StoryEditor
Bob Stewart

Britanski časnik koji je tijekom rata "operirao" u središnjoj Bosni zbog njenih katoličkih korijena vrijeđao zastupnicu u britanskom parlamentu

Piše DESK  /  13.06.2022., 15:12h

Pukovnik Bob Stewart, koji je pogotovo Hrvatima ostao u lošem sjećanju kao zapovjednik britanskog bataljuna u središnjoj Bosni (BRITBAT), nastavlja svoje kontroverzno djelovanje kao zastupnik konzervativne partije i u britanskom parlamentu, gdje više i ne sakriva svoje sektaške, antikatoličke stavove.

Zastupnica Laburističke stranke, Laura Smith ga je optužila da joj je uputio pogrdne riječi koje su inače tradicionalno "rezervirane" za katolike, tijekom glasanja o Brexitu.

Dodala je kako je vjerojatno bio i u pripitom stanju. Tijekom ove neugodne situacije, zastupnici Smith je u pomoć pristigao i zastupnik Jim Shannon, inače protestantski zastupnik iz Sjeverne Irske.

Bob Stewart je čest gost u Bosni i Hercegovini, redovan na obilježavanjima obljetnica zločina u Ahmićima, što je za svaku pohvalu. No, upadljivo je kako izbjegava posjetiti i mnoga stratišta Hrvata središnje Bosne, a koja su se nalazila u području djelovanja njegovog bataljuna.

U našoj domovini je boravio i 10. lipnja tijekom obljetnice stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu. No, tijekom posjete je odlučio posjetiti samo Sarajevo i Tuzlu, još jednom pokazavši koliko mu je stalo do hrvatskih, i katoličkih žrtava.

Možda je ovaj ispad u britanskom parlamentu potvrda svih zamjerki koji je hrvatski narod imao na račun djelovanja dotičnog zapovjednika tijekom rata i poraća u BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:29