bila je i UN-ova aktivistkinja za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena te globalna veleposlanica za humanitarnu udrugu World Vision Canada.

"Doima se vrlo staloženom, elokventnom i brižnom osobom. Vrlo je usredotočena i ostavlja dojam vrlo ambiciozne osobe koja želi nešto pružiti zauzvrat", kazao je kraljevski kroničar Andrew Morton. "Ona je bistra djevojka. Točno zna u što se upušta", dodao je. Rachel Meghan Markle je rođena 4. kolovoza 1981.

Otac joj je bijelac Thomas Markle, dobitnik Emmyja za rasvjetu koju je radio na mnogim serijama, uključujući "Bračne vode" i "Santu Barbaru". Majka joj je Afroamerikanka Doria Ragland, socijalna radnica i instruktorica joge.

Njezini preci s majčine strane bili su robovi s plantaže pamuka u Georgiji. Majčino prezime zapravo je prezime njezina robovlasnika. S očeve strane njezino genealoško stablo ide sve do škotskog kralja Roberta I. koji je vladao od 1306. do 1329. Roditelji su se razišli kada su joj bile dvije godine, a razveli se pet godina kasnije. Sa starijom polusestrom i polubratom nije bliska. 

"Njezina majušna holivudska slava udarila joj je u glavu i promijenila je u dosadnu, plitku i umišljenu osobu", napisao je u travnju njezin polubrat Tom u otvorenom pismu princu Harryju nastojeći ga odgovoriti od braka.  Pohađala je privatne škole, a maturirala je u privatnoj katoličkoj gimnaziji Immaculate High u Los Angelesu. Pamte ju kao vrlo inteligentnu i toplu djevojku, sa snažnim osjećajem za dobro i zlo. Već kao djevojčica Meghan je bila aktivistkinja. Zbog slogana u reklami za deterdžent "Žene diljem Amerike bore se s masnim loncima i tavama", koji je smatrala seksističkim, jedanaestogodišnja Meghan natjerala je tvrtku Procter&Gamble da promijeni poruku tako da se odnosi na ljude, a ne samo na žene.  Odlučna da si stvori što više šansi u životu, Meghan je studirala teatrologiju i međunarodne odnose na Sveučilištu Northwestern.

Diplomirala je 2003. i potom odradila dvomjesečni staž u američkom veleposlanstvu u Argentini u odjelu za odnose s medijima. "Imala je sve preduvjete za uspješnog diplomata", kazao je njezin šef Mark Krischik.

Vrativši se 2004. u Los Angeles, zaljubila se u filmskog producenta Trevora Engelsona koji joj je pomogao u glumačkoj karijeri. Vjenčali su se na plaži na Jamajci 2011., a ubrzo nakon toga je dobila važnu ulogu u seriji "Suits". Kako se serija snimala u Torontu, njihov brak se pretvorio u vezu na daljinu, a dvije godine poslije se i raspao. Unuka kraljice Elizabete II. upoznala je preko zajedničkog prijatelja u srpnju 2016. kada je posjetila London. Bila je to ljubav na prvi pogled. Niti godinu i pol kasnije bili su zaručeni.  Od tada je Markle je pratila Harryja na više javnih događanja.

Arthur Edwards, koji za The Sun radi kao kraljevski fotograf od 1977., uočio je da je njezin stil u javnosti ipak pomalo neobičan. "Vidio sam Meghan da snima selfije i dijeli autograme, a to članovi kraljevske obitelji nikada ne čine", kazao je Edwards. Ingrid Seward, urednica časopisa "Majesty Magazine", kazala je da je ne neki čitatelji ne vole jer je smatraju "previše otvorenom te stalno iznosi svoje mišljenje, od politike do svega ostaloga".

"No, voljeli je ili ne, Meghan je svima intrigantna", dodala je. Sada kada je glumačka karijera iza nje, Markle će se okrenuti kraljevskim dužnostima, poput angažmana po pitanju mladih, osnaživanja žena ili Commonwealtha. S Harryjem, njegovim bratom Williamom i njegovom suprugom Kate, mlada četvorka imat će zadatak mlade naraštaje uvjeriti u važnost monarhije.

Dnevnik.ba
 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250