Article_Top_970x250

Božo Petrov za Dnevnik.ba: Milanović će pokazati zrelost ako pokaže brigu za hrvatski narod u BiH

čelnik most-a i saborski zastupnik

Božo Petrov za Dnevnik.ba: Milanović će pokazati zrelost ako pokaže brigu za hrvatski narod u BiH

sij 08, 2020

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Patrik Macek/PIXSELL

Božo Petrov, čelnik MOST-a i zastupnik u Hrvatskom saboru, izjavio je  za Dnevnik.ba kako će Zoran Milanović, novi hrvatski predsjednik pokazati političku zrelost ako pokaže brigu za Hrvate u BiH. 

Božo Petrov, čelnik MOST-a i zastupnik u Hrvatskom saboru, u kratkom razgovoru za Dnevnik.ba govorio je mogućoj politici Zorana Milanovića, novog hrvatskog predsjednika, prema Hrvatima u BiH i BiH. 

"Želim vjerovati da će Milanović biti u najmanju ruku korektan prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. To podrazumijeva jedan normalan i pristojan odnos, podržavanje legitimnih zahtjeva hrvatskog naroda u BiH za punom ravnopravnošću te pomoć na euroatlantskom putu BiH", kazao je Petrov.

Nema iluzije kako će Milanović riješiti političke probleme u BiH, ali želi vjerovati da će imati racionalan i načelno državnički pristup.

Odgovarajući na pitanje, hoće li BiH biti zemlja koju će Milanović prvu posjetiti, Petrov je kazao kako bi to bio kvalitetan potez. 

"Hrvati u BiH su nacionalni strateški interes RH" 

"Hrvatima u BiH treba pokazati da Republika Hrvatska stoji iza njih, bez obzira je li na vlasti lijeva ili desna politička opcija. Nacionalni strateški interesi, a Hrvati u BiH to jesu, trebaju biti iznad bilo kakvih ideološko-političkih prepucavanja i svađa", izjavio je Petrov.

Ako Milanović prvo posjeti Hrvate u BiH, prema Petrovu, time bi pokazao da je sazrio kao političar i da brine o njima iako to nije primarno njegov politički bazen niti poligon za skupljanje glasova.

Petrov je, odgovarajući na pitanje, može li činjenica da Republika Hrvatska predsjeda Europskom unijom, doprinijeti aktualizacija hrvatskog pitanja u BiH, kazao kako bi se to moglo kvalitetno iskoristiti da imamo političare koji to stvarno žele. 

"Predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a  iskoristiti za aktualizaciju hrvatskog pitanja u BiH" 

"Ovako se bojim da će predsjedanje samo koristiti Plenkoviću i ekipi oko njega za povećanje njihove vidljivosti među eurobirokratima. Imamo priliku, ali za prave rezultate nam trebaju i prave osobe na ključnim pozicijama, koje prvenstveno misle na nacionalne, a ne osobne interese", kazao je. 

Osvrnuo se i na politiku bivše predsjednice, Kolinde Grabar - Kitarović, prema Hrvatima u BiH za koju je kazao da je bila načelna i  korektna. 

"Govorila o potrebi rješavanja političkih problema u BiH, često odlazila u posjete BiH, deklarirala se kao predsjednica kojoj je stalo da njen narod ostvari politička prava u BiH, no svakako da je to moglo puno konkretnije. Našem narodu u BiH je dosta lijepih političkih fraza, oni očekuju konkretnu i državničku politiku", zaključio je Petrov u razgovoru za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba